474
Στις Κυκλάδες 15 νησιά δεν έχουν καν νοσοκομείο, ανέφεραν για το θέμα ιατρικές πηγές (στη φωτογραφία το Κέντρο Υγείας Μήλου) | miloslife.gr

Γιατροί στα ξενοδοχεία για τον κορονοϊό; Δύσκολο…

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 09:50
Στις Κυκλάδες 15 νησιά δεν έχουν καν νοσοκομείο, ανέφεραν για το θέμα ιατρικές πηγές (στη φωτογραφία το Κέντρο Υγείας Μήλου)
|miloslife.gr

Γιατροί στα ξενοδοχεία για τον κορονοϊό; Δύσκολο…

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2020, 09:50

Ο νόμος -μετά την απόφαση για το άνοιγμα του τουρισμού- ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει για κάθε ξενοδοχείο με πάνω από 50 κλίνες, την  υπογραφή σύμβασης με γιατρό σε ο οποίος θα καλείται να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσματα κορονοϊού. Η στελέχωση ωστόσο των ξενοδοχείων με «γιατρούς κορονοϊού» αποδεικνύεται δύσκολη αποστολή.

Σύμφωνα με το «Εθνος της Κυριακής», πέντε είναι τα βασικά σημεία που κάνουν προβληματική την εφαρμογή του νόμου:

-Η αστική ευθύνη που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην περίπτωση που ένας τουρίστας αποδειχθεί ότι είναι θετικός στον ιό και δεν καλυφθεί ορθά υγειονομικά λόγω των συνθηκών, ή παρουσιάσει επιπλοκές. Να σημειωθεί ότι οι ιδιώτες γιατροί στα ιατρεία τους έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες ώστε να καλύπτονται σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν ισχύουν όμως για συνεργασίες με τα ξενοδοχεία.

-Η διαθεσιμότητα. Οι γιατροί που θα συνεργασθούν με ξενοδοχεία θα πρέπει να είναι επί 24ωρου βάσεως alert για να αντιμετωπίσουν πιθανά κρούσματα. Γεγονός που δυσκολεύει το ιδιωτικό έργο των γιατρών ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο όπου και οι ίδιοι πιθανώς να θέλουν να κάνουν διακοπές.

-Οι αμοιβές από την άλλη αλλά και το ακριβές πλαίσιο εργασίας είναι ασαφές, αφού δεν έχουν καθοριστεί κατώτατα όρια αποζημίωσης για το ιατρικό προσωπικό που θα ασχοληθεί. Γι αυτό άλλωστε υπάρχουν Ιατρικοί Σύλλογοι που σπεύδουν να υπογράψουν μνημόνια συνεργασίας με επιμελητήρια ξενοδόχων, ώστε να προστατεύσουν τα μέλη τους από χαμηλές αμοιβές.

-Σε πολλά νησιά δεν υπάρχουν καν νοσοκομεία αλλά μόνο Κέντρα Υγείας ή Περιφερειακά Ιατρεία. Η αρχική μεταφορά του ασθενούς στις περιπτώσεις αυτές πιθανώς να πρέπει να γίνει στις μικρές αυτές μονάδες υγείας πριν γίνει η διακομιδή του σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

– Πρόβλημα αποτελεί και η πιστοποίηση που πρέπει να λάβουν υποχρεωτικά οι γιατροί που θα συνεργαστούν με καταλύματα. Μέχρι χθες 20 Ιουνίου έπρεπε να την είχαν λάβει όσοι συνεργαστούν με ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και μέχρι 5 Ιουλίου όσοι συμβληθούν με εκείνα της 6μηνης διάρκειας.

Οπως περιγράφει στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας, ότι υπάρχουν νησιά που δεν διαθέτουν καν ιδιώτη γιατρό ή δεν διαθέτουν ξενοδοχείο για να ορισθεί ως κατάλυμα καραντίνας.

«Στον Αγιο Ευστράτιο μάλιστα υπάρχει μόνο ένα περιφερειακό ιατρείο όπου θα πρέπει να μεταφέρονται τα πιθανά κρούσματα. Συνεπώς καταστρατηγούνται ήδη οι οδηγίες ου ΕΟΔΥ», αναφέρει ενδεικτικά

Και οι ξενοδόχοι από την πλευρά τους πάντως διαμαρτύρονται για την επιβάρυνση που θα έχουν για την κάλυψη του κόστους συνεργασίας με γιατρούς, αφού θα πρέπει να το καλύψουν με χρήματα από την τσέπη τους, σε μία περίοδο που είναι άγνωστο εάν θα έχουν πλήρη κάλυψη στα δωμάτιά τους.

Γι αυτό άλλωστε και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει ζητήσει να καλυφθούν τα έξοδα από το υπουργείο Τουρισμού.

«Το πρόβλημα ανεύρεσης γιατρών είναι κατεξοχήν δικό μας πρόβλημα εδώ στις Κυκλάδες καθότι 15 νησιά δεν έχουν καν νοσοκομείο», ανέφεραν για το θέμα ιατρικές πηγές. «Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες σε κάθε νησί. Για παράδειγμα η Σύρος έχει νοσοκομείο, όπως και η Σαντορίνη. Όχι όμως η Σίκινος, η Ανάφη, η Κίμωλος, η Αντίπαρος και άλλα νησιά…».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...