942
Ο Γιούργκεν Κλοπ προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί φεύγει από τη Λίβερπουλ | Liverpool FC/Handout via REUTERS

Γιούργκεν Κλοπ – Λίβερπουλ: Πώς λες «αντίο» σε μια μεγάλη αγάπη;

Sportscaster Sportscaster 27 Ιανουαρίου 2024, 15:10
Ο Γιούργκεν Κλοπ προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί φεύγει από τη Λίβερπουλ
| Liverpool FC/Handout via REUTERS

Γιούργκεν Κλοπ – Λίβερπουλ: Πώς λες «αντίο» σε μια μεγάλη αγάπη;

Sportscaster Sportscaster 27 Ιανουαρίου 2024, 15:10

Το συγκινητικό βιντεο-μήνυμα με το οποίο ο Γιούργκεν Κλοπ ανακοίνωσε με τρεμάμενη φωνή ότι στο τέλος της σεζόν θα αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ, γύρισε το χρόνο μισό αιώνα πίσω. Ηταν 12 Ιουλίου του 1974 όταν οι Reds μάθαιναν πως ένας άλλος εμβληματικός προπονητής τους, ο Μπιλ Σάνκλι, είχε αποφασίσει να βγει στη σύνταξη.

Τότε δεν υπήρχαν social media – το κακό μαντάτο είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα. Οι λονδρέζικοι Times ιστορούν ένα περιστατικό, που περιγράφει την έκπληξη και την απογοήτευση που είχαν νιώσει οι οπαδοί της ομάδας. Ο Τόνι Γουίλσον, νεαρός ρεπόρτερ εκείνη την εποχή, είχε βγει στους δρόμους της πόλης για να καταγράψει τις αντιδράσεις τους.

-«Πώς σας φάνηκαν τα σημερινά νέα;»

-«Ποια νέα;»

-«Οτι ο Σάνκλι αποχωρεί»

-«Μα τι λες τώρα; Πλάκα μας κάνεις; Αφήνει τη Λίβερπουλ; Ποιος το είπε αυτό;»

-«Θέλει να ξεκουραστεί, να αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο»

-«Θα πρέπει να είναι άρρωστος», σχολίασε ένας από την παρέα.

Δεν ήταν (άρρωστος). Ούτε ο Κλοπ είναι. Απλώς, όπως εξήγησε ο ίδιος, δεν έχει άλλη ενέργεια να δώσει στην ομάδα. Επειτα από 23 χρόνια σε ένα τόσο ψυχοφθόρο επάγγελμα και εννέα σε ένα τόσο απαιτητικό πρωτάθλημα, σε έναν τόσο φιλόδοξο σύλλογο, χρειάζεται ένα διάλειμμα. Την ίδια ανάγκη είχε νιώσει κάποτε και ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος το 2012 παράτησε «στα κρύα του λουτρού» την ομάδα-μοντέλο εκείνης της εποχής, Μπαρτσελόνα, για να μείνει έναν χρόνο μακριά από τα γήπεδα. Οταν, μάλιστα, ένας προπονητής ζει τα παιχνίδια με όλο του το «είναι», όπως ο Κλοπ και ο Πεπ, οι… μπαταρίες του αδειάζουν ακόμη πιο γρήγορα.

Λίγοι μπορούν να κατανοήσουν την απόφαση του Κλοπ να εγκαταλείψει την ομάδα που τον έχει σαν θεό, δύο χρόνια πριν από τη λήξη του συμβολαίου του (το οποίο ανανέωσε πέρυσι), περιφρονώντας τα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ που είχε λαμβάνειν. Ο Μάικ Γκόρντον, πρόεδρος της Fenway Sports Group που κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο της Λίβερπουλ, είναι ένας από αυτούς. Οταν ο Κλοπ του τηλεφώνησε, τον περασμένο Νοέμβριο, για να του πει «φοβάμαι πως από την επόμενη σεζόν δεν θα είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου», δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια για να τον μεταπείσει, όπως γράφουν οι Times. Κατάλαβε ότι αυτή ήταν η τελευταία απόδειξη της αγάπης του Γερμανού για τη Λίβερπουλ.

Ο Σάνκλι το μετάνιωσε. Επί έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αποχώρησή του εξακολούθησε να πηγαίνει στις προπονήσεις, καθημερινά, και να τις παρακολουθεί από κοντά. Ο Κένι Νταλγκλίς, που είχε παραιτηθεί αιφνιδίως στις 22 Φεβρουαρίου του 1991 (άλλο «σοκ» εκείνο για τους Reds), επίσης. Το έχει παραδεχθεί στην αυτοβιογραφία του. Στη Γιουνάιτεντ ο σερ Αλεξ Φέργκιουσον είχε αποφασίσει να σταματήσει το 2002, όμως το ξανασκέφτηκε και έμεινε ακόμη 11 χρόνια, γεμάτα θριάμβους.

