1083
Ο Σάντρο Τονάλι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα αφού φέρεται να πόνταρε σε παιχνίδια της Μίλαν την εποχή που ήταν παίκτης της | REUTERS/Scott Heppel

Γιατί οι top αθλητές είναι τόσο ευάλωτοι στον τζόγο;

Sportscaster Sportscaster 18 Οκτωβρίου 2023, 16:30
Ο Σάντρο Τονάλι αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα αφού φέρεται να πόνταρε σε παιχνίδια της Μίλαν την εποχή που ήταν παίκτης της
|REUTERS/Scott Heppel

Γιατί οι top αθλητές είναι τόσο ευάλωτοι στον τζόγο;

Sportscaster Sportscaster 18 Οκτωβρίου 2023, 16:30

Η πρώτη «καμπάνα» σε ποδοσφαιριστή που εμπλέκεται στην υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού, η οποία εδώ και μερικές εβδομάδες συγκλονίζει την Ιταλία, έπεσε στον Νικολό Φατζόλι. Ο 22χρονος διεθνής παίκτης της Γιουβέντους θα μείνει εκτός γηπέδων για 7 μήνες.

Γλύτωσε τα χειρότερα (κινδύνευε με ποινή αποκλεισμού τουλάχιστον τριών ετών) επειδή, με τη βοήθεια του συλλόγου του, συνεργάστηκε με την αθλητική δικαιοσύνη και την ομοσπονδιακή εισαγγελία. Επειδή εκτιμήθηκε το γεγονός πως, προτού κατηγορηθεί, είχε ζητήσει τη βοήθεια ενός ψυχίατρου, για να καταπολεμήσει το πάθος του για τον τζόγο. Αλλά και γιατί ποτέ δεν στοιχημάτισε σε αγώνα της δικής του ομάδας.

Επιπλέον, του επιβλήθηκε ποινή κοινωφελούς εργασίας (5 μηνών) και πρόστιμο 12.500 ευρώ – σταγόνα στον ωκεανό για κάποιον που μέσα σε μερικούς μήνες έχασε πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. «Τα παιδιά μας πρέπει να τιμωρούνται, αλλά όχι να εγκαταλείπονται», τόνισε ο πρόεδρος της ιταλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ο Φατζόλι αποκάλυψε «σοκαριστικές» πτυχές της εξάρτησής του: «Επειδή τον λογαριασμό μου τον ελέγχει η μητέρα μου, άρχισα να ζητώ δανεικά από συμπαίκτες μου. Τους είπα ότι ήθελα να αγοράσω ένα Rolex από κάποιο κοσμηματοπωλείο στο Μιλάνο. Οι ιδιοκτήτες της στοιχηματικής πλατφόρμας περνούσαν από εκεί για να παραλάβουν τα χρήματα, τα οποία, είτε παρέδιδα ο ίδιος, είτε έστελνα με τραπεζικό έμβασμα. Είχα εμμονή, τι να έκανα;».

Ο 23χρονος συμπαίκτης του στην εθνική Ιταλίας, Σάντρο Τονάλι, μάλλον έχει μπλέξει πιο άσχημα. Σύμφωνα με σημερινό (18/10) δημοσίευμα της Gazzetta dello Sport, φέρεται να πόνταρε σε παιχνίδια της Μίλαν την εποχή που ήταν παίκτης της. Οχι στο τελικό αποτέλεσμα, αλλά σε άλλα στοιχήματα που αφορούσαν τους αγώνες της. Ενα βιντεάκι που κυκλοφόρησε στο Ιντερνετ, τον δείχνει να καθυστερεί προκλητικά να βγει από τον αγωνιστικό χώρο, επιδιώκοντας, προφανώς, να δεχθεί κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή. Αν το είχε παίξει στο στοίχημα, θα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για εκείνον, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι μετακινήθηκε στη Νιούκαστλ έναντι 70 εκατ. ευρώ (η πιο ακριβή μεταγραφή ιταλού ποδοσφαιριστή όλων των εποχών). Τώρα κινδυνεύει με αποκλεισμό τριών έως πέντε ετών.

