394
Ο Στίβεν Κινγκ προσέρχεται στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον, την Τρίτη | REUTERS/Tom Brenner

Γιατί ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ δεν θέλει τη συγχώνευση δύο εκδοτικών κολοσσών

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 21:45
Ο Στίβεν Κινγκ προσέρχεται στο δικαστήριο της Ουάσινγκτον, την Τρίτη
|REUTERS/Tom Brenner

Γιατί ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ δεν θέλει τη συγχώνευση δύο εκδοτικών κολοσσών

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2022, 21:45

Μία διάσημη συγγραφική πένα εμφανίστηκε την Τρίτη σε δικαστήριο της Ουάσινγκτον, στον ρόλο του μάρτυρα σε αντιμονοπωλιακή δίκη εναντίον της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων εκδοτικών εταιρειών στις ΗΠΑ.

Για τον Στίβεν Κινγκ ο λόγος, που πήρε το μέρος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο μήνυσε την Penguin Random House και την Simon & Schuster, επειδή συμφώνησαν να συγχωνευτούν. Για την ακρίβεια, το σχέδιο συγχώνευσης προβλέπει ότι ο πρώτος οίκος θα εξαγοράσει τον δεύτερο έναντι 2,2 δισ. δολαρίων.

Το υπουργείο κάλεσε ως μάρτυρα τον διάσημο συγγραφέα, ο οποίος είχε δηλώσει εξ αρχής αντίθετος με τη συγχώνευση γιατί θεωρεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους συναδέλφους του.

Ο 75χρονος Κινγκ είπε στο δικαστήριο ότι η κίνηση αυτή θα είναι κακή για τον ανταγωνισμό στον κλάδο.

Οι δύο εκδοτικοί οίκοι έχουν τονίσει ότι η συμφωνία τους δεν θα επηρεάσει τον ανταγωνισμό γιατί θα εξακολουθούν να καταθέτουν ξεχωριστές προσφορές για τα δικαιώματα έκδοσης μυθιστορημάτων.

Ο Κινγκ που έχει κοντά 50 χρόνια εμπειρίας στον χώρο των εκδόσεων και έχει πουλήσει 350 εκατομμύρια αντίτυπα των 70 βιβλίων του σε όλο τον κόσμο, δεν μάσησε τα λόγια του στο δικαστήριο: «Αυτή η ιδέα είναι λίγο γελοία. Είναι σαν λες ότι δύο σύζυγοι καταθέτουν αντίπαλες προσφορές για το ίδιο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο συγγραφέας, που έχει 6,8 εκατ. ακολούθους στο Twitter, προτείνει στους φαν του να αγοράζουν βιβλία από μικρά και ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο οίκος Penguin Random House and η Paramount Global, εταιρεία στην οποία ανήκει ο οίκος Simon & Schuster, ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για συγχώνευση.

Ενα χρόνο αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης κινήθηκε δικαστικά για να ακυρώσει τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει στόχο να αυξήσει τον ανταγωνισμό ως κεντρικό μοχλό της οικονομικής της πολιτικής.

«Οι αμερικανοί συγγραφείς και οι καταναλωτές θα πληρώσουν το τίμημα αυτής της μονοπωλιακής συγχώνευσης -μικρότερες προκαταβολές και τελικά λιγότερα βιβλία και λιγότερη ποικιλία για τους καταναλωτές», είχε πει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, ανακοινώνοντας τη μήνυση.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των δύο οίκων τονίζουν ότι αν σταματήσει η συγχώνευση, «θα ζημιωθούν οι συγγραφείς τους οποίους το υπουργείο Δικαιοσύνης ισχυρίζεται ότι θέλει να προστατέψει».

Ο επικεφαλής δικηγόρος του Penguin, Ντάνιελ Πετροτσέλι, είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν αναφέρει πουθενά ότι θα μειωθούν οι πωλήσεις των βιβλίων. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το ανταγωνιστικό τοπίο που ήδη υπάρχει, θα αυξήσει κι άλλο τον ανταγωνισμό».

Στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι να μην δημιουργηθούν μονοπώλια και να μην επικρατήσουν πρακτικές όπως ο καθορισμός τιμών βάσει συμφωνίας των εταιρειών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...