Ολα κρεμόντουσαν από μία κλωστή. Τα τρομερά επεισόδια του Σαββάτου στις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων» που συγκλόνισαν το Παρίσι, την Γαλλία και ολόκληρο τον κόσμο, έφεραν τον πρόεδρο Μακρόν στο να είναι αποφασισμένος να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο κ. Μακρόν μετά την επιστροφή του από το Μπουένος Αϊρες όπου μετείχε στη Σύνοδο της G20 και αφού επιθεώρησε υπό αποδοκιμασίες τις καταστροφές, συγκάλεσε σύσκεψη στο Ελιζέ , με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, του υφυπουργού αρμόδιου για την εσωτερική ασφάλεια, Λοράν Νουνέζ (κυβερνητικό στέλεχος με σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, επικεφαλής της DGSI / Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας, που έχει την ευθύνη του συντονισμού των σωμάτων της αστυνομίας, της χωροφυλακής και της υπηρεσίας πληροφοριών), καθώς επίσης του υπουργού Οικολογίας Φρανσουά ντε Ρουζί.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε, χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις. Επι τάπητος, τέθηκε το ενδεχόμενο κήρυξης της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Λίγο αργότερα πηγές της Προεδρίας επιβεβαίωσαν ότι ο Μακρόν δεν θα τοποθετηθεί με δημόσια δήλωση την Κυριακή για την εξέγερση των «κίτρινων γιλέκων».
Νεώτερες πληροφορίες από την σύσκεψη στο Ελιζέ αναφέρουν ότι ο κ. Μακρόν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να συναντηθεί με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων» αλλά και με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η πρωτοβουλία αυτή ανταποκρίνεται στο «συνεχές ενδιαφέρον (της κυβέρνησης) για διάλογο», σύμφωνα με την γαλλική προεδρία. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης κρίσης στο Ελιζέ, ο γάλλος πρόεδρος είπε επίσης «ότι θα ήθελε να μελετήσει ο υπουργός Εσωτερικών την ανάπτυξη της δύναμης διατήρησης της τάξης το προσεχές διάστημα».
Ο Μακρόν «χαιρέτισε την προσήλωση των δυνάμεων της τάξης και της ασφάλειας, οι οποίες επέδειξαν μεγάλη γενναιότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Στη συνέχεια, υπενθύμισε τη σημασία που δίνει σε μια πολύ προσεκτική και γρήγορη ανταπόκριση καταστηματαρχών και ιδιωτών, μαρτύρων και θυμάτων των σκηνών βίας που σημάδεψαν την 1η Δεκεμβρίου. Υπογράμμισε τη σημασία της δικαστικής παρακολούθησης ώστε καμιά πράξη να μην μείνει ατιμώρητη», σύμφωνα με το Ελιζέ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι συναντήσεις αυτές θα αρχίσουν αύριο, Δευτέρα, διευκρίνισε το πρωθυπουργικό μέγαρο (Ματινιόν) στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). Εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, δεκτή θα γίνει «η ομάδα των “κίτρινων γιλέκων” που εξέφρασε την επιθυμία να αρχίσει έναν διάλογο με την κυβέρνηση», όπως και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ και ο υφυπουργός του Λοράν Νουνιές θα δώσουν διευκρινίσεις εξάλλου την Τρίτη στην Επιτροπή της Γερουσίας.
Το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) απέστειλε επιστολή στον Μακρόν ζητώντας τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής συζήτησης «το συντομότερο δυνατόν». Βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Ανυπότακτης Γαλλίας (FI) θέλουν να καταθέσουν πρόταση μομφής. Στη Δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών (LR) Λοράν Βοκιέ πρότεινε δημοψήφισμα για τη φορολογική πολιτική για το περιβάλλον.
Την ίδια ώρα η Λεπέν ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την κήρυξη εκλογών, αίτημα που διατύπωσε και ο Ζαν Λικ Μελανσόν.
Αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο πρόεδρος Μακρόν έδωσε εντολή για την επιχείρηση καθαρισμού της πόλης από τα υπολείμματα τα καταστροφών καθώς και αναστήλωση μνημείων που υπέστησαν βανδαλισμούς. Προτεραιότητα δόθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου η οποία είχε γεμίσει με συνθήματα υπέρ των «γιλέκων».
