Μόνο τρεις πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στη Γερουσία: ο Αντριου Τζόνσον το 1868, ο Μπιλ Κλίντον το 1998 και ο Ντόναλντ Τραμπ δις, το 2019 και το 2021. Κανένας τους δεν καταδικάστηκε από τη Γερουσία. Και με δεδομένο ότι οι Δημοκρατικοί πλειοψηφούν τώρα στο Σώμα (51-49), ο Μπάιντεν, ακόμη και αν παραπεμφθεί από τη Βουλή, δεν κινδυνεύει. Αυτά έγραψε το BBC σε ανάλυσή του για το τι και πώς της κίνησης του Ρεπουμπλικανού προέδρου της αμερικανικής Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι να εκκινήσει τη διαδικασία εις βάρος του νυν προέδρου.
Πέρασαν εβδομάδες ολόκληρες με υπονοούμενα και μισόλογα μέχρι να κινηθεί ο ΜακΚάρθι. Και τι είπε; Οτι υπάρχουν «σοβαροί και αξιόπιστοι ισχυρισμοί για τη συμπεριφορά του προέδρου Μπάιντεν, οι οποίοι απαιτούν έρευνα». Η παραπομπή της Βουλής είναι το πρώτο βήμα της επίσημης διαδικασίας για την απομάκρυνση κάποιου αμερικανού προέδρου από το πόστο του. Απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή ώστε να αρχίσει η δίκη στη Γερουσία των ΗΠΑ. Εκεί απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για την καταδίκη και την απομάκρυνση του παραπεμφθέντος.
Για ποιον λόγο θα μπορούσε να παραπεμφθεί ο Μπάιντεν; Ο ΜακΚάρθι κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι είπε ψέματα πως δεν γνώριζε τις μπίζνες του γιου του, Χάντερ. Επίσης είπε ότι «μέλη της οικογένειας Μπάιντεν» έλαβαν εκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές από εταιρείες-κελύφη και ότι οι συναλλαγές αυτές είχαν χαρακτηριστεί αμφισβητήσιμες από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Είπε, επιπλέον, ότι ένας πληροφοριοδότης του FBI ισχυρίστηκε πως ο Μπάιντεν πατήρ δωροδοκήθηκε όταν ήταν αντιπρόεδρος του Ομπάμα και ότι χρησιμοποίησε το γραφείο του για να συνεννοείται με τους εμπορικούς εταίρους του γιου του.
Ο ΜακΚάρθι είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παραχώρησε στην οικογένεια Μπάιντεν και στους συνεργάτες του προέδρου το προνόμιο της ειδικής μεταχείρισης κατά τη διάρκεια ερευνών για πιθανές παρανομίες τους, ποινικώς κολάσιμες. Η αλήθεια είναι, έγραψε το BBC, ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν έχουν βρει χειροπιαστά στοιχεία που να τεκμηριώνουν την κατηγορία περί ανάρμοστης συμπεριφοράς του Μπάιντεν. Οι Ρεπουμπλικανοί κινήθηκαν δύο μήνες αφότου δύο αξιωματούχοι κατέθεσαν σε επιτροπή της Βουλής ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μπάιντεν εμπόδισε τη διενέργεια εις βάθος έρευνας περί αναμείξεως του προέδρου στα οικονομικά του γιου του.
Τον περασμένο Ιούλιο ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ δημοσίευσε έγγραφο του FBI που περιγράφει λεπτομερώς πώς μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών κατέθεσε ότι η οικογένεια Μπάιντεν έλαβε 5 εκατ. δολάρια από μια ουκρανική εταιρεία ενέργειας και ότι ο Μπάιντεν, ως αντιπρόεδρος, πίεσε την Ουκρανία με στόχο να μπλοκάρει τη διερεύνηση της όλης υπόθεσης διαφθοράς. Το BBC έγραψε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία, όμως οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής επιμένουν να θεωρούν δεδομένη τη διαφθορά του Μπάιντεν.
Ο ΜακΚάρθι είπε ότι η διαδικασία παραπομπής θα δώσει στους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής «την πλήρη εξουσία να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία και τις απαντήσεις και να τα παρουσιάσουν στο αμερικανικό κοινό». Τον περασμένο Ιούλιο, ο ίδιος έκανε παραλληλισμούς με την κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος υπήρξε στόχος έρευνας του Κογκρέσου το 1974, όμως παραιτήθηκε από τον θώκο του προτού τον… παραιτήσουν. «Παρακολουθούμε αυτή την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τη διοίκηση όπως έκανε ο Ρίτσαρντ Νίξον» είπε.
«Θα μπορούσε να απομακρυνθεί ο Μπάιντεν από το αξίωμά του;» ρώτησε ρητορικά το BBC. Απάντησε ότι η τελική επιτυχία της διαδικασίας που ξεκίνησαν οι Ρεπουμπλικανοί είναι πολύ αμφίβολη. Λόγω προεκλογικής περιόδου, σχολίασε, οι πιο κεντρώοι του Ρεπουμπλικανικού κόμματος δυσανασχετούν. Διότι δεν θέλουν να πυροδοτήσουν τον πολιτικό διχασμό στις ΗΠΑ.
Από πλευράς της, η ομάδα του Μπάιντεν έσπευσε να αποκρούσει την ανακοίνωση παραπομπής του ΜακΚάρθι: «Οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής ερευνούν τον πρόεδρο εδώ και εννέα μήνες, αλλά δεν έχουν βρει στοιχεία για κανένα παράπτωμα» έγραψε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ιαν Σαμς σε ανάρτησή του στα social media.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
Γράψτε σχόλιο στο: Γιατί οι Ρεπουμπλικανοί επείγονται να παραπέμψουν τον Μπάιντεν;
Παρακαλούμε, εισάγετε σχόλια μόνο σχετικά με το θέμα. Σχόλια με υβριστικό περιεχόμενο ή με περιεχόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τις οδηγίες και τους όρους χρήσης του protagon.gr δεν θα δημοσιεύονται.Το email σας δεν θα εμφανίζεται.