590
Αρχικώς ο Bίλντερς θα εφαρμόσει τον ευρωσκεπτικισμό του στα πανεπιστήμια | REUTERS/Piroschka van de Wouw

Γιατί οι ολλανδοί ακαδημαϊκοί φοβούνται μια κυβέρνηση Βίλντερς

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:20
Αρχικώς ο Bίλντερς θα εφαρμόσει τον ευρωσκεπτικισμό του στα πανεπιστήμια
|REUTERS/Piroschka van de Wouw

Γιατί οι ολλανδοί ακαδημαϊκοί φοβούνται μια κυβέρνηση Βίλντερς

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2023, 11:20

Μπορεί να είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πει κάποιος ότι ο Χέερτ Βίλντερς, ο θριαμβευτής των ολλανδικών εκλογών με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας, θα σχηματίσει οπωσδήποτε κυβέρνηση, αφού η διελκυστίνδα των σχετικών διαπραγματεύσεων τραβάει σε μάκρος εκεί, όμως κάποιοι Ολλανδοί ανησυχούν ήδη, έγραψε η Corriere della Sera, αποδελτιώνοντας διάφορα δημοσιεύματα (Economist, Science, Foreign Policy, κ.ά.). Ποιοι είναι οι ανησυχούντες; Οι επιστήμονες γενικώς και το ακαδημαϊκό προσωπικό των πανεπιστημίων ειδικότερα.

Ο λόγος, φυσικά, αυτών των δημοσιευμάτων δεν είναι αποκλειστικά ο έλεγχος της φοιτητικής μετανάστευσης προς την Ολλανδία, όπως υποσχέθηκε ο Βίλντερς στους ψηφοφόρους του, αλλά η γενικότερη αντιευρωπαϊκή ατζέντα του: θεωρείται «διαβόητος ευρωσκεπτικιστής», κατά τη διατύπωση του μιλανέζικου μέσου, αλλά και «σφοδρός πολέμιος της Πράσινης Συμφωνίας» της Κομισιόν, αν και «εσχάτως αποφεύγει να μιλήσει ανοιχτά περί Nexit» (δηλαδή περί εξόδου της Ολλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά το προηγούμενο του Brexit).

«Ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ως πανεπιστήμιο υποστηρίζουμε την ανοιχτή, ποικιλόμορφη και χωρίς αποκλεισμούς εξωστρεφή κοινότητα» έγραψε ο ινδός φυσικός Βίνοντ Σουμπραμανιάμ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Τβέντε, σε ανοιχτή επιστολή του που απευθύνεται σε πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Σε τι έγκειται η ανησυχία του Σουμπραμανιάμ; «Τυχόν κυβέρνηση υπό τον Βίλντερς  θα επιβάλει σημαντικούς περιορισμούς στους ξένους φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν το 15% όσων φοιτούν σε ολλανδικά πανεπιστήμια».

Η Corriere διευκρίνισε ότι την περιστολή αφίξεων ξένων φοιτητών στην Ολλανδία ενστερνίζονται και άλλα κόμματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο του πρώην πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, όπου πλέον ηγείται μια πρώην πρόσφυγας, η Ντιλάν Γιεσιλγκόζ, με καταγωγή από το τουρκικό Κουρδιστάν. Γιατί υπάρχει πρόβλημα στο συγκεκριμένο πεδίο; Η πληθώρα των ξένων φοιτητών σχετίζεται, λένε οι υποστηρικτές του φρένου, με τη στεγαστική κρίση.

Ο αντίλογος, όπως τον εξέφρασε ο Τιτζ Κλάινπαστ, δημοσιολόγος και υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον, χρεώνει την κρίση στέγης στις φορομπηχτικές πολιτικές του Ρούτε και στη σπέκουλα στελεχών του κόμματος του Βίλντερς, οι οποίοι βάλλουν κατά της στέγασης των μεταναστών και των προσφύγων που ζητούν άσυλο.

Η εκτίμηση της Corriere είναι ότι σε κάθε περίπτωση, εμπόδια στους ξένους φοιτητές μάλλον θα υψωθούν. Ισως με τη θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας της ολλανδικής γλώσσας στα 2/3 των μαθημάτων πτυχίου, ίσως με την πλήρη κατάργηση της αγγλικής γλώσσας στα πανεπιστήμια. Ο ινδός καθηγητής προειδοποίησε, πάντως, ότι η απότομη μείωση των ξένων φοιτητών θα προκαλέσει οικονομικό πρόβλημα στα περισσότερα ολλανδικά ΑΕΙ και συγχρόνως θα οδηγήσει στην έξοδο το αγγλόφωνο προσωπικό.

Επίσης, τυχόν επιδείνωση των σχέσεων με την Κομισιόν θα προκαλέσει προβλήματα στα ολλανδικά ΑΕΙ και σε ερευνητικό επίπεδο, καθώς τώρα οι ολλανδοί επιστήμονες και ερευνητές είναι ιδιαίτερα επιτήδειοι στην εκμετάλλευση των ευκαιριών χρηματοδότησης μέσω του κοινοτικού προγράμματος Horizon Europe.

Η πρόεδρος της Ολλανδικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, Μαριλίν Ντόγκτερομ, είπε ότι «η γνώση δεν σταματά στα σύνορα, άρα θα είναι επιβλαβές αν οι ολλανδοί φοιτητές και ακαδημαϊκοί δεν θα μπορούν να μεταβαίνουν στο εξωτερικό ή θα δυσκολεύονται να μετακινούνται, όπως συνέβη μετά το Brexit».

Με τον «σκεπτικισμό του Βίλντερς για το κλίμα» έκλεισε το κείμενό της η Corriere. «Σκοπεύει να καταργήσει τις πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και να επικεντρωθεί μόνο σε μέτρα προσαρμογής, όπως είναι η ανύψωση φραγμάτων για την πρόληψη πλημμυρών. Θέλει επίσης να εξαλείψει τα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αζώτου, τα οποία εξόργισαν τους ολλανδούς αγρότες.

»Αλλά περίπου το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα με επικεφαλής τον κεντροδεξιό Μάνφρεντ Βέμπερ, του κόμματος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειωτέον, φαίνεται όλο και πιο αποφασισμένο να διαλύσει την Πράσινη Συμφωνία τμηματικώς, ώστε να κερδίσει τις ψήφους των αγροτών στις ευρωεκλογές του 2024».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...