Τι είχε συμβεί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής
Η 1η Δεκεμβρίου ήταν για το Παρίσι μία ακόμη βίαιη ημέρα ταραχών, συγκρούσεων διαδηλωτών των «κίτιρινων γιλέκων» με την αστυνομία, εκτεταμένων καταστροφών αλλά και λεηλασιών σε καταστήματα (κυρίως πολυτελών ειδών) .
Από τη συνοικία της Οπερά ως τη λεωφόρο Φος, περνώντας από την οδό Ριβολί, εκτυλίχθηκαν σκηνές που παρέπεμπαν σε αντάρτικο πόλης (δείτε κάτω φωτογραφίες από το Reuters).
Τα επεισόδια δεν περιορίστηκαν στις κεντρικές λεωφόρους του Παρισιού, αλλά επεκτάθηκαν σε γειτονιές και τουριστικές περιοχές της γαλλικής πρωτεύουσας.
It's literally the war in my neighborhood #GiletsJaunes #casseurs pic.twitter.com/3Sk4q5Ucon
— Emma (@emmamurwyed) December 1, 2018
Στις συγκρούσεις οι διαδηλωτές έλουζαν τους άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ με κίτρινη μπογιά, στα χρώματα δηλαδή του κινήματος.
More protests in Paris this morning. Some of the poor police officers are being sprayed with paint…
This just isn’t cricket. #GiletsJaunes pic.twitter.com/kZPRqb6q0R
— David Videcette (@DavidVidecette) December 1, 2018
Σύμφωνα με τον πρώτο επίσημο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων του Σαββάτου τραυματίστηκαν 133 άτομα (ανάμεσά τους 23 αστυνομικοί) ενώ οι συλλήψεις ξεπέρασαν τις 375! Συνολικά οι προσαγωγές έφθασαν τις 500.
Hδη πάντως, από την πλευρά των «κίτρινων γιλέκων» υπάρχουν καταγγελίες με ντοκουμέντα για προβοκάτσια από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης με τη δράση αστυνομικών με πολιτικά που φορούσαν μέχρι και κίτρινα γιλέκα και κινούνταν ανάμεσα στους διαδηλωτές.
Flic ou voyou, à vous de déterminer, la vidéo au départ partagée a été effacée par Facebook. Qui cela dérange t'il donc ? ?
Geplaatst door Tony Gomes op Zaterdag 1 december 2018
Geplaatst door Jordan Kaa Brz op Zaterdag 1 december 2018
Σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, αυτοί οι αστυνομικοί με πολιτικά ή παρακρατικοί (κατά τις εκτιμήσεις των διαδηλωτών) ήταν που προκάλεσαν τα σοβαρότερα επεισόδια και τις καταστροφές στα καταστήματα προκειμένου να στιγματιστεί το κίνημα των#GiletsJaunes.
Encore une preuve de faux gilet jaune policier
Geplaatst door Ju Lee Letbeu op Zaterdag 1 december 2018
Ενα ακόμη ντοκουμέντο που κυκλοφορεί ευρέως στα social media, είναι το βίντεο των ακροβολισμένων σε ταράτσα κτιρίου ελεύθερων σκοπευτών της αστυνομίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι σαφές: «Τι τους ήθελε η κυβέρνηση Μακρόν τους ελεύθερους σκοπευτές στο Παρίσι;»
French police has put snipers on rooftops at Champs-Elysees in Paris amid violent protests pic.twitter.com/Oo6PlXcRQN — CNews #GiletsJaunes
— luke_danial (@lukedanial2) December 1, 2018
Τα νέα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν σε ορισμένα από τα γνωστότερα καρτιέ του χριστουγεννιάτικου -κατά τα άλλα- Παρισιού, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να εξετάζει σοβαρά την επιβολή κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να εμποδίσει την επανάληψη των χειρότερων βιαιοτήτων που έχουν σημειωθεί εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία στη χώρα και κάλεσε τους ειρηνικούς διαδηλωτές να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε την Κυριακή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό.
«Πρέπει να σκεφθούμε ποια μέτρα μπορούμε να λάβουμε για να μην συμβούν ξανά αυτά τα επεισόδια», δήλωσε ο Γκριβό στον ραδιοσταθμό Europe 1.
