Με το θέμα των ημερών, με τα Δυτικά τανκς που «στέλνονται και δεν στέλνονται» στον στρατό του Ζελένσκι, ασχολήθηκε και η Corriere della Sera. Τόνισε ότι η αποστολή τους διχάζει τους Δυτικούς, αφού ναι μεν έχουν συνταχθεί με τις ΗΠΑ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όμως η Γερμανία είναι επιφυλακτική και «διστάζει να συγκατανεύσει».
Ο εφοδιασμός του Κιέβου πρέπει να γίνει με «άρματα μάχης ικανά να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις ώστε να ξεφύγουν από το σημερινό αδιέξοδο και να ανακτήσουν και πάλι εδάφη». Συγκεκριμένα τανκς είναι ικανά να δώσουν στον Ζελένσκι την απαραίτητη δύναμη πυρός που χρειάζεται για να διασπάσει τις ρωσικές γραμμές. Τανκς σαν τα γερμανικά Leopard ας πούμε, «τα οποία είναι η Rolls Royce του είδους τους».
Τα Leopard είναι της ίδιας ισχύος όπλα με τα αμερικανικά Abrams και με τα βρετανικά Challengers, ωστόσο πλεονεκτούν σε πολλά επίπεδα: είναι πιο ελαφρά, πιο ευκίνητα, πιο γρήγορα και ανεφοδιάζονται με μεγαλύτερη ευκολία. Τα Abrams, λόγου χάρη, απαιτούν ειδικό καύσιμο, ενώ τα Leopard χρησιμοποιούν κοινό ντίζελ.
Αυτού του γερμανικής κατασκευής τύπου τανκς υπάρχουν περισσότερα από 2.000 διασκορπισμένα σε όρχους 13 χωρών της Ευρώπης. Δεν είναι όλα λειτουργικά βέβαια, πολλά χρειάζονται επισκευές, όμως είναι «τεράστια δεξαμενή για άντληση» έγραψε η Corriere. Πλεονέκτημα όσον αφορά την αποστολή τους στην Ουκρανία θεωρείται και η ευχέρεια στην προμήθεια των ανταλλακτικών.
Φυσικά, η Γερμανία διαθέτει τα περισσότερα Leopard: είναι περίπου 350, όμως δεν είναι εξακριβωμένη η μαχητική ικανότητά τους. Ο νέος υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ήδη γίνεται ο σχετικός τεχνικός έλεγχος, αλλά και η καταγραφή των εξαχθέντων τανκς. Αν κάποια χώρα επιθυμεί να παραχωρήσει Leopard στο Κίεβο, χρειάζεται την έγκριση του Βερολίνου.
Ο φόβος του εφιάλτη που επιστρέφει
Υστερα απ’ όλ’ αυτά, η Corriere κατέθεσε την εκτίμησή της όσον αφορά τους δισταγμούς του Βερολίνου. Γιατί αυτοσυγκρατείται και δεν προμηθεύει με Leopards την Ουκρανία; Λόγω παρελθόντος, λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δηλαδή και του γεγονότος ότι η Ρωσία εμπλέκεται στον τωρινό πόλεμο, η Γερμανία δεν θέλει να ενεργήσει μόνης της και μάλιστα πρώτη. Αναμένει να κάνουν την αρχή οι Αμερικανοί, στέλνοντας τα δικά τους τανκς, τα Abrams.
Οι Αμερικανοί, αν και είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του ουκρανικού στρατού, έγιναν έξαλλοι με τον συσχετισμό των Abrams με τα Leopard. Μάλιστα εξέφρασαν την ενόχλησή τους στον Πιστόριους κατά την πρόσφατη ημερίδα του Ράμσταϊν. Η πίεση ήταν τόσο μεγάλη, που ο γερμανός υπουργός στην ουσία απέσυρε από το τραπέζι το γερμανικό επιχείρημα λέγοντας ότι η γερμανική απόφαση δεν σχετίζεται με το αμερικανικό τανκς.
Ο ουσιαστικός λόγος της γερμανικής επιφυλακτικότητας είναι ο φόβος των ρωσικών αντιποίνων και της επέκτασης της σύγκρουσης, αφού τα Leopard συνιστούν ποιοτικό άλμα για την Ουκρανία. Ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς είναι αποφασισμένος να μην πυροδοτήσει τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι δεν λαμβάνει καμία απόφαση υπό πίεσιν. Ωστόσο οι κυβερνητικοί σύμμαχοί του, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, τάσσονται αναφανδόν υπέρ της αποστολής των Leopard στον Ζελένσκι, όπως και ο γερμανικός λαός στα γκάλοπ: 46% υπέρ, 42% κατά, 11% αναποφάσιστοι.
Η «πράσινη» υπουργός Εξωτερικών Aναλένα Μπέρμποκ, πάντως, βρήκε τη σολομώντειο λύση της υπόθεσης: αποστολή μέσω Πολωνίας, αφού η Βαρσοβία δέχεται να παραχωρήσει τα δικά της Leopard. Η γερμανική κυβέρνηση θα τοποθετηθεί οριστικά για την αποστολή ή μη των γερμανικών Leopard τις επόμενες ημέρες.
Οι Νew York Times απέδωσαν τη γερμανική επιφυλακτικότητα στη «μεταναζιστική αποστροφή για τον πόλεμο» και στην «αποστροφή για τον στρατό». Και στο γεγονός της σοσιαλδημοκρατικής «Ostpolitik» που συνέβαλε (διά των φθηνών ρωσικών καυσίμων) στο μεταπολεμικό οικονομικό θαύμα. «Ο δισταγμός για την αποστολή τανκς αντανακλά τη βαθιά αμφιθυμία ενός έθνους με καταστροφική επιθετικότητα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο δεν θέλει να διακινδυνεύσει άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News