444
Ο βρετανός ορειβάτης Κέντον Κουλ ανέβηκε το Εβερεστ για 16η φορά | Instagram

Του είπαν ότι δεν θα περπατήσει ξανά, αλλά εκείνος ανέβηκε 16 φορές στο Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 14:01
Ο βρετανός ορειβάτης Κέντον Κουλ ανέβηκε το Εβερεστ για 16η φορά
|Instagram

Του είπαν ότι δεν θα περπατήσει ξανά, αλλά εκείνος ανέβηκε 16 φορές στο Εβερεστ

Protagon Team Protagon Team 23 Μαΐου 2022, 14:01

Οταν ο Κέντον Κουλ υπέστη ολικά κατάγματα και στις δύο του φτέρνες, σε ένα ατύχημα σε αναρρίχηση το 1996, σε ηλικία 22 ετών, οι γιατροί του είπαν ότι δεν θα ξαναπερπατούσε  ποτέ  -τουλάχιστον, όχι χωρίς βοήθεια. Πέφτοντας από έναν γκρεμό στην Νότια Ουαλία από ύψος 5 μέτρων, τα τραύματά του ήταν τόσο άσχημα, που οι γιατροί έμειναν έκπληκτοι που δεν είχε σπάσει την πλάτη του. Ο «ορκισμένος» ορειβάτης όμως απέδειξε ότι όταν θέλεις κάτι πολύ μπορείς να τα καταφέρεις, έχοντας ανέβει, έκτοτε, το Εβερεστ 16 φορές, ρεκόρ, δηλαδή, για κάποιον που δεν είναι Σέρπα.

Τη νύχτα του Σαββάτου 14 Μαΐου, ο Κουλ έφτασε στα 8.849 μέτρα του βουνού μαζί με την βρετανίδα επιχειρηματία, Ρεμπέκα Λουίζ, η οποία κατάφερε να φτάσει στην κορυφή για πρώτη φορά. Στα προηγούμενα 15 ταξίδια του στο Εβερεστ, ο Κουλ ήταν οδηγός για άλλους γνωστούς ορειβάτες, όπως του Μπεν Φογκλ και του σερ Ράνουλφ Φάινς, τον οποίο, μάλιστα, βοήθησε να ξεπεράσει τον φόβο του για το ύψος. Στον βρετανό εξερευνητή, τον πρώτο άνθρωπο που επισκέφτηκε τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο και διέσχισε την Ανταρκτική με τα πόδια, το να ανέβει ένα βουνό, φαινόταν ακατόρθωτο. Με τη βοήθεια τού Κουλ, όμως, το κατάφερε και τον Μάιο του 2009, σε ηλικία 65 ετών, ανέβηκε στην κορυφή του Εβερεστ.

Ο διάσημος εξερευνητής, Ράνουλφ Φάινς ξεπέρασε τον φόβο του για το ύψος με τη βοήθεια του Κέντον Κουλ/ Wikipedia

Ο κορυφαίος ορειβάτης Κέντον Κουλ χρεώνει ένα εξαψήφιο ποσό σε ερασιτέχνες που θέλουν να ανέβουν στο Εβερεστ και όχι άδικα, αφού έχει το καλύτερο ποσοστό επιτυχίας από οποιονδήποτε άλλο οδηγό, με πάνω από το 80% των πελατών του να φτάνουν στην κορυφή.

Για το τελευταίο του επίτευγμα, μίλησε στην εφημερίδα Telegraph, η σύζυγός του, Τζαζ: «Πάντα νιώθω πολύ σίγουρη για την ικανότητα τού συζύγου μου να ανέβει στην κορυφή και να κατέβει με ασφάλεια, Ξέρω ότι έχει να ασχοληθεί με παράγοντες που προκαλούν άγχος, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών αλλαγών, τη δύναμη του ανέμου, τις χιονοστιβάδες , την πτώση των βράχων, τις θερμοκρασίες».

«Πώς νιώθω που έσπασε το ρεκόρ; Τον γνώρισα όταν το είχε κάνει μόνο δύο φορές, οπότε τώρα νιώθω σαν να είναι όλο αυτό, απλώς μέρος μιας ρουτίνας. Είναι πολύ παθιασμένος με την ορειβασία, όταν βρίσκεται στα βουνά είναι σαν να είναι στο σπίτι του. Είμαι τόσο περήφανη για το επίτευγμά του. Δεν είναι μόνο το ταλέντο του που τον κάνει να ανεβαίνει ως εκεί ψηλά, αλλά το πώς παίρνει αποφάσεις, ο δυναμισμός του και το ταλέντο του να καλλιεργεί πνεύμα αλληλεγγύης σε μια ομάδα».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...