Une foule juste ÉNORME en direction d’Opéra. D’après le Ministre de l’intérieur, nous étions entre 40 et 50 manifestants. #MaisBienSûr #OnLâcheraRien
Geplaatst door Les Gilets Jaunes op Zaterdag 1 december 2018
Στην ερώτηση που του τέθηκε για το ενδεχόμενο να επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε πως ο πρόεδρος Μακρόν συγκάλεσε σύσκεψη στο Ελιζέ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ και του υπουργού Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, «προκειμένου να συζητήσουν όλες τις διαθέσιμες επιλογές» αμέσως μετά την σημερινή επιστροφή του από το Μπουένος Αϊρες όπου συμμετείχε στη σύνοδο του G20.
Η σύσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς ανακοινώσεις όμως όλα δείχνουν ότι ο γάλλος πρόεδρος εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρόεδρος Μακρόν, παρά τα δρακόντεια μέτρα, δέχθηκε αποδοκιμασίες όταν πριν από τη σύσκεψη προχώρησε σε επιθεώρηση των χθεσινών καταστροφών.
Την ώρα που καταστήματα, τράπεζες και αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» (για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών).
Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησε τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. Σε μία συμβολική κίνηση το βράδυ του Σαββάτου μετέβη σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού (στη λεωφόρο Μπεσιέ – 17ο διαμέρισμα) για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.
Ο γάλλος πρωθυπουργός καταδίκασε τα «απίστευτα σοκαριστικά» βίαια επεισόδια που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των «κίτρινων γιλέκων» στο Παρίσι και ταυτόχρονα «ευχαρίστησε» τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.
«Οι εικόνες που είδαμε είναι απίστευτα σοκαριστικές. Κι αυτές οι εικόνες δεν είναι τίποτε σε σύγκριση με αυτό που βιώσατε. Δεν αντανακλούν την πίεση που υποστήκατε», είπε ο Φιλίπ, τονίζοντας ότι οι αστυνομικοί δεν επέτρεψαν η κατάσταση να εκτραχυνθεί ακόμη περισσότερο στη γαλλική πρωτεύουσα, πράγμα για το οποίο «θέλω ειλικρινά να σας ευχαριστήσω».
«Όσοι από εσάς ήσασταν στην πρώτη γραμμή προετοιμαστήκατε, εξοπλιστήκατε, οργανωθήκατε για να πάτε σε μια σύγκρουση υπό τις δυσκολότερες και σκληρότερες συνθήκες», συνέχισε ο Φιλίπ, σχολιάζοντας ότι οι 287 προσαγωγές που ανακοινώθηκαν είναι αριθμός ρεκόρ.
«Ήρθαμε (…) για να σας πούμε ευχαριστώ. Αυτό είναι σύντομο να ειπωθεί, αλλά είναι σημαντικό να ειπωθεί. Και δεν θα είναι ποτέ πιο σαφές τι σκεφτόμαστε για αυτό που κάνατε σήμερα», είπε και συμπλήρωσε «Chapeau» (σ.σ. «μπράβο», ή «σας βγάζω το καπέλο»).
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αυστηρή. «Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της Δικαιοσύνης», ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο πρόεδρος Μακρόν.
Όμως η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.
Στη Δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λεπέν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στην Αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Ολιβιέ Φορ ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις ΜΚΟ για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.
Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».
Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση δείχνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.
Την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν στη φωταγωγημένη για τις γιορτές Λεωφόρο των Ηλυσίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό επαναλάμβανε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα μέτρα αρωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.
«Άκουσα αυτούς που μου λένε πως στις 15 του μήνα ο τραπεζικός λογαριασμός τους βρίσκεται στο κόκκινο. Όμως ανασυγκροτούμε τη χώρα βήμα-βήμα. Το κάνουμε με σοβαρότητα και δεν αναβάλλουμε τις επιλογές μας για τη μελλοντική γενιά», πρόσθεσε.
Ο Εμανουέλ Μακρον, ο οποίος οικοδόμησε ένα μέρος του πολιτικού κεφαλαίου του πάνω στη μεταρρυθμιστική ικανότητά του, δεν έχει πάψει να δηλώνει πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει, αντίθετα, όπως λέει, με ό,τι έκαναν οι προκάτοχοί του.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News