496
Ο Ουίλιαμ Λάι την ώρα που ψηφίζει γαι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. | REUTERS/Ann Wang

Γιατί οι εκλογές στην Ταϊβάν έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 13:58
Ο Ουίλιαμ Λάι την ώρα που ψηφίζει γαι τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.
|REUTERS/Ann Wang

Γιατί οι εκλογές στην Ταϊβάν έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2024, 13:58

Κρίσιμες εκλογές στην Ταϊβάν με τον υποψήφιο υπέρ της ανεξαρτησίας Ουίλιαμ Λάι να φαίνεται ότι έχει ισχυρό προβάδισμα για να γίνει πρόεδρος της χώρας. Σε πιθανή νίκη του ελλοχεύει ο κίνδυνος να πυροδοτηθούν εντάσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Οι εκλογές έχουν χαρακτηριστεί ως η πρώτη μεγάλη παγκόσμια γεωπολιτική καμπή του 2024, θέτοντας τις ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα σε μια μάχη για περιφερειακή επιρροή, όπως αναφέρει το Politico. Το Πεκίνο έχει διαμηνύσει ότι η ψήφος είναι στην ουσία επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης και τόνισε ότι είναι αναπόφευκτη η επανένωση της δημοκρατικής νήσου με την κομμουνιστική ηπειρωτική χώρα.

Εάν τελικά ο σημερινός αντιπρόεδρος Λάι κερδίσει, αυτό θα αποτελέσει την τρίτη διαδοχική νίκη για το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) – που θεωρείται ανάθεμα από το Πεκίνο για την επιμονή του στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ταϊβάν και τις στενές σχέσεις του με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις. Οσον αφορά την παγκόσμια ασφάλεια, ο φόβος είναι ότι το Πεκίνο θα μπορούσε τώρα να αυξήσει την πίεση στο νησί με πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, όπως έκανε μετά την επίσκεψη αστραπή της προέδρου της Βουλής των Αντιοροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Επίσημη καταμέτρηση

Η επίσημη καταμέτρηση από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή προχωράει αργά. Εχουν καταμετρηθεί λιγότερες από τις μισές ψήφους των 8,3 εκατομμυρίων. Πάντως σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, προηγείται με 42% ο Ουίλιαμ Λάι του κυβερνώντος DPP, ακολουθούμενος από τον Χου Γιου-ιχ της αξιωματικής αντιπολίτευσης του KMT με 33%.

Ο Χου Γιου-ιχ  παραδέχθηκε σήμερα την ήττα του στις εκλογές και συνεχάρη τον Λάι για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές.

Ο υποψήφιος του DPP έχει χαρακτηριστεί ταραχοποιός από την Κίνα, η οποία προειδοποίησε τους ανθρώπους να μην τον ψηφίσουν, ενώ το KMT υπόσχεται καλύτερους δεσμούς με το Πεκίνο και ειρήνη στο Στενό της Ταϊβάν.

Οπαδοί του DPP σε προεκλογικλή συγκέντρωση στην Ταϊπέι. (REUTERS/Carlos Garcia Rawlins)

Οι ψηφοφόροι της Ταϊβάν, ωστόσο, ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία παρά για την Κίνα.

Οποιος εκλεγεί ως ο επόμενος πρόεδρος της Ταϊβάν θα διαμορφώσει τις σχέσεις τόσο με το Πεκίνο όσο και με την Ουάσινγκτον. Το νησί είναι ένα βασικό σημείο ανάφλεξης στη μάχη τους για επιρροή σε αυτήν την περιοχή, αναφέρει το BBC.

Το Πεκίνο διεκδικεί εδώ και καιρό το νησί, αλλά οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια υπό την πρόεδρο Τσάι Ινγκ-γουέν και το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα.

Πληθώρα παραβιάσεων

Η Κίνα έχει αυξήσει τη στρατιωτική πίεση στο νησί με ρεκόρ εισβολών τον προηγούμενο χρόνο.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν διατρέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε κάτι μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο. Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη ναυτική παρουσία στην περιοχή, ενώ η Αυστραλία και η Ιαπωνία έχουν επίσης βάσεις γύρω από το νησί.

Ενας πόλεμος στην Ταϊβάν θα ήταν καταστροφικός τόσο ως προς τις ανθρώπινες απώλειες όσο και ως πλήγμα για τη δημοκρατία του νησιού.

Θα κατέστρεφε επίσης την παγκόσμια οικονομία. Σχεδόν τα μισά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο περνούν από το στενό της Ταϊβάν κάθε χρόνο, καθιστώντας το κρίσιμο κόμβο για το διεθνές εμπόριο.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...