629
Εικόνα από την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια | MSF

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μας ανάγκασαν να κλείσουμε τη δομή Covid-19 στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 14:34
Εικόνα από την κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Μόρια
|MSF

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μας ανάγκασαν να κλείσουμε τη δομή Covid-19 στη Μόρια

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2020, 14:34

Το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών Covid-19 που δημιουργήθηκε στη Λέσβο, από τη διεθνή ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα, αναγκάστηκε να κλείσει εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές, σχετικά με πολεοδομικές διατάξεις, «που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν «την αποτυχία των αρχών να βρουν μια λύση ώστε να διατηρηθεί η δομή ανοικτή» και ενώ εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης της Covid-19 στη Μόρια, όπου περισσότεροι από 15.000 πρόσφυγες ζουν συνωστισμένοι σε ανθυγιεινές συνθήκες.

Οπως αναφέρουν στο msf.gr, προειδοποιούν, επίσης, ότι «το κλείσιμο του κέντρου απομόνωσης και περίθαλψης –το οποίο θα μειώσει σημαντικά την ικανότητα ανταπόκρισης στην Cοvid-19 στο νησί– θα μπορούσε να έχει τρομερές επιπτώσεις σε περίπτωση εκδήλωσης επιδημίας στη Μόρια».

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι τοπικές αρχές δεν μπόρεσαν να βρουν λύσεις, παρά τις προσπάθειες αρμόδιων φορέων και υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες που διαμορφώνει μία πανδημία», είπε η Χριστίνα Ψαρρά, γενική διευθύντρια του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Το σύστημα δημόσιας υγείας στη Λέσβο δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την καταστροφή από ένα ενδεχόμενο  ξέσπασμα του κορονοϊού στη Μόρια. Για αυτόν τον λόγο, ξεκινήσαμε την παρέμβαση αυτή. Σήμερα αναγκαστήκαμε με λύπη να προχωρήσουμε στο κλείσιμο μιας σημαντικής δομής ανταπόκρισης στην Covid-19 στη Μόρια», είπε η ίδια.

Το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για περιστατικά Covid-19 στη Λέσβο άνοιξε στις 6 Μαΐου, έπειτα από προσπάθειες ιατρικών οργανώσεων σε όλο το νησί και με την υποστήριξη δημόσιων λειτουργών και του τοπικού νοσοκομείου. Το Kέντρο ήταν το μόνο μέρος στη Λέσβο που παρείχε έναν ασφαλή χώρο, στον οποίο άτομα από τη Μόρια, που εμφανίζουν συμπτώματα Cοvid-19, θα μπορούσαν να απομονωθούν και να τους παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη.

Παρά το γεγονός ότι η δομή αυτή αποτελούσε μέρος του συνολικού πλάνου επείγουσας ανταπόκρισης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνωστίζονται στη Μόρια, από την 1η Ιουλίου επιβλήθηκαν από τις τοπικές αρχές πρόστιμα σχετιζόμενα με πολεοδομικές διατάξεις που πιθανώς επιφέρουν ποινικές συνέπειες.

«Είναι αδιανόητο οι τοπικές αρχές να μας παρεμποδίζουν ενώ προσπαθούμε να προστατεύσουμε ευάλωτους ανθρώπους, όταν ακριβώς δίπλα μας, στη Μόρια, βλέπουμε μια κατάφωρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, με χιλιάδες ανθρώπους παγιδευμένους σε απάνθρωπες συνθήκες» είπε η κυρία Ψαρρά.

Τα 15.000 άτομα που βρίσκονται σήμερα στη Μόρια έχουν περιορισμένο χώρο και περιορισμένη πρόσβαση σε σαπούνι και νερό, καθιστώντας αδύνατη τη λήψη προληπτικών μέτρων, όπως η φυσική απόσταση και το τακτικό πλύσιμο των χεριών. Περισσότεροι από 300 άνθρωποι μαζί με τους οικογένειές τους, που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο, λόγω ηλικίας ή χρόνιων προβλημάτων υγείας, παραμένουν παγιδευμένοι σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να ζητούν την άμεση και επείγουσα μεταφορά όλων ευάλωτων ανθρώπων, και όσων βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω κορονοϊού, από τη Μόρια, σε ασφαλή καταλύματα σε άλλες περιοχές.

«Δεν είναι η πρώτη και πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία φορά που εμείς και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους εμπόδια, προσπαθώντας να καλύψουμε τα κενά που άφησαν οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές αρχές στην παροχή βοήθειας σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες», πρόσθεσε ο Μπέρνταντ Πέροτσετ, διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε δει τις βλαπτικές συνέπειες των πολιτικών περιορισμού σε ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά. Τώρα, κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμποδίζονται από το να ανταποκριθούν και να διαχειριστούν έναν κίνδυνο δημόσιας υγείας που έχουν παραμελήσει οι αρχές».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ανοιχτοί σε διάλογο με τις ελληνικές αρχές για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σχετικά με τον κίνδυνο της Covid-19 για τους ανθρώπους που ζουν στο κέντρο υποδοχής, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες παιδιατρικής φροντίδας, σεξουαλικής, αναπαραγωγικής και ψυχικής υγείας στην κλινική τους έξω από τη Μόρια. Επίσης, λειτουργούν μια κλινική στην πόλη της Μυτιλήνης, η οποία επικεντρώνεται στις ψυχικές ανάγκες θυμάτων βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...