703
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν απλώς μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε από το Ροστόφ για τη Λευκορωσία | REUTERS/Alexander Ermochenko

Γιατί ο Πούτιν άφησε τον Πριγκόζιν να φύγει;

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 14:41
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν απλώς μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε από το Ροστόφ για τη Λευκορωσία
|REUTERS/Alexander Ermochenko

Γιατί ο Πούτιν άφησε τον Πριγκόζιν να φύγει;

Protagon Team Protagon Team 26 Ιουνίου 2023, 14:41

«Στόχος της συμφωνίας (του Πούτιν με τον Πριγκόζιν) ήταν να αποφύγουμε την αιματοχυσία, την εσωτερική διαμάχη, τις συγκρούσεις με απροσδιόριστες συνέπειες», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, για τη συμφωνία ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο και τον επικεφαλής της Βάγκνερ. Ο Πούτιν επέτρεψε στον Πριγκόζον να φύγει στη Λευκορωσία και του έδωσε αμνηστία για το πραξικόπημα. Ο Πριγκόζιν από την πλευρά του συμφώνησε να σταματήσει η πορεία των ανδρών του προς τη Μόσχα.

Η όλη κρίση τελείωσε πολύ γρήγορα και «καθαρά» και η δήλωση του Πεσκόφ ακούγεται σχεδόν ιδανική και για τις δύο πλευρές που «έβαλαν το καλό της Ρωσίας πάνω απ’ όλα». Λίγες ώρες νωρίτερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «προδότη» τον Πριγκόζιν και «μαχαιριά στην πλάτη της Ρωσίας» το πραξικόπημά του. Οσοι είδαν το διάγγελμα είχαν την αίσθηση ότι ο Πούτιν προετοίμαζε το λαό του για εμφύλιο πόλεμο. Οπως και ο Πριγκόζιν, ο οποίος δήλωνε έτοιμος «να πεθάνει μαζί με τους 25.000 άντρες του». Τελικά τίποτε απ’ όλα αυτά δεν έγινε και με τη διαμεσολάβηση του Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν απλώς έφυγε από τη μέση χωρίς να τρέξει ούτε σταγόνα αίμα.

Αυτό είναι κάπως παράξενο για ένα καθεστώς που φυλακίζει αμέσως ακόμη και εφήβους, αν τολμήσουν να κριτικάρουν την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κι ενώ στη Ρωσία μπορεί να πας φυλακή επειδή είπες τις λάθος λέξεις, ένας τύπος που έστρεψε τα όπλα και τα τεθωρακισμένα του εναντίον της Μόσχας και του Πούτιν, απλώς μπήκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγε, όπως επεσήμανε η Κάθριν Στόνερ στο Atlantic.

Φαίνεται ότι ο Πούτιν πράγματι φοβήθηκε το πραξικόπημα του Πριγκόζιν και όχι τόσο επειδή οι 25.000 της Βάγκνερ «ήταν έτοιμοι να πεθάνουν γι αυτό». Ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν μήπως το πραξικόπημα γενικευθεί στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων. Κι αυτό που τον θορύβησε ιδιαίτερα είναι το γεγονός ότι ο Πριγκόζον μπήκε στο Ροστόφ και το κατέλαβε χωρίς να συναντήσει την παραμικρή αντίσταση από τα ρωσικά στρατεύματα. Το Ροστόφ δεν είναι μια τυχαία πόλη: είναι η βάση για τη Νότια Στατιωτική Διοίκηση της Ρωσίας και το κέντρο των επιχειρήσεων για τις πολεμικές δραστηριότητες στην Ουκρανία. Και ο Πριγκόζιν το κατέλαβε σε λίγες ώρες, ενώ υπάρχει και ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο κατηγορεί ανοιχτά τον υφυπουργό Αμυνας, Γιάνους-Μπεκ Γιεφκούροφ και τον υποστράτηγο Βλαντίμιρ Αλεξέεφ ότι «άντρες πεθαίνουν επειδή τους στέλνετε στην κρεατομηχανή της Ουκρανίας».

Οι άντρες της Βάγκνερ, στην πορεία τους προς τη Μόσχα, έφτασαν 200 χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα, πριν ο Πριγκόζιν ανακοινώσει στο Telegram ότι η πορεία σταματά και τα στρατεύματά του επιστρέφουν στις βάσεις τους. Ομως η ταχύτατη και αναίμακτη κατάληψη του Ροστόφ και η απρόσκοπτη πορεία της Βάγκνερ προς τη Μόσχα δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα που βρέθηκαν στον δρόμο της, παθητικά ή και ενεργητικά, την υποστήριξαν.

Αυτό δεν είναι παράξενο, με δεδομένη την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ρωσικές απώλειες (νεκροί και τραυματίες) υπολογίζονται στους 250.000 ανθρώπους.

Υπάρχουν αναφορές ότι κάποιοι από τους διοικητές εγκατέλειψαν τα στρατεύματά τους κατά τη διάρκεια των μαχών, η διαφθορά είναι διάχυτη και οι άντρες κυριολεκτικά χρησιμοποιούνται ως «τροφή» για το πυροβολικό του αντιπάλου.

Ο Πούτιν, στην ομιλία του, έστειλε αυστηρό μήνυμα προς «όποιον συμμετείχε στο πραξικόπημα», επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο Πριγκόζιν κέρδιζε υποστηρικτές στην πορεία του προς τη Μόσχα, η οποία την ίδια στιγμή προετοιμαζόταν για πόλεμο. Κάποιες πληροφορίες, μάλιστα, λένε ότι υποστηρικτές του Πριγκόζον είχαν ήδη πάρει θέσεις μάχης στη ρωσική πρωτεύουσα. Πιθανώς όλα αυτά έκαναν τον Πούτιν να επιτρέψει στον Λουκασένκο τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας που θα έδινε ένα γρήγορο τέλος στην όλη υπόθεση, πριν πάρουν το λόγο τα όπλα.

Ενα ερώτημα είναι το πώς θα κινηθεί στο εξής ο Πούτιν. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιήσει τα απόλυτα ελεγχόμενα από τον ίδιον ΜΜΕ της χώρας προκειμένου να επιρρίψει ευθύνες για το πραξικόπημα στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τη Δύση. Θα διεκδικήσει, επίσης, τα εύσημα επειδή απέτρεψε έναν εμφύλιο πόλεμο, ερχόμενος σε συμφωνία με τον Πριγκόζιν. Παρότι έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα, ο Πούτιν θα επιβιώσει. Και είναι λίαν αμφίβολο εάν κάποιοι άλλοι θα επιδιώξουν να επαναλάβουν το εγχείρημα του Πριγκόζιν στο άμεσο μέλλον.

Η γενικότερη εκτίμηση είναι ότι όλα αυτά ευνοούν τους Ουκρανούς, καθώς έβγαλαν από τα μέτωπα τον πιο σκληρό τους αντίπαλο, τη Βάγκνερ. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος τελείωσε, αλλά ίσως οι εξελίξεις φέρουν το τέλος του λίγο πιο κοντά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...