Στην Ιταλία ο online στοιχηματισμός σε παράνομες πλατφόρμες τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών μηνών και πρόστιμο 51.000 έως 516.000 ευρώ. Για τους παίκτες, όμως, υπάρχει και το άρθρο 24 του πειθαρχικού κώδικα της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FIGC), που τους απαγορεύει να ποντάρουν με οποιονδήποτε τρόπο σε αγώνες που διοργανώνουν, η FIFA, η UEFA, ή η ίδια η FIGC. Η (ελάχιστη) προβλεπόμενη ποινή είναι, αποκλεισμός τριών ετών από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και πρόστιμο 25.000 ευρώ.

Η δικαστική έρευνα, που συνεχίζεται, αφορά -προς το παρόν- 12 ποδοσφαιριστές. Ανάμεσά τους, τον 21χρονο Νίκολα Ζαλέφσκι, έναν από τους πιο ταλαντούχους νέους που έχει αναδείξει η Ρόμα τα τελευταία χρόνια, και τον 23χρονο Νικολό Τζανιόλο, της Αστον Βίλα, που «ορκίζεται» ότι έπαιζε διαδικτυακό πόκερ και πόνταρε σε αγώνες τένις, αλλά ποτέ σε ποδοσφαιρικό ματς. Οπως και να ‘χει, γιατί το κάνουν; Είναι, ήδη, εκατομμυριούχοι. Ακόμη κι αν κερδίζουν, τα χρήματα δεν τους λείπουν. Γιατί διακινδυνεύουν τις καριέρες τους;

Δεκάδες επιστημονικές έρευνες έχουν επιχειρήσει να εξηγήσουν αυτό το παράδοξο, και έχουν καταλήξει -από διαφορετικούς δρόμους- στο ίδιο συμπέρασμα: βλέπουν τον τζόγο σαν μια διέξοδο στο άγχος, τη ρουτίνα και τη μοναξιά τους. Η καθημερινότητά τους δεν είναι τόσο ονειρεμένη, όσο ο πολύς κόσμος πιστεύει. Επιπλέον, διαθέτουν άπειρο ελεύθερο χρόνο (ακόμη περισσότερο, όταν είναι τραυματίες), πολύ χρήμα για να ποντάρουν, και λίγο μυαλό, επειδή είναι νέοι.

Οι πιο πολλοί ζουν μόνοι, σε μια ξένη χώρα ή σε μια ξένη πόλη. Οι ερωτικοί τους σύντροφοι είναι περιστασιακοί, και γεμίζουν μόνο τις νύχτες τους. Οι προπονήσεις διαρκούν λίγες ώρες. Ολες τις υπόλοιπες, τις περνούν στο σπίτι, σε κάποιο μεταφορικό μέσο, ή κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο. Φαγητό, ποτό, ξενύχτι, απαγορεύονται – οι «παπαράτσι» καραδοκούν. Η πίεση που νιώθουν πριν από τα ματς, ή ύστερα από ένα άτυχο αποτέλεσμα, είναι τεράστια. Αναζητούν κάτι διασκεδαστικό, για να περάσουν την ώρα τους. Λίγη αδρεναλίνη, για να σπάσουν την ανία. Και είναι στα χέρια τους, στο κινητό τους τηλέφωνο. Εχουν τη δυνατότητα να παίξουν διαδικτυακό πόκερ, μπλακ-τζακ, ρουλέτα, ή να τζογάρουν στο προνομιακό τους πεδίο, τα σπορ, χωρίς να κάνουν βήμα. Αρχίζουν… για πλάκα. Αλλά, πολύ σύντομα, γίνεται εθισμός. Στις παράνομες πλατφόρμες η ανωνυμία τους είναι εξασφαλισμένη, και το ποντάρισμα δεν έχει όριο.

