681
Ο Χαβιέρ Μιλέι τάχθηκε υπέρ της μετατροπής των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε ιδιωτικές εταιρείες, ανοίγοντας έτσι «πόλεμο» με περισσότερες από 100 ομάδες | CreativeProtagon

Γιατί ο «λαός» της Μπόκα Τζούνιορς λέει «όχι» στον ακροδεξιό Μιλέι

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 13:10
Ο Χαβιέρ Μιλέι τάχθηκε υπέρ της μετατροπής των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε ιδιωτικές εταιρείες, ανοίγοντας έτσι «πόλεμο» με περισσότερες από 100 ομάδες
|CreativeProtagon

Γιατί ο «λαός» της Μπόκα Τζούνιορς λέει «όχι» στον ακροδεξιό Μιλέι

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2023, 13:10

Οτι το κλίμα δεν ήταν καλό έγινε ξεκάθαρο από τη στιγμή που άνοιξαν οι κάλπες. Οταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι πήγε στη «La Bombonera» για να ψηφίσει για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Μπόκα Τζούνιορς, δεν υπήρχε το αλαλάζον πλήθος που τον συνόδευε τους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας του, η οποία ολοκληρώθηκε με την επικράτησή του. Ορισμένοι από τους πιο φανατικούς οπαδούς της λαοφιλούς ομάδας τον υποδέχτηκαν με σφυρίγματα και βρισιές, κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να εκσφενδονίσουν διάφορα αντικείμενα προς την κατεύθυνσή του.

«Επρόκειτο για την πρώτη αποδοκιμασία κατά τη διάρκεια μιας ατυχούς ημέρας» σχολιάζει η Λάουρα Λουκίνι στη Repubblica. «Το ποδόσφαιρο της Αργεντινής, με επικεφαλής την πιο διάσημη ομάδα του, απέρριψε τη γραμμή του Χαβιέρ Μιλέι την Κυριακή, επιλέγοντας για πρόεδρο έναν περονιστή με ταπεινή καταγωγή, τον πρώην πρωταθλητή Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Είναι μια αθλητική αλλά και πολιτική επιλογή: ο Μαουρίτσιο Μάκρι, πρώην πρόεδρος της χώρας και πολιτικός σύμμαχος της Ακροδεξιάς του Μιλέι, ήταν ο ηττημένος της ημέρας. Ο Μάκρι ήταν το πιόνι που χρειαζόταν ο Μιλέι στην κορυφή της ομάδας για να εφαρμόσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των ποδοσφαιρικών ομάδων. Αλλά τα σχεδόν 100.000 μέλη που κλήθηκαν να ψηφίσουν και οι οπαδοί τριγύρω είπαν “όχι”» συνοψίζει η ιταλίδα δημοσιογράφος.

Τα μέλη της Μπόκα Τζούνιορς με δικαίωμα ψήφου για την εκλογή προέδρου είναι 94.188, περιλαμβανομένου και του Χαβιέρ Μιλέι. Την περασμένη Κυριακή κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο διαμετρικά αντίθετων παρατάξεων.

Οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς έξω από το στάδιο «Μαρακανά», στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου διεξήχθη στις 4 Νοεμβρίου ο τελικός του Κόπα Λιμπερταδόρες μεταξύ Μπόκα και Φλουμινένσε (EPA/Luciano Belford)

Από τη μια πλευρά βρισκόταν ο Χουάν Ρομάν Ρικέλμε (μαζί με τον Χόρχε Αμόρ Αμεάλ, απερχόμενο πρόεδρο της ομάδας), παίκτης είδωλο της Μπόκα Τζούνιορς, ο οποίος μεγάλωσε στους κόλπους μιας ταπεινής οικογένειας μαζί με άλλα δέκα αδέλφια και ανακαλύφθηκε από έναν κυνηγό ταλέντων όταν ήταν μόλις έξι ετών, καταφέρνοντας τελικά να εισέλθει στο πάνθεον του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Ο Ρικέλμε ήταν επικεφαλής μιας λίστας πολιτικά προσκείμενης στον περονισμό (που μόλις ηττήθηκε στις εκλογές), με εκπροσώπους από τον χώρο της πρώην προέδρου Κριστίνα Κίρχνερ.

Αντίπαλός του επίσημα ήταν ο Αντρές Ιμπάρα, ένας πρώην υπουργός Καινοτομίας της Αργεντινής, ο οποίος διεκδίκησε την προεδρία με υποψήφιο αντιπρόεδρο τον Μαουρίτσιο Μάκρι. Στην αντίληψη του κόσμου, ωστόσο, ο πραγματικός αντίπαλος του Ρικέλμε ήταν ο δεύτερος, ένας μεγιστάνας των κατασκευών και πρώην πρόεδρος της Μπόκα Τζούνιορς (επί σειρά ετών κατά τη διάρκεια μιας χρυσής εποχής), ο οποίος το 2015 εκλέχτηκε πρόεδρος και της Αργεντινής, νικώντας στις εκλογές τον περονιστή Ντανιέλ Σιόλι.

Στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές ο πολιτικός σχηματισμός Juntos por el Cambio (JxC), στον οποίο μετείχε και το κόμμα του Μαουρίτσιο Μάκρι, αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, με αποτέλεσμα ο πρώην δεξιός πρόεδρος να στηρίξει στη συνέχεια την Ακροδεξιά του Μιλέι, συμβάλλοντας έτσι στην επικράτησή του.

Οσον αφορά, τώρα, το διακύβευμα των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου, όχι της Αργεντινής αλλά της Μπόκα Τζούνιορς, η οποία ιδρύθηκε πριν από περισσότερο από έναν αιώνα και κατέστη διάσημη σε όλον τον κόσμο χάρη στις επιδόσεις κορυφαίων παικτών, μεταξύ των οποίων και ο Ντιέγκο Μαραντόνα, η δημοσιογράφος της Repubblica εξηγεί πως η ομάδα, όπως και οι υπόλοιπες της Liga Profesional de Fútbol, είναι μια μη κερδοσκοπική ένωση που ανήκει σε περισσότερα από 315.000 μέλη.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ο Χαβιέρ Μιλέι είχε ταχθεί υπέρ της μετατροπής των ποδοσφαιρικών συλλόγων σε ιδιωτικές εταιρείες, κατά το αγγλικό μοντέλο. Ωστόσο, περισσότερες από 100 ομάδες έσπευσαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους, τασσόμενες ξεκάθαρα κατά της ιδιωτικοποίