495
Φωτογραφία αρχείου | INTIME NEWS

Γιατροί άγονης γραμμής: Ο ΠΙΣ δίνει το κίνητρο για τις εφημερίες

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 12:48
Φωτογραφία αρχείου
|INTIME NEWS

Γιατροί άγονης γραμμής: Ο ΠΙΣ δίνει το κίνητρο για τις εφημερίες

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουλίου 2024, 12:48

Το οικονομικό κίνητρο για να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί στις εφημερίες περιφερειακών νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις γιατρών δόθηκε τελικά. Το έδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) ο οποίος ανακοίνωσε ότι από το ταμείο του θα χορηγήσει επίδομα 1.000 ευρώ σε κάθε γιατρό που θα  συμμετέχει στα προγράμματα εφημέρευσης. Το ποσό ξεπερνά τα χρήματα που θα λάβουν οι γιατροί για δύο εφημερίες επί τρείς μήνες. Ο ΠΙΣ θα παρέχει ακόμη δωρεάν συνδρομή για τρία πανελλήνια συνέδρια (έχει και αυτό την σημασία του, ιδίως για τους νέους γιατρούς).

Προηγήθηκαν εκκλήσεις αλλά και προειδοποιήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των λεγόμενων άγονων θέσεων, που χρονίζουν σε 14 νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά με τους γιατρούς να επιδεικνύουν πενιχρή διάθεση να συνδράμουν.

Ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης άνοιξε αυτό το θέμα από το βήμα της Βουλής, όπου δήλωσε έτοιμος να λάβει δραστικά μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και «κόφτες» στην συνταγογράφηση. Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και έντονες. Ύστερα υπήρξαν τηλεφωνικές προσκλήσεις – εκκλήσεις προς ιδιώτες γιατρούς των 14 προβληματικών περιοχών (για 2 εφημερίες το μήνα και αμοιβή με μπλοκάκι) οι οποίες όμως έπεσαν εν πολλοίς στο κενό. Στη συνέχεια ο υπουργός επανήλθε με δημόσια έκκληση και τονίζοντας ότι ως έσχατη λύση θα μπορούσε να εφαρμόσει μέτρα υποχρεωτικής υπηρεσίας ιδιωτών στο ΕΣΥ. Είναι μια δυνατότητα που δίνεται από το νομικό πλαίσιο που θεσπίστηκε για τις έκτακτες ανάγκες της πανδημίας. Τότε οι αντιδράσεις έγιναν ακόμη πιο έντονες, με τον μεγαλύτερο ιατρικό σύλλογος της χώρας, αυτόν της Αθήνας να ζητά διάλογο χωρίς απειλές.

Τις τελευταίες ημέρες, όλες οι πλευρές τηρούσαν στάση αναμονής. Τελικά, την λύση έδωσε ο ΠΙΣ ανακοινώνοντας τα παραπάνω κίνητρα και απευθύνοντας έκκληση «στους γιατρούς που πραγματικά μπορούν να βοηθήσουν» να το κάνουν.

Τι λέει τώρα ο Γεωργιάδης

Φυσικά, ο υπουργός Υγείας αντέδρασε άμεσα και θετικά, σημειώνοντας πως ο ΠΙΣ κινήθηκε προς την σωστή κατεύθυνση.

Ο ΠΙΣ, βέβαια, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας «η οποία ουδέποτε συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις που κατατίθενται κατ’ επανάληψη από το 2022». Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο, «ουδέποτε θεσπίστηκαν ειδικά μέτρα για τις νησιωτικές και άγονες περιοχές, ούτε αναπροσαρμόστηκε το επίδομα, ούτε έχουν γίνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του από ετών διογκούμενου προβλήματος».

Να δούμε, τώρα, ποια θα είναι τα αντανακλαστικά των τοπικών ιατρικών συλλόγων και βέβαια πώς θα κινηθούν οι ιδιώτες γιατροί.

Υπενθυμίζεται ότι η πιο προβληματική ειδικότητα είναι αυτή της Παθολογίας. Ανάμεσα στις 14 περιοχές που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των άγονων ιατρικών θέσεων (που προκηρύσσονται επανειλημμένως αλλά κανείς δεν εκδηλώνει ενδιαφέρον για αυτές) είναι και νησιά που αυτή την εποχή είναι γεμάτα τουρίστες, με

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...