Το πρόβλημα είναι παλιό. Στα δίχτυα του τζόγου είχαν μπλέξει δεκάδες top αθλητές – όχι μόνο του ποδοσφαίρου.

Ο πρώην αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας, Γουέιν Ρούνεϊ, έχασε σε καζίνο της Σουηδίας πάνω από 300.000 ευρώ σε ένα βράδυ. Και ήταν εκείνο το βράδυ που η ομάδα του είχε, μόλις, κατακτήσει το τρόπαιο του Γιουρόπα Λιγκ, τον Μάιο του 2017. Στα 22 του χρόνια είχε, ήδη, δημιουργήσει ένα βουνό από χρέη. Η σύζυγός του είχε εκφράσει δημοσίως τους φόβους της ότι θα έμεναν χωρίς σπίτι.

Ο Μάικλ Οουεν έχει παραδεχθεί ότι ο εθισμός του στον τζόγο υπήρξε ένας από τους λόγους για τους οποίους η καριέρα του (μεταξύ άλλων, στη Λίβερπουλ, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τη Ρεάλ Μαδρίτης) δεν ήταν αντάξια του τεράστιου ταλέντου του. Στο τελευταίο του Μουντιάλ με την Αγγλία, το 2006, έδινε εντολές για στοιχήματα στη διάρκεια των αγώνων, από τον πάγκο των αναπληρωματικών.

Ο Μάικλ Τζόρνταν, κατά πολλούς ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών, έπαιζε πόκερ όλη νύχτα πριν από τον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 (Βαρκελώνη). Σηκώθηκε από το τραπέζι στις 6 το πρωί, επέστρεψε στο ξενοδοχείο του, κοιμήθηκε μία ώρα, κι έπειτα πήγε στο γήπεδο, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στο ντοκιμαντέρ «The Last Dance» παραδέχτηκε το πάθος του για τον πάσης φύσεως τζόγο.

Ενας άλλος σούπερ-σταρ του μπάσκετ, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, έχει εκμυστηρευθεί σε συνέντευξή του πως η αγάπη του για το μπλακ-τζακ, του κόστισε, συνολικά, πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια.

Ο θρύλος του τένις, Τζίμι Κόνορς, αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία του (2013) ότι το ισχυρότερο κίνητρο για να νικά τους αντιπάλους του, ήταν τα χρηματικά έπαθλα, με τα οποία πλήρωνε τα χρέη του από τον τζόγο. Κάτι παρόμοιο συνέβαινε με τον διάσημο πυγμάχο, Φλόιντ Μέιγουέδερ.

Πολλοί κατέστρεψαν τις καριέρες τους. Αλλοι, χρεοκόπησαν. Οπως ο Κιθ Γκιλέσπι της Γιουνάιτεντ, ο Ντομινίκ Ματέο της Λιντς και της Λίβερπουλ, ή ο Μάικλ Τσόπρα. Ο πρώην επιθετικός της Νιούκαστλ, της Κάρντιφ, της Ιπσουιτς και της Μπλάκπουλ, έμπλεξε και με τοκογλύφους. Οταν καθυστέρησε να τους πληρώσει, τον επισκέφθηκαν στο προπονητικό κέντρο και τον απείλησαν, λέγοντάς του ότι γνωρίζουν σε ποιο σχολείο πηγαίνει το παιδί του.

Ξυπνούσε μέσα στη νύχτα, για να ποντάρει σε παιχνίδια της Λατινικής Αμερικής. Το 2007 υπέγραψε συμβόλαιο στη Σάντερλαντ, μόνο και μόνο για να αποπληρώσει μέρος των χρεών του. Ηταν πάνω από 3 εκατ. ευρώ. Για να τον βοηθήσει, ώστε να μην καταστραφεί εντελώς, η Ενωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών συγκέντρωσε χρήματα με έρανο μεταξύ των μελών της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...