Είναι μια συνηθισμένη πρακτική στους περισσότερους διαγωνισμούς ομορφιάς ανά τον κόσμο. Οι κριτές κάνουν μία ερώτηση στις διαγωνιζόμενες για να «τεστάρουν» τις γνώσεις ή τις ευαισθησίες τους. Βέβαια, τις περισσότερες φορές οι ερωτήσεις κινούνται στη σφαίρα του κοινότοπου με τα νεαρά κορίτσια να απαντούν με προκαθορισμένες και επαναλαμβανόμενες ατάκες.
Τα φετινά καλλιστεία στο Περού όμως δεν είχαν καμία σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει. Ο διαγωνισμός μετατράπηκε σε αφορμή για να καταγγελθούν τα φαινόμενα βίας κατά των γυναικών. Το Περού άλλωστε είναι η δεύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής με τις περισσότερες γυναίκες θύματα βιασμού, μετά τη Βολιβία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ασφάλειας των Πολιτών.
Ο φετινός διαγωνισμός ομορφιάς Μις Περού μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση της χώρας με μία κοπέλα να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Το όνομά μου είναι Καμίλα Κανικόμπα και οι διαστάσεις μου είναι 2.020 γυναικοκτονίες σε διάστημα εννέα ετών στη χώρα μου». Συνολικά, όλες οι φιναλίστ αντί να παρουσιάσουν τις διαστάσεις τους, ανέφεραν τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη βία εναντίον των γυναικών.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=6515&v=O-g14_MSWbw
Τα στοιχεία που ακούστηκαν είναι τρομακτικά: «Eνα κορίτσι πεθαίνει κάθε δέκα λεπτά (σε όλο τον κόσμο), θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης», «περισσότερες από το 70% των γυναικών στο Περού είναι θύματα παρενόχλησης στον δρόμο», «το 81% των δραστών σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον κοριτσιών μικρότερων των 5 ετών είναι συγγενείς».
Φυσικά, η διαφορετική τροπή που πήρε το φαινομενικά ανάλαφρο τηλεοπτικό σόου σόκαρε τους τηλεθεατές. Η Τζέσικα Νιούτον, Μις Περού το μακρινό 1987 και διοργανώτρια του φετινού διαγωνισμού, υποστήριξε:
«Δυστυχώς υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν και πιστεύουν ότι η δική τους υπόθεση είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Η βασίλισσα της εθνικής ομορφιάς θα πρέπει να είναι πρέσβειρα των γυναικών που στέκονται όρθιες, όλων εκείνων που δεν έχουν φωνή».
Σύμφωνα με τη Νιούτον, η σεξουαλική βία κατά των γυναικών βρίσκεται παντού γύρω μας. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι από τις συνολικά 150 κοπέλες που δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό στο Περού, πέντε ήταν θύματα βίας, «κάποιες εκ των οποίων βιασμού από κάποιον συγγενή».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News