Μπορεί να συμβεί το ίδιο με τον Κλοπ; Κάθε ματς στο «Ανφιλντ» μέχρι το τέλος της σεζόν θα είναι μια διαδήλωση υπέρ της παραμονής του. Αλλά ο Γερμανός ξεκαθάρισε, στη μαραθώνια συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής, ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να του αλλάξει γνώμη: «Ποτέ μου δεν έζησα μια φυσιολογική ζωή. Το να έχω τρεις τέσσερις εβδομάδες ξεκούρασης το καλοκαίρι, κάποτε ήταν αρκετό. Αλλά όχι, πια».

Πολλοί πιστεύουν ότι ο 56χρονος προπονητής δεν επέλεξε τη σωστή στιγμή για να ανακοινώσει την αποχώρησή του. Οτι μπορεί να αποσυντονίσει την ομάδα, που διεκδικεί τέσσερις τίτλους. Είναι πρώτη στη βαθμολογική κατάταξη της Πρέμιερ Λιγκ, έχει προκριθεί στον τελικό του Λιγκ Καπ και στον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, και συνεχίζει στα νοκ-άουτ του Γιουρόπα Λιγκ. Ακόμη κι αν έχουν δίκιο, ο Κλοπ προτίμησε να μην προδώσει την αγάπη των οπαδών και την εμπιστοσύνη των παικτών του. Δεν ήθελε να το μάθουν από κάποια «διαρροή». Και είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει με όλες του τις δυνάμεις να γράψει τον επίλογό του στο Λίβερπουλ με (τουλάχιστον) ένα σημαντικό τρόπαιο, όπως ο Μπομπ Πέισλι το 1983.

«Αν σε τέσσερα χρόνια βρίσκομαι ακόμη εδώ, αυτό θα σημαίνει πως θα έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στους τίτλους», είχε δηλώσει τη μέρα που υπέγραφε το πρώτο του συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ, στις 8 Οκτωβρίου του 2015. Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια την ανέβασε στην κορυφή της Ευρώπης. Την οδήγησε στο πρώτο της πρωτάθλημα έπειτα από 30 χρόνια, στο πρώτο της Κύπελλο Αγγλίας έπειτα από 16 χρόνια. Σε άλλους δυο τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ, το 2018 και το 2022. Εκανε τους οπαδούς της περήφανους ξανά, χαρούμενους, τους χάρισε στιγμές αλησμόνητες. Φεύγοντας, τους παραδίδει μια ανανεωμένη και ισχυρή ομάδα, που θα μπορούσε να γίνει η δική του δεύτερη μεγάλη Λίβερπουλ. Δεν ήθελε να αποχωρήσει, προτού διώξει μακριά τα μαύρα σύννεφα που είχαν μαζευτεί πάνω από το «Ανφιλντ» στο τέλος της περασμένης σεζόν.

Το 2008, που ο Γκουαρντιόλα αναλάμβανε την Μπαρτσελόνα του Μέσι, του Τσάβι και του Ινιέστα, ο Κλοπ άφηνε τη μικρούλα Μάιντς για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκκινώντας από μια αφετηρία εντελώς διαφορετική από εκείνη του καταλανού τεχνικού, κατόρθωσε να βάλει το όνομά του στην ίδια πρόταση με το δικό του. Να συγκρίνεται μαζί του. Η αντιπαλότητα των δυο προπονητών -μια από τις πιο συναρπαστικές στην ιστορία του ποδοσφαίρου- εκτίναξε στα ύψη το παγκόσμιο ενδιαφέρον για την Πρέμιερ Λιγκ. Ο «Κλόπο» δεν θα λείψει μόνο από τη Λίβερπουλ, αλλά και από το αγγλικό πρωτάθλημα.

Μετά τη νίκη της Μάντσεστερ Σίτι επί της Τότεναμ για το Κύπελλο Αγγλίας, ο Γκουαρντιόλα «υποκλίθηκε» στον κυριότερο ανταγωνιστή του: «Είναι ένας υπέροχος προπονητής. Δεν τον ξέρω τόσο καλά, αλλά νομίζω ότι είναι υπέροχος και ως άνθρωπος. Εχω την αίσθηση ότι μαζί του θα φύγει και ένα κομμάτι της Σίτι. Ηταν ο μεγαλύτερός μας αντίπαλος. Θα λείψει σε πολλούς, και σε εμένα προσωπικά. Αν και, χωρίς αυτόν, θα κοιμάμαι λίγο καλύτερα τα βράδια πριν από τα παιχνίδια με τη Λίβερπουλ».

Οπως είπε κάποτε ο… φιλόσοφος Κλοπ, «σημασία δεν έχει τι λένε οι άνθρωποι για σένα όταν έρχεσαι, αλλά όταν φεύγεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...