668
| Shutterstock

Γιατί τα self tests αλλάζουν πολλά στη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 17:48
|Shutterstock

Γιατί τα self tests αλλάζουν πολλά στη διαχείριση της πανδημίας

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2021, 17:48

«Οπως η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χρησιμοποίησε τα rapid tests, έτσι η Ελλάδα θα είναι πάλι η πρώτη χώρα, ή από τις πρώτες χώρες, που θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνική των self tests, δηλαδή των τεστ που θα χρησιμοποιούν οι ίδιοι οι πολίτες χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν σε διαγνωστικό ή ιατρικό κέντρο, κι αυτό θα μας δώσει ένα τεράστιο εργαλείο για να μπορέσουμε να χειριστούμε την κρίση». Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, έδωσε το σήμα μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στην ΕΡΤ1, για αυτήν την αλλαγή προσέγγισης στην κρίση της πανδημίας.

Καθίσταται σαφές ότι από τη στιγμή που ο εγκλεισμός και η περιστολή δραστηριοτήτων βγαίνει σταδιακά εκτός κάδρου —με την επανέναρξη κάποιων λειτουργιών μολονότι το 3ο κύμα είναι ιδιαίτερα σφοδρό και δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ— την ισορροπία την αναλαμβάνει πλέον ο πολίτης που από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα μπορεί να κάνει ο ίδιος τεστ αντιγόνου, να ξέρει αν είναι θετικός ή όχι, να αυτοπεριορίζεται και να ενημερώνει, να κυκλοφορεί πιο άνετα αν είναι αρνητικός.

«Οι πολίτες θα δείξουν την απαιτούμενη ευθύνη, θα υπάρξει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Πολιτεία», έκρινε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως εξηγούν από το κυβερνητικό επιτελείο πρόκειται για το νέο εργαλείο που εντάσσει η χώρα μας στη μάχη κατά της πανδημίας. Αυτό δε που έχει ξεχωριστή σημασία είναι ότι η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των τεστ για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών, εύκολα και δωρεάν. Έτσι, κάθε πολίτης που επιθυμεί, θα μπορεί να παραλαμβάνει με τον ΑΜΚΑ του, από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν τεστ κάθε εβδομάδα.

Αυτά τα τεστ θα βοηθήσουν δυνητικά στην πραγματοποίηση εκατομμυρίων ελέγχων, οι οποίοι θα προστεθούν σε όσους ήδη γίνονται καθημερινά και θα επιτρέψουν την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και βέβαια την πρόληψη. Μαζί με το self-test, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης σχετικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν αναλόγως του αποτελέσματος.

Ακολουθεί ένας οδηγός ερωταπαντήσεων για το self-test:

1. Είναι δύσκολο να κάνω το τεστ μόνος μου;

Όχι. Μιλάμε για τεστ που πραγματοποιούνται κατ οικον χωρίς την υποστήριξη επαγγελματία υγειας. Θα υπάρξουν βίντεο και φυλλάδια με οδηγίες για τη διενέργεια τεστ από τον κάθε πολιτη ατομικά.

  2. Έίναι αξιόπιστο το τεστ;

Ναι, τα οικιακά ατομικά τεστ έχουν υψηλό βαθμό ευαισθησίας και εγκυρότητας που προσεγγίζει το 95-99%.

3. Τι κάνω αν βρεθώ θετικός;

Ακολουθείται το πρωτόκολλο του εοδυ που προβλέπει δήλωση του θετικού κρούσματος (σε ειδική πλατφόρμα που θα ανακοινωθεί) και επανέλεγχο σε δομή υγειας. Η θετικη διάγνωση του οικιακού τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βεβαίωση για άδεια από την εργασία χωρίς επανέλεγχο.

4. Μπορώ να κάνω παραπάνω τεστ;

Κάθε πολιτης-κάτοχος ΑΜΚΑ δικαιούται τέσσερα τεστ το μήνα που μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του.

5. Μπορώ να το κάνω στο φαρμακείο;

Τα συγκεκριμένα τεστ είναι εύκολα στη χρήση και προορίζονται για κατ οικον χρήση. Εφόσον ωστόσο υπάρχουν πολιτες που επιθυμούν να έχουν βοήθεια ή καθοδήγηση αυτό μπορεί να γίνεται από τον/την φαρμακοποιό με μια μικρή οικονομικη επιβάρυνση για την υπηρεσία που παρέχει.

6. Αν είμαι θετικός, πού το δηλώνω;

Απαντήθηκε παραπάνω.

7. Πληρώνω για το τεστ;

Όχι, τα τεστ είναι δωρεάν. Παράλληλα με τη δωρεάν διάθεση θα ανοίξει και η δυνατότητα προμήθειας ατομικών τεστ μέσω των φαρμακείων στις τιμές που θα προκύψουν στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς.

8. Θα διατίθεται μόνο από φαρμακεία; Θα πληρώνω τον φαρμακοποιό;

Απαντήθηκε παραπάνω.

9. Πόσα τεστ δικαιούται μια οικογένεια;

Τέσσερα τεστ ανα άτομο. Οι γονείς ανηλίκων τέκνων θα μπορούν να προμηθεύονται οι ίδιοι τα τεστ των παιδιών τους. Τα οικιακά τεστ μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς υποστήριξη επαγγελματία υγειας από τις ηλικίες 14 και άνω.

10. Είναι διαφορετικά τα self test από τα rapid test;

Ναι είναι πιο εύκολα στη χρήση. Συγκεκριμένα είναι τεστ ρινικά και σιέλου και όχι ρινοφαρυγγικά ή στοματοφαρυγγικά.

11. Τι ωφελεί να κάνω το τεστ αν δεν το δηλώσω κάπου;

Είναι πρακτικά αδυνατον να ελεγχθεί κεντρικά η τακτική διενέργεια τεστ σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο τα θετικά τεστ θα δηλώνονται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για να υπάρχει καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση.

12. Μπορώ να παραλάβω τεστ και για άλλα μέλη της οικογένειάς μου;

Ναι για τα συνδεδεμένα ανήλικα μέλη από τους κηδεμόνες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...