Εκατοντάδες ρώσοι αθλητές σε κρατικό κύκλωμα ντόπινγκ
Ενα εκτεταμένο και καλά οργανωμένο πρόγραμμα ντόπινγκ, από το οποίο ωφελήθηκαν πάνω από 1.000 αθλητές και μεταξύ τους και ολυμπιονίκες, διατηρούσαν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια από το 2011 οι ρωσικές αρχές, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
Η έκθεση εμπλέκει (τουλάχιστον) τέσσερα άτομα που βραβεύτηκαν με μετάλλιο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και άλλους πέντε από το Λονδίνο στους Ολυμπιακούς του 2012.
Πρόκειται για τη συνέχεια έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί τον Ιούλιο και έχει παραγγελθεί από τη WADA, την παγκόσμια υπηρεσία κατά του ντόπινγκ. Η τελευταία έκθεση έρχεται να ενισχύσει τα ευρήματα αυτής του Ιουλίου για το δίκτυο ντόπινγκ, την ύπαρξη του οποίου αρνείται σε όλους τους τόνους η Ρωσία.
Σε αυτήν την συνωμοσία, όπως χαρακτηρίζεται στην έκθεση, που στήθηκε από τις ρωσικές Αρχές εμπλέκονται ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας σε μια προσπάθεια που εξελίχθηκε «σε κλίμακα άνευ προηγουμένου».
Η έκθεση περιγράφει μια εκτεταμένη επιχείρηση να «μαζευτεί» και να μπει σε κάποιο πλαίσιο «ένα ανεξέλεγκτο χάος». «Ηταν μια κίνηση συγκάλυψης που εξελίχτηκε σε θεσμική και πειθαρχημένη στρατηγική νίκης μεταλλίων», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης της έκθεσης Ρίτσαρντ ΜακΛάρεν και προσθέτει ότι «η επιθυμία να κερδίσουν μετάλλια υπερέβαινε τη συλλογική τους ηθική πυξίδα και το πνεύμα του ευ αγωνίζεσθαι»
Ειδικά για το Λονδίνο, γράφεται ότι από ρωσικής πλευράς οι Αγώνες «ήταν διεφθαρμένοι σε ανεπανάληπτο βαθμό» και ότι τα δείγματα που έδιναν οι αθλητές για τους ελέγχους ήταν αλλοιωμένα με αλάτι και καφέ. Σε αυτούς τους Αγώνες η Ρωσία κέρδισε 21 χρυσά μετάλλια.
Δύο χρόνια αργότερα, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι, δύο παίκτριες της ρωσικής ομάδας χόκεϊ έδωσαν δείγματα ούρων που όμως ανήκαν σε άνδρες ενώ άλλοι τέσσερις άνδρες που πήραν χρυσά είχαν αλλοιωμένα δείγματα. Σε άλλες περιπτώσεις, πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών κατάφερναν να αδειάζουν τα φιαλίδια με τα δείγματα και, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί, να αντικαθιστούν τα ντοπαρισμένα δείγματα με «καθαρά». Τα δείγματα που είχαν αλλάξει τελικά εντοπίστηκαν με τη χρήση εξετάσεων στο DNA.
Στη Μόσχα υπήρχε και μια τράπεζα «καθαρών» ούρων που θα δίνονταν αντί για τα ντοπαρισμένα δείγματα των αθλητών.
Σύμφωνα με την έρευνα, η όλη μεθόδευση προσαρμόστηκε μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2013 στη Μόσχα και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι το 2014. Τελικός στόχος: ένα «αλάνθαστο σύστημα» που στήθηκε για να εξασφαλίσει την πιθανότητα να πάρουν μετάλλια οι ρώσοι αθλητές.
«Είναι ώρα να σταματήσει αυτή η πειρατεία των Αγώνων από τους Ρώσους», τονίζει η έκθεση, μιλώντας για φιλάθλους που είχαν παραπλανηθεί και χρόνια.
Σε μια πρώτη αντίδραση, η Διεθνής Ομοσπονδία Παραολυμπιακών και η IAAF μιλούν για ευρήματα που προκαλούν έκπληξη και ζητούν να μπει τέλος σε αυτήν την χειραγώγηση. Η ίδια η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα στείλει τα πορίσματα της έκθεσης σε άλλες δύο επιτροπές και θα αποφασίσει ανάλογα με τις συστάσεις που θα κάνουν αυτές οι επιτροπές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News