502
| Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Γιατί βιάζεται τόσο ο Ερντογάν; H απάντηση στον East Med και όχι μόνο…

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2020, 09:06
| Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Γιατί βιάζεται τόσο ο Ερντογάν; H απάντηση στον East Med και όχι μόνο…

Protagon Team Protagon Team 2 Ιανουαρίου 2020, 09:06

Ενας αγώνας δρόμου για κινήσεις που θα δημιουργήσουν διπλωματικά και όχι μόνο προγεφυρώματα διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα παρατηρεί στην ανταπόκρισή της από την Κωνσταντινούπολη η Deutsche Welle, που περιέγραψε έναν Ταγίπ Ερντογάν να βιάζεται να προλάβει την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed στην Αθήνα ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ρομπόπουλο της DW, η επίσπευση ψήφισης από την τουρκική εθνοσυνέλευση της εντολής για αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην Λιβύη την Πέμπτη, δηλαδή την ίδια μέρα που θα υπογραφεί η συμφωνία για τον EastMed, δεν αποτελεί απλά μια συμβολική κίνηση-απάντηση της Άγκυρας.

Με βάση τον προγραμματισμό και τις δηλώσεις του ίδιου του Ερντογάν, το θέμα της αποστολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη θα έφτανε στην ολομέλεια της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 8-9 Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις όμως με την προέλαση των δυνάμεων του Χαφτάρ στα προάστια της Τρίπολης και ο βομβαρδισμός του αεροδρομίου Μιτάκα, που έως τώρα εξασφάλιζε τον ανεφοδιασμό των δυνάμεων της κυβέρνησης Σαράζ, προκάλεσαν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών στην Αγκυρα. Παρά την ξεκάθαρη αντίθεση της Μόσχας, ο Ερντογάν και ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, τις πρώτες ώρες του νέου έτους, εμφανίστηκαν και πάλι διατεθημένοι να προχωρήσουν άμεσα στην «επιχείρηση Λιβύη».

Ο Ακάρ, που επισκέφθηκε εκτάκτως μονάδες του τουκικού στρατού στην Συρία, της αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ και του Ναυτικού στην Τραπεζούντα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ερντογάν. Εκεί, αφού σημείωσε ότι οι τουρκικες ένοπλες δυνάμεις παράλληλα με τις ενέργειες τους για διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας του λαού έχουν ευθύνες και στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, συνέχισε: «Εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και είμαστε υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων. Όταν δεν είναι όμως έτσι, επανειλημμένα είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα αφήσουμε να καταστρατηγηθούν τα δικά μας δικαιώματα και των Κύπριων αδελφών μας. Επιθυμούμε την δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα».

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, από εγκατάσταση αποθήκευσης φυσικού αερίου που επισκέφθηκε, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται σε κυπριακά ύδατα, ενημερώθηκε για την πορεία των γεωτρήσεων και δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ότι η Άγκυρα δεν θα απεμπολίσει τα δικαιώματά της. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει ταχύτατα ο ορισμός τεμαχίων βάση της συμφωνίας με την Λιβύη για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.

Αντίθετη η αντιπολίτευση στην «επιχείρηση Λιβύη»

Παρά την αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι η αποστολή στρατού στην Λιβύη θα αποξενώσει την Τουρκία από τουπόλοιπο  μισό του λαού της Λιβύης που συντάσσεται με τον Χαφτάρ, αναμένεται μετά τη συζήτηση στην Βουλή να περάσει η εντολή, τουλάχιστον με τις ψήφους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Αναπτυξης, καθώς και του Εθνικιστικού Κινήματος του κ. Μπαχτσελί.

Το ερώτημα που μένει, όπως παρατηρεί η DW, είναι πότε και υπό ποίες συνθήκες θα αποσταλούν τουρκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιό βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες, θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των συμμάχων του Χαφτάρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...