425
Από τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους γονείς του Παναγιώτη Ραφαήλ Γλωσσιώτη στις 17 Σεπτεμβρίου | Υπ. Υγείας

Γιατί δεν μεταβαίνει ο μικρός Ραφαήλ στις ΗΠΑ

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Οκτωβρίου 2019, 11:42
Από τη συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια με τους γονείς του Παναγιώτη Ραφαήλ Γλωσσιώτη στις 17 Σεπτεμβρίου
|Υπ. Υγείας

Γιατί δεν μεταβαίνει ο μικρός Ραφαήλ στις ΗΠΑ

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Οκτωβρίου 2019, 11:42

Την απάντηση της φαρμακευτικής εταιρείας που παράγει τη γονιδιακή θεραπεία για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, δημοσιοποιεί με επιστολή του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την υπόθεση του 18μηνών Παναγιώτη Ραφαήλ Γλωσσιώτη.

Ο Ραφαήλ είχε διαγνωστεί με τη νόσο και οι γονείς του δίνουν αγώνα για να συγκεντρώνουν χρήματα, ώστε το παιδί να μεταφερθεί στις ΗΠΑ και να λάβει μία νέα θεραπεία η οποία είναι εγκεκριμένη εκεί, αλλά όχι ακόμα στην Ευρώπη.

Ο πατέρας του παιδιού είχε συναντηθεί με τον υπουργό Υγείας και είχε κάνει δύο φορές αίτημα στο Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, προκειμένου να εγκριθεί το κονδύλι, όμως και τις δύο φορές η αίτησή του απορρίφθηκε.

Τώρα, το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία που παρασκευάζει την ουσία, «δεν πιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της για ασθενείς που ήδη λαμβάνουν άλλη θεραπεία», όπως είναι ο μικρός Ραφαήλ. Η «ασφάλεια του φαρμάκου» σημαίνει ότι ίσως ο οργανισμός του παιδιού δεν αντέξει, ενώ η αποτελεσματικότητα ότι ίσως δεν έχει τα αποτελέσματα που αναμένονται.

Επιπλέον, διευκρινίζει ότι το παιδί λαμβάνει θεραπεία στην Ελλάδα «και παρουσιάζει ήδη βελτίωση».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας

Ο Π.Ρ.Γ. διαγνώστηκε στην ηλικία των 3 μηνών με νωτιαία μυϊκή ατροφία τύπου 1.

Το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, που είναι το θεσμοθετημένο ανεξάρτητο όργανο και στελεχωμένο από κορυφαίους επιστήμονες, έχει εγκρίνει και καλύπτει πλήρως τη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται στο παιδί, ύψους 1 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παιδί ήδη παρουσιάζει βελτίωση.

Οι γονείς του μικρού Π.Ρ., πληροφορήθηκαν για μια νέα γονιδιακή θεραπεία, που χορηγείται πρόσφατα στις Η.Π.Α. αλλά δεν έχει εγκριθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησαν από το ΑΥΣ τη μετάβαση του μικρού ασθενούς στις ΗΠΑ για να υποβληθεί σε συνδυαστική θεραπεία.

Το ΑΥΣ έλαβε γνωματεύσεις από τους πλέον έγκριτους ειδικούς επιστήμονες, έθεσε το θέμα σε διεθνές Συνέδριο, ερεύνησε τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία δε συνηγορούν υπέρ της συνδυαστικής χορήγησης των δύο θεραπειών.

Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας απευθύνθηκε και στην παρασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου της νέας γονιδιακής θεραπείας, την οποία αιτούνται οι γονείς και η απάντηση της εν λόγω εταιρείας είναι ότι αδυνατεί να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς που ήδη λαμβάνουν άλλη θεραπεία, όπως στην περίπτωση του μικρού Π.Ρ.

Συνεπώς, ακολουθούμε τις αποφάσεις του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου και τις γνωματεύσεις των κορυφαίων ιατρών.

Το ζήτημα είναι επιστημονικό, όχι οικονομικό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που το ΑΥΣ έχει εγκρίνει και θεραπείες που φτάνουν τα 5 εκ. ευρώ, όταν οι επιστήμονες έτσι έκριναν.

Σεβόμαστε απόλυτα την αγωνία της οικογένειας, αλλά επίσης διαβεβαιώνουμε ότι έχει γίνει και γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια, σε επιστημονικό επίπεδο, για να βοηθηθεί ο μικρός Π.Ρ.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...