673
«Ο ωκεανός δεν είναι κάδος απορριμμάτων για πυρηνικά» γράφει το πανό της νοτιοκορεάτισσας διαδηλώτριας την Τρίτη 22 Αυγούστου, στη Σεούλ | REUTERS/Kim Hong-Ji

Γιατί ποντίζεται το ραδιενεργό νερό της Φουκουσίμα;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 20:44
«Ο ωκεανός δεν είναι κάδος απορριμμάτων για πυρηνικά» γράφει το πανό της νοτιοκορεάτισσας διαδηλώτριας την Τρίτη 22 Αυγούστου, στη Σεούλ
|REUTERS/Kim Hong-Ji

Γιατί ποντίζεται το ραδιενεργό νερό της Φουκουσίμα;

Protagon Team Protagon Team 23 Αυγούστου 2023, 20:44

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου η Ιαπωνία θα αρχίσει να ρίχνει στον Ειρηνικό Ωκεανό τα νερά που μολύνθηκαν από την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου 2011, η οποία θεωρείται το σοβαρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ. Η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την εκκίνηση της επιχείρησης που θα πραγματοποιήσει η Tokyo Electric Power Company (TEPCO) και η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 χρόνια!

Οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου πρότζεκτ, εγκεκριμένου από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενεργείας, διατείνονται ότι η εφαρμογή του θα έχει αμελητέες επιπτώσεις στο περιβάλλον και, συνεπώς, στην υγεία των ανθρώπων, ωστόσο αντιμετωπίζουν τις έντονες διαμαρτυρίες της ούτως ή άλλως εχθρικής Κίνας, όπως και άλλων χωρών της περιοχής, νησιωτικών κυρίως. Ομως και η (λόγω ΗΠΑ) φιλική Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να σταματήσει άμεσα η επιχείρηση σε περίπτωση εντοπισμού συγκεντρώσεων ραδιενεργού υλικού πέραν των επιτρεπτών ορίων.

Από πού προέρχεται το μολυσμένο νερό;

Ο σεισμός 9,1 Ρίχτερ της 11ης Μαρτίου 2011 και το τσουνάμι του κατέστρεψαν τα συστήματα ψύξης των τριών αντιδραστήρων του εργοστασίου Fukushima Daiichi. Για την ψύξη των ραδιενεργών υλικών οι Ιάπωνες χρησιμοποίησαν θαλασσινό νερό. Το νερό αυτό, που είναι μολυσμένο από ραδιενέργεια, έχει συλλεχθεί, φιλτραριστεί και αποθηκευτεί σε δεξαμενές και σε τεράστιες ποσότητες.

Από την ημέρα του συμβάντος, πριν από 12 χρόνια, έχουν γεμίσει 1.073 δεξαμενές με 1,34 εκατ. τόνους νερού (περίπου 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων). Σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, ο αποθηκευτικός χώρος θα εξαντληθεί στις αρχές του 2024, άρα η μοναδική επιλογή είναι η απόρριψη των υδάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Με τι είναι μολυσμένο;

Στα νερά αυτά τα ραδιοϊσότοπα είναι πολλά (άνθρακας 14, ιώδιο 131, καίσιο 137, στρόντιο 90, κοβάλτιο 60, υδρογόνο 3 ή τρίτιο κ.ά.), ωστόσο τα περισσότερα στοιχεία έχουν ήδη αποσυντεθεί μέσα στη 12ετία. Παραμένουν επικίνδυνα ορισμένα, όπως ο άνθρακας-14, που είναι ενεργός επί 5.000 χρόνια. Η TEPCO λέει ότι με το φιλτράρισμα που έκανε στα νερά δεν υπάρχει πρόβλημα, όμως η τεχνολογία αποτελεσματικού φιλτραρίσματος του άνθρακα 14 και του τριτίου δεν υπάρχει επίσης…

Σημειωτέον ότι ορισμένοι εν λειτουργία πυρηνικοί σταθμοί ανά τον κόσμο απορρίπτουν στη θάλασσα τρίτιο κάθε χρόνο, όπως έκανε και το εργοστάσιο της Φουκουσίμα πριν από την καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011. Το νερό με το τρίτιο μπορεί να αποθηκευτεί, όμως η αποσύνθεση του ραδιοϊσοτόπου απαιτεί 100 χρόνια, συνεπώς δεν είναι ρεαλιστική λύση, καθώς περιέχει επιπλέον και τον κίνδυνο της τυχαίας και ανεξέλεγκτης διαρροής.

Το ταξίδι των ραδιοϊσοτόπων στον ωκεανό

Τα ραδιενεργά ισότοπα στα θαλάσσια ύδατα μεταφέρονται με τα ρεύματα, σωρεύονται στο φυτοπλαγκτόν και στα σώματα των ψαριών που τρέφονται με παλγκτόν, ακόμη και στα μεγαλύτερα ψάρια που τρέφονται με τα προηγούμενα και τα οποία, τελικά, καταναλώνει και ο άνθρωπος.

Το ρεύμα Κουροσίβο μπορεί να μεταφέρει τα ραδιοϊσότοπα μέχρι τις ακτές της Αμερικής, πρώτα της Βόρειας και κατόπιν της Νότιας. Μάλιστα, πανεπιστημιακές έρευνες απέδειξαν ήδη ότι ραδιοϊσότοπα της Φουκουσίμα εντοπίστηκαν σε τόνους αλιευμένους στην Καλιφόρνια, μόλις πέντε μήνες μετά το ατύχημα στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο.

Τι λένε οι οικολόγοι και οι ειδικοί

Η Greenpeace Japan επέκρινε την απόφαση της απόρριψης με απλό φιλτράρισμα, υποστηρίζοντας ότι απαιτείται περαιτέρω επεξεργασία των νερών του εργοστασίου της Φουκουσίμα. Το ίδιο επικριτικοί ήταν και οι εκπρόσωποι της ομάδας Safecast μέσω των New York Times: «Απελευθερώνουν το νερό με διαδικασία αδιαφανή, έτσι δημιουργούν κακό προηγούμενο. Αν η Ιαπωνία, χώρα σεβαστή για τον πολιτισμό και την οικονομία της, ρίχνει ραδιενεργό νερό στη θάλασσα, τότε τι θα κάνουν οι άλλες χώρες;»

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας θεωρούν ότι η απόρριψη του φιλτραρισμένου νερού στη θάλασσα είναι η ασφαλέστερη επιλογή, αφού το ραδιενεργό υλικό είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ακίνδυνο για τα θαλασσινά φυτά και για τα ψάρια, εν τέλει και για τον άνθρωπο.

Τι θα συμβεί την Πέμπτη 24 Αυγούστου

Οι εργασίες απελευθέρωσης θα ξεκινήσουν μόνο αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Η ΤΕPCO αναμένει να απορρίψει στον ωκεανό 7.800 τόνους φιλτραρισμένου νερού κατά τον πρώτο κύκλο εργασιών, διαρκείας 17 ημερών. Μέχρι το τέλος του Μαρτίου 2024 θα απελευθερωθούν 31.200 τόνοι φιλτραρισμένου νερού και κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αδειάσουν 10 από τις δεξαμενές αποθήκευσης. Το πρότζεκτ θα επιταχύνει αργότερα, αφού πρώτα γίνουν μετρήσεις οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν επισήμως από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...