Yπήρξαν και λάθη στην διαχείριση της πανδημίας, παραδέχθηκε σε δηλώσεις του στο Μega το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεχωρίζοντας το θέμα της Θεσσαλονίκης.
«Αυτονόητο ότι έγιναν λάθη. Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Οι αποφάσεις που πήραμε στην πλειονότητά τους αποφάσεις με γρήγορα αντανακλαστικά. Στηριχθήκαμε και επενδύσαμε στην επιστημονική γνώση. Ίσως στην Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο έπρεπε να έχουμε πάει νωρίτερα σε κάποια μέτρα. Όμως τα μέτρα πρόβλεψης δεν πέφτουν πάντα μέσα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, και η καθολική απαγόρευση που τέθηκε σε ισχύ, έφερε αποτελέσματα: «Ακόμα και αν υπήρξαν κάποια παραβατικά φαινόμενα, οι απαγορεύσεις έφεραν αποτελέσματα. Είμαι πεπεισμένος ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα αν υπήρχε απόλυτη ελευθερία», τόνισε.
Η Αστυνομία επιτελεί εξαιρετικό έργο, πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης, «Εγιναν εκατομμύρια έλεγχοι παντού. Όμως να αντιληφθούμε κάποια στιγμή ότι δεν μπορούμε ποτέ να έχουμε έναν αστυνομικό δίπλα μας να εποπτεύει κάθε μας κίνηση», επανέλαβε, ενώ για την αισθητή πια χαλάρωση των αστυνομικών ελέγχων για την τήρηση των μέτρων, μίλησε για πρόσκαιρη υποχώρηση, προαναγγέλλοντας εντατικοποίηση ειδικά την περίοδο του Πάσχα.
«Μπορεί να υπήρχε υποχώρηση σε κάποιες περιπτώσεις για να μη προκληθεί το κοινωνικό αίσθημα περαιτέρω. Ιδίως τώρα οι έλεγχοι θα αυξηθούν και θα εντατικοποιηθούν», προειδοποίησε.
Οπως εξάλλου έκανε γνωστό ο υπουργός Επικρατείας, από τις 3 Μαΐου ή λίγο αργότερα αναμένεται να καταργηθεί και το SMS μετακίνησης .
«Την επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθεί το αν θα παραμείνει το SMS. Όσο ανοίγουν δραστηριότητες, πολύ περισσότερο όταν ανοίξουν οι υπερτοπικές μετακινήσης, η χρήση του μηνύματος θα είναι αλυσιτελής. Είτε στις 3 Μαΐου, είτε λίγο αργότερα, το μήνυμα θα καταργηθεί», δήλωσε, ενώ «προϊόντος του χρόνου θα διευρυνθεί και το ωράριο κυκλοφορίας».
Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να καταβληθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα οι πόροι στήριξης του κλάδου, υπογραμμίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουν να ανοίξουν οι επιχειρήσεις».
Για τον τουρισμό, τέλος, διαβεβαίωσε ότι θα ανοίξει με πολύ μεγάλη προσοχή, καθώς «φέτος έχουμε στην φαρέτρα μας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ [self test], τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε ευρέως».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News