365
| Intime

Γιατί θα εμβολιαστούν πρώτοι όσοι είναι 30-39 ετών και όχι οι 40άρηδες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 22:37
|Intime

Γιατί θα εμβολιαστούν πρώτοι όσοι είναι 30-39 ετών και όχι οι 40άρηδες

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 22:37

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε μια είδηση. Δεν ήταν τόσο ο οδικός χάρτης εξόδου από το lockdown —αυτό είχε προεξοφληθεί από τη διαρροή της εισήγησης της Επιτροπής— αλλά το γεγονός ότι λόγω διαθεσιμότητας εμβολίων και προφανούς ανάγκης επιτάχυνσης των εμβολιασμών— «ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία».

Λίγη ώρα αργότερα όμως, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας το εξειδίκευσε: αυτή η νέα γραμμή, «fast lane», όπως την αποκάλεσε σε κάποια στιγμή στην ενημέρωση, θα είναι με το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά μόνο για την κατηγορία 30-39.

Από τη Μεγάλη Τρίτη, όσοι είναι 30 με 39 ετών θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό – ακόμη και από την επόμενη ημέρα, ανέφερε. Όσοι είναι σε αυτή την ομάδα θα λάβουν το σκεύασμα της AstraZeneca, αποθέματα του οποίου αποφάσισε να διαθέσει το υπουργείο Υγείας σε νεότερους πολίτες, όπως έχει γίνει και σε άλλες χώρες.

Γιατί όμως προσπεράστηκε η ηλικιακή ομάδα των 40-49; Με δεδομένο ότι έχουν ήδη ανοίξει ή ανοίγουν άμεσα οι πλατφόρμες για ραντεβού των ηλικιακών κατηγοριών 50+, οι λεγόμενοι σαραντάρηδες —ίσως η πλέον παραγωγική και εκτεθειμένη κατηγορία πολιτών – έμειναν απ’ έξω.

Ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι για αυτή την ηλικία θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις «επόμενες ημέρες», όμως σε κάθε περίπτωση η απορία έμεινε, όπως και η αίσθηση της παράκαμψης των σαραντάρηδων.

Κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε το protothema.gr, εξήγησαν ότι ανοίγει άμεσα ο εμβολιασμός για τους 30-39 ετών διότι απείχαν περισσότερο σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, άρα υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο να καλύψουν κενά ραντεβού που υπάρχουν στο σύστημα τώρα, για να μην περιμένουν περισσότερο. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμβολιασμοί για τους 40-49 θα ανοίξουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, με όλα τα εμβόλια.

Ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχτηκε ότι τον Απρίλιο παρέμειναν ελεύθερα ραντεβού για ΑstraΖeneca.

Ο δε κ. Κικίλιας κατά την ενημέρωση την Τετάρτη κάλεσε τους πολίτες για μια ακόμη φορά να εμβολιαστούν, έναντι των απειροελάχιστων πιθανών ανεπιθύμητων παρενεργειών. Τόνισε ότι είναι εμφανές πλέον και σε άλλες χώρες αλλά και στην Ελλάδα ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι εξαιρετικά σημαντικά καθώς η πλειονότητα των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα στις ΜΕΘ είναι αυτοί που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...