-
Business Insider
Ποικιλία/ Γιόγκα στα μέτρα του καθενός
Hatha, Vinyasa, Hashtanga, Power, Rocket: αν έχει κανείς ένα αόριστο ενδιαφέρον για τη γιόγκα, αυτά τα ονόματα προκαλούν την περιέργεια. Και τώρα που οι αμερικανικοί όροι έχουν προστεθεί σε εκείνους της σανσκριτικής παράδοσης, ένας οδηγός προσανατολισμού είναι απαραίτητος. Γι΄αυτό το Business Insider βρήκε τον δάσκαλο της γιόγκα Κρις Μάγκι, ο οποίος εξηγεί ποια γιόγκα ταιριάζει καλύτερα σε καθέναν.
Η πιο δημοφιλής σήμερα στη Δύση είναι η Vinyasa, η οποία όπως λέει ο Μάγκι «είναι μια μορφή ρευστής γιόγκα, η οποία συγχρονίζει την κίνηση με την αναπνοή». Όπου κάθε στάση «ρέει» σε αυτήν που ακολουθεί. Είναι δύσκολο δύο ασκήσεις Vinyasa, ακόμη και αν ο δάσκαλος είναι το ίδιο πρόσωπο, να είναι ίδιες. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει συνήθως σε μια συνεδρία Ashtanga βασίζεται σε μια ακολουθία επαναλαμβανόμενων θέσεων. Η Hatha είναι η μητέρα όλων των γιόγκα, κάθε γιόγκα προέρχεται από εκεί. Διδάσκει την εισαγωγή σε βασικές στάσεις και πώς μπορεί να τις κρατήσει κανείς μέσα από τον έλεγχο της αναπνοής.
Στη συνέχεια, υπάρχει η Rocket γιόγκα, η οποία, όπως λέει η λέξη, είναι πιο επιταχυνόμενη από την Vinyasa, η Power γιόγκα πιο έντονη, η Restorative η οποία χαλαρώνει τις εντάσεις και κρατάει τις στάσεις για μέχρι 5 λεπτά, και η Bikram, που ονομάζεται επίσης Hot Yoga και ασκείται σε θερμαινόμενο περιβάλλον, από 33 βαθμούς και πάνω. Και τώρα δεν έχει παρά να διαλέξει κανείς.
Φωτό: Ο δάσκαλος εν δράσει. Πηγή: Instagram/Mageesy
-
The Conversation
Ζόρια/ Πού πάνε οι αθλητές όταν γεράσουν;
Κερδίζουν και μετά εξαφανίζονται: αυτό είναι το φευγαλέο πεπρωμένο του αθλητή, που τη μια μέρα είναι ήρωας και την άλλη δεν τον θυμάται κανείς. Ο Χι Ζουνγκ Χονγκ διδάσκει Διαχείριση του Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο του Στέρλινγκ της Σκωτίας. Και μιλάει στο Conversation για το αιώνιο θέμα της ζωής του αθλητή όταν τα φώτα της δημοσιότητας σβήνουν.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα προέρχεται από δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που μόλις πέρασαν στην ιστορία: οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ και οι Αγώνες της Κοινοπολιτείας: «Όλοι έχουν ήδη ξεχάσει τα ονόματα και τα κατορθώματα των αθλητών που αγωνίστηκαν», εξηγεί ο καθηγητής. Και αν η ζωή είναι δύσκολη για έναν αθλητή όταν αδειάζει το στάδιο, ακόμη πιο δύσκολη είναι η μετάβαση στη συνταξιοδότηση που για έναν αθλητή γίνεται νωρίς σε σύγκριση με άλλα επαγγέλματα. «Η κατάθλιψη, το άγχος, το αλκοόλ και η κατάχρηση ουσιών είναι συνηθισμένα προβλήματα» εξηγεί ο ίδιος.
«Δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση, είναι η ψυχική μάχη που αντιμετωπίζω τώρα. Από τη φύση μου, είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, αλλά αναρωτιέμαι αν ο κόσμος του αθλητισμού κατανοεί τις δυσκολίες μας», λέει η πρώην αργυρή ολυμπιονίκης του μπάντμιντον Γκέιλ Εμς. Δεν είναι δύσκολο να το καταλάβει κανείς: «Προσπάθησες μιας ολόκληρη ζωή να γίνεις ο καλύτερος σε κάτι και ξαφνικά πρέπει να δεχτείς ότι δεν αξίζεις τίποτε».
Η λύση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δημιουργία δομών για την υποστήριξη πρώην αθλητών. «Διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και αθλητικά ιδρύματα έχουν αναπτύξει προγράμματα επαγγελματικής μετάβασης για να βοηθήσουν τους πρώην αθλητές να κάνουν μια νέα καριέρα εκτός του αθλητισμού».
Φωτό: Πανηγυρίζει ή βυθίζεται; Πηγή: The Conversation
-
Vice
Εντομοφαγία/ Πώς είναι να τρως μόνο έντομα;
Η κατανάλωση εντόμων έχει γίνει σχεδόν μια γκουρμέ μόδα: οι πιο τολμηροί σεφ τολμούν όλο και πιο συχνά να τοποθετούν ακρίδες και μυρμήγκια στην κατσαρόλα.
Αλλά τι γίνεται εάν ένας άνθρωπος αποφασίσει να ακολουθήσει μια δίαιτα μόνο με έντομα; Αυτήν την εμπειρία περιγράφει το Vice και πιο συγκεκριμένα η ρεπόρτερ Αντζελα Σκούγις. Το θέμα είναι ότι στην προσπάθεια να υπακούσει κάποιος στις εντολές ενός πιο βιώσιμου οικοσυστήματος, αμφισβήτησε την αηδία του φαγητού με σκουλήκια και ταραντούλες. Και ονομάστηκε «εντομοφαγία». «Οι ερευνητές λένε ότι μια δίαιτα με βάση τα έντομα μπορεί να παρέχει την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών, λιπών, αμινοξέων, βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως και το κρέας των εκτρεφομένων ζώων, αλλά χωρίς παρόμοια κατανάλωση πόρων», εξηγεί, αφού βγήκε ζωντανή από το πείραμα.
Οι σεφ δεν είναι οι μόνοι που πιέζουν για την εισαγωγή των εντόμων στη μαγειρική. Εδώ και τέσσερα ή πέντε χρόνια ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κινηθεί, με όλο το ειδικό βάρος τους, τα οποία υποστηρίζουν ότι τα μελλοντικά μπιφτέκια θα είναι από ταραντούλες. Η Άντζελα ξεκίνησε όπως συμβαίνει συχνά στο Διαδίκτυο: αγόρασε ακρίδες με βασιλικό, αποξηραμένες προνύμφες και γρύλους ψημένους από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και τα γεύτηκε έντρομη.
Φωτό: Το απολαμβάνει ή κάνει; Πηγή: Shutterstock
-
The New York Times
Interrail/ Το δισάκι τους στον ώμο για τον δρόμο
Μοιάζει καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, αλλά δεν είναι και τόσο: η πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Εκπαίδευση να εγγυηθεί στους 18χρονους νέους να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι (και επίσης τα επόμενα δύο) με μια δωρεάν κάρτα Interrail, προκάλεσε το ενδιαφέρον και στα υπερπόντια μέσα ενημέρωσης. «Φυσικά θα πρέπει να είστε πολίτης της ΕΕ για να μπορέσετε να γυρίσετε ελεύθερα σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι» διευκρινίζουν οι New York Times. Και με αυτόν τον τρόπο οι 20-30 χιλιάδες έφηβοι της ΕΕ μπορούν να ζήσουν τις περιπέτειές τους σε μέρη όπως η Ισπανία, η Κροατία ή η Ιταλία. Και, ναι, ακόμα και στη Βρετανία, παρά το διαζύγιό της από την ΕΕ».
Μπορεί να στοιχηματίσει κανείς ότι οι νέοι αμερικανοί θα ζηλέψουν τους ευρωπαίους συνομήλικούς τους: γιατί από τον Ιούνιο θα πάρουν την κάρτα Interrail – ναι, την ίδια που χρησιμοποίησαν οι γονείς τους όταν ήταν νέοι, η οποία από το 1972 τους επέτρεπε ταξίδια σε όλες τις σιδηροδρομικές γραμμές της ΕΕ χωρίς να πληρώνουν δεκάρα. Οι ενδιαφερόμενοι φέτος θα καταθέσουν τις αιτήσεις τους τον Ιούνιο. Οι προϋποθέσεις; Να είναι κάποιος 18 (και όχι 19) χρονών και πολίτης κράτους της ΕΕ. Οι τυχεροί θα επιλεγούν με ένα σύστημα κουίζ και προαπαιτούμενων (εδώ η διαδικτυακή πύλη της ΕΕ στα ελληνικά).
Αντε, ορμάτε.
Φωτό: Αλίμονο στους 19 και άνω. Πηγή: Shutterstock
Το Business Insider για την μορφή γιόγκα που σου ταιριάζει / Το Conversation για κάτι ήρωες που βγαίνουν νωρίς στη σύνταξη / Το Vice για μια δίαιτα που δύσκολα χωνεύει κανείς / Και οι New York Times ...