256
Στιγμιότυπο από βίντεο προσομοίωσης της DARPA για το επαναστατικό στρατιωτικό υδροπλάνο Liberty Lifter | ΥουTube/DARPA

Γιγάντιο μεταγωγικό υδροπλάνο ετοιμάζει το Πεντάγωνο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 06:45
Στιγμιότυπο από βίντεο προσομοίωσης της DARPA για το επαναστατικό στρατιωτικό υδροπλάνο Liberty Lifter
|ΥουTube/DARPA

Γιγάντιο μεταγωγικό υδροπλάνο ετοιμάζει το Πεντάγωνο

Protagon Team Protagon Team 3 Φεβρουαρίου 2023, 06:45

Liberty Lifter βάφτισε η DARPA, η υπηρεσία του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ με εξειδίκευση στην υψηλή πολεμική τεχνολογία, το υπό σχεδιασμό maxi υδροπλάνο της, ένα όπλο που θα ενταχθεί στον αμερικανικό στρατό στο άμεσο μέλλον.

Το Πεντάγωνο ζήτησε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος που θα δύναται να έχει αυτονομία πτήσης 6.500 μιλίων, ωφέλιμο φορτίο 90 τόνων και ικανότητα αποθαλάσσωσης και προσθαλάσσωσης σε συνθήκες τεσσάρων μποφόρ.

Προφανώς, πεδίο δράσης αυτού του νέου στρατιωτικού αεροσκάφους προορίζεται να γίνει ο Ειρηνικός Ωκεανός, αν ερμηνεύσουμε τα πράγματα από τη σκοπιά του σινοαμερικανικού γεωπολιτικού ανταγωνισμού. Αλλά και ο Περσικός Κόλπος τού ταιριάζει μια χαρά.

Μακέτα της DARPA για το Liberty Lifter (DARPA)

Στα κατατοπιστικά βίντεο προσομοίωσης που κυκλοφόρησε η DARPA, το Liberty Lifter προσθαλασσώνεται σε αμμώδεις παραλίες με φοινικιές και από τα σπλάχνα του ορμούν κατευθείαν στη δράση οχήματα μεταφοράς πεζοναυτών και άλλα τεθωρακισμένα. Αυτό σημαίνει ότι κεντρική ιδέα αυτού του νέου πρότζεκτ είναι η αποφυγή άλλων μεταγωγικών μέσων, η κίνηση των οποίων απαιτεί είτε λιμένες είτε αεροδρόμια.

Οι στρατηγοί των ΗΠΑ πιστεύουν ότι σε περίπτωση πολεμικής σύγκρουσης (όχι απαραιτήτως με την Κίνα), πολλές από τις διάσπαρτες ανά την υφήλιο αμερικανικές βάσεις ενδέχεται να εκτεθούν σε πυραυλικά πλήγματα του εχθρού, συνεπώς να προκληθούν προβλήματα στην παραδοσιακή υλικοτεχνική υποστήριξη.

Η ίδια η DARPA χαρακτηρίζει το Liberty Lifter «καινοτόμο και ανατρεπτικό» υδροπλάνο, που λειτουργεί αποτελεσματικά πετώντας περί τα 30 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή από το έδαφος, αλλά και ικανό να διατηρεί την πτήση ψηλά, στα 3.000 μέτρα. Τονίζει, δε, ότι το κόστος του θα είναι χαμηλό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...