Τα βρετανικά media, όπως και άλλα ευρωπαϊκά, δεν αιφνιδιάστηκαν ιδιαιτέρως από την ανακοίνωση του Ρίσι Σούνακ το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου, περί εκλογών που θα διενεργηθούν μέσα στο καλοκαίρι, 4 Ιουλίου. Μάλιστα οι αναλύσεις τους ανέβηκαν στους ιστοτόπους τους σχεδόν αμέσως, σημάδι ότι περίμεναν τέτοια εξέλιξη. Την περίμεναν βέβαια με δημοσιογραφικά κριτήρια, επαγγελματικά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τη θεωρούσαν και τη θεωρούν συνετή.
Κυρίως επειδή ο Σούνακ, όπως έγραψαν οι λονδρέζικοι Times, δεν φημίζεται για τον ριψοκίνδυνο χαρακτήρα του. Εξάλλου η αποστολή του στον πρωθυπουργικό θώκο αφορούσε, θεωρητικά, την επιστροφή των Τόρις και της Βρετανίας στην κυβερνητική σταθερότητα έπειτα από το βραχύ πλην καταστροφικό πέρασμα της Λιζ Τρας από την Ντάουνινγκ Στριτ.
«Ανεξήγητη απόφαση», λοιπόν, για όλα τα παραπάνω στοιχεία. Αν προσθέσει κανείς στη ζυγαριά και τα γκάλοπ της περασμένης εβδομάδας, «που… εξασφαλίζουν στους Συντηρητικούς ένα μαράζωμα 27 μονάδων πίσω από τους Εργατικούς» και τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, όπου οι Τόρις συνετρίβησαν, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο μυστηριώδη. (Η σύμπτωση της εκλογικής 4ης Ιουλίου της Βρετανίας με την «4η Ιουλίου» των Αμερικανών, την εθνική εορτή των ΗΠΑ, μάλλον δεν έχει καμία πολιτική σημασία, ό,τι και αν τυχόν υπαινίσσεται ο Ινδός στην καταγωγή Σούνακ.)
Οι Times σχολίασαν ότι με τη βιασύνη τους να εγκαταλείψουν την εξουσία οι Τόρις έχασαν και το πλεονέκτημα της εξαγγελίας φορολογικών ελαφρύνσεων το φθινόπωρο — θεωρητικά, ο Σούνακ είχε περιθώριο να κάνει γενικές εκλογές μέχρι τον προσεχή Ιανουάριο. Η οικονομία έμεινε, έτσι, και φαίνεται να είναι η πιθανότερη λύση του μυστηρίου —και μάλιστα αυτή η λύση δεν υπόσχεται και τόσο ευχάριστα νέα για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου:
«Επίμων ο πληθωρισμός, απίθανη η μείωση των επιτοκίων». Δηλαδή, μάλλον δεν θα υπάρχουν και πολλά λεφτά το φθινόπωρο ώστε να γίνουν οι φοροελαφρύνσεις στις οποίες ήλπιζαν κάποιοι στο Συντηρητικό Κόμμα και ποντάριζαν κάποιοι επικοινωνιολόγοι. Και ο δανεισμός είναι ήδη αλμυρός. «Οι οικονομολόγοι προειδοποιούσαν ότι όποιος κερδίσει τις εκλογές πρέπει είτε να αυξήσει τους φόρους είτε να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες», σημείωσαν οι Times.
Το Μεταναστευτικό είναι άλλη μια ερμηνευτική εκδοχή της βιασύνης των Τόρις να πάνε σε εκλογές, που πιθανότατα θα χάσουν. «Η υπόθεση της Ρουάντα, το να πετάξουν δηλαδή εκεί όσους ζητούν άσυλο, ήταν κεντρική δέσμευση του πρωθυπουργού, αλλά μελλοντικώς έχει δικαστικό ρίσκο», τονίστηκε στην ανάλυση. Επίσης, η εφαρμογή αυτού του αμφιλεγόμενου σχεδίου ενδέχεται να μην αποθαρρύνει τους «κολυμβητές της Μάγχης» που καταφθάνουν στο Νησί, όμως ο Σούνακ μπορεί να παίξει τώρα το χαρτί της «Ρουάντα» κόντρα στην πολιτική των Εργατικών, τους οποίους μπορεί να καταγγείλει ως μετριοπαθείς και άτολμους στη διαχείριση του Μεταναστευτικού.
Πάντως «οι Τόρις μπαίνουν στην προεκλογική εκστρατεία με τεράστιο οικονομικό πλεονέκτημα, αφού συγκέντρωσαν 35 εκατ. λίρες σε δωρεές, ενώ οι Εργατικοί 24 εκατ. λίρες, και οι έξι εβδομάδες από σήμερα μέχρι τις κάλπες μάλλον δεν θα αλλάξουν καίρια την κατάσταση». Τελικό συμπέρασμα των Times: «Ο Σούνακ προσπαθεί να κάνει μια ανατροπή που δεν θα έχει προηγούμενο, αναλαμβάνοντας ρίσκο».
Με αυτήν την εκτίμηση συμφώνησε και η Corriere della Sera. «Πρόκειται για άνευ προηγουμένου στοίχημα» έγραψε το μιλανέζικο μέσο, αφού «ο Σούνακ στοχεύει σε θεαματική ανατροπή της τελευταίας στιγμής». Ο προσδιορισμός, όμως, αυτού του στοιχήματος στην ιταλική ανάλυση ήταν αποκαλυπτικός: το «στοίχημα» χαρακτηρίστηκε «απερίσκεπτο»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News