727
Το πρωτοσέλιδο των New York Times, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στην ποινική δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ | REUTERS/Stephani Spindel

Γιατί ο Τραμπ δεν θα πάει φυλακή έως τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 11:51
Το πρωτοσέλιδο των New York Times, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στην ποινική δίκη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ
|REUTERS/Stephani Spindel

Γιατί ο Τραμπ δεν θα πάει φυλακή έως τις εκλογές

Protagon Team Protagon Team 31 Μαΐου 2024, 11:51

Ο Ντόναλντ Τραμπ κρίθηκε ένοχος για κακούργημα στον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς την Πέμπτη (αναλυτικά εδώ) για το σύνολο των 34 κατηγοριών. Ωστόσο πέρα από την ιστορική βαρύτητα της εξέλιξης —ο Τραμπ έγινε ο πρώτος πρώην πρόεδρος στην αμερικανική ιστορία που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο— αλλά και τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει (αρνητικές ή και θετικές) για τη διεκδίκηση της επιστροφής του στον Λευκό Οίκο, υπάρχει το ερώτημα αν προ των εκλογών μπορεί να βρεθεί στη φυλακή.

Ως προς αυτό το ζήτημα, νομικοί κύκλοι εξήγησαν σε αμερικανικά ΜΜΕ τη διαδικασία, η οποία προβλέπει τα εξής:

—Μετά την καταδίκη του ο Τραμπ είναι ελεύθερος καθώς οι εισαγγελείς δεν του ζήτησαν να καταβάλει εγγύηση. Αναμένει πλέον την ποινή και μπορεί να μιλάει ελεύθερα χωρίς τους περιορισμούς που ίσχυαν κατά διάρκεια της δίκης: αφορούσαν τους ενόρκους και στη συνέχεια σύμφωνα με το Reuters τα μέλη της οικογένειάς του δικαστή και εκείνα του εισαγγελέα του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, αφότου ο πρώην πρόεδρος είπε ότι η κόρη του δικαστή Χουάν Μερτσάν «μισεί λυσσαλέα τον Τραμπ».

—Οπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, η υπόθεση περνά τώρα στη φάση του καθορισμού της ποινής, μια διαδικασία που ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από τον δικαστή ο οποίος όρισε την 11η Ιουλίου στις 10.00 το πρωί (ώρα Νέας Υόρκης) ως τη στιγμή της ανακοίνωσης —τέσσερις ημέρες πριν από το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στο Μιλγουόκι, όπου ο Τραμπ επρόκειτο να λάβει πανηγυρικά το προεδρικό χρίσμα για τις εκλογές του Νοεμβρίου

—Οι διάδικοι αναμένεται να υποβάλουν το αμέσως επόμενο διάστημα υπομνήματα, στα οποία η κάθε πλευρά θα παρουσιάζει επιχειρήματα υπέρ της προτιμώμενης ποινής. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα να περάσει από συνέντευξη με τον αξιωματικό επιτήρησης που στη συνέχεια θα υποβάλει την έκθεσή του. Η συνέντευξη πιθανότατα θα περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικά με το προσωπικό ιστορικό και το ποινικό μητρώο του Τραμπ. Οι απαντήσεις θα ενσωματωθούν σε μια έκθεσή του προς τον δικαστή, η οποία περιλαμβάνει συστάσεις για την επιβολή ποινής.

— Οι δικηγόροι του Τραμπ ενδέχεται να προσπαθήσουν να μεταθέσουν την ημερομηνία ανακοίνωσης της ποινής για αργότερα, ενδεχομένως ακόμη και μετά τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με το CNBC, o δικαστής είναι απίθανο να δεχθεί μια τέτοια καθυστέρηση χωρίς σοβαρό λόγο.

—Σε ό,τι φορά την ποινή: Οι κατηγορίες για τις οποίες βρέθηκε ένοχος ο Τραμπ είναι κακουργήματα «Κατηγορίας Ε», της λιγότερο σοβαρής κατηγορίας σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης. Κάθε αδίκημα επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, ωστόσο στον σύνολό της η ποινή δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 20 χρόνια κάθειρξης.

—Θα βρεθεί στη φυλακή; Οπως εξήγησαν νομικοί κύκλοι στο CNN τα κακουργήματα αυτής της κατηγορίας σε ποσοστό 70% δεν επιφέρουν ποινή φυλάκισης στη Νέας Υόρκη, αντίθετα το 30% οδηγείται στη φυλακή. Επομένως, η ποινή φυλάκισης δεν αποκλείεται, ωστόσο η ποινή του Τραμπ θα μπορούσε αντί για φυλάκιση να περιλαμβάνει πρόστιμα και αποζημίωση, αναστολή ή άλλους όρους όπως η κοινωνική εργασία. Ο δικαστής έχει ευρεία διακριτική ευχέρεια για να καθορίσει την ποινή του Τραμπ, Θα μπορούσε να συνυπολογίσει διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία του πρώην προέδρου, που είναι 77 ετών, και η έλλειψη προηγούμενου ποινικού μητρώου. Παράγοντες δηλαδή που αν συνυπολογιστούν θα λειτουργήσουν υπέρ του Τραμπ.

—Αν η ποινή είναι φυλάκιση στις 11/7, ο Τραμπ θα οδηγηθεί στο κελί; Η απάντηση είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου «όχι», καθώς σε αυτή την περίπτωση ποινής οι δικηγόροι του Τραμπ θα ασκήσουν αμέσως έφεση και ο πρώην πρόεδρος θα αφεθεί ελεύθερος.

Αρχικά ο Τραμπ αναμένεται ότι θα ασκήσει έφεση στο Πρώτο δικαστικό τμήμα του Εφετείου της Νέας Υόρκης. Εάν το εν λόγω δικαστήριο επικυρώσει την αρχική ετυμηγορία τότε ο πρώην πρόεδρος μπορεί να προσφύγει στο Εφετείο, το ανώτατο δικαστήριο της Νέας Υόρκης.

Η διαδικασία των εφέσεων θα διαρκέσει πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, επομένως δεν θα εμποδίσει τον Τραμπ να είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ακόμη και να εκλεγεί. Αλλωστε θα βρίσκεται εκτός φυλακής ακόμη κι αν πρωτόδικα του έχει επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Από τη άλλη πλευρά, αν καταφέρει κάποια στιγμή να ανατρέψει την καταδίκη του, δεν θα μπορέσει να το κάνει πριν από την ημέρα των εκλογών.

Ως καταδικασμένος για κακούργημα μπορεί κανονικά να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ. Διότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών απαιτεί απαιτεί οι πρόεδροι να είναι πολίτες που έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ, ηλικίας τουλάχιστον 35 ετών, οι οποίοι έχουν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον 14 χρόνια.

«Δεν απαγορεύει σε κακοποιούς να κατέχουν το ανώτατο αξίωμα» όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του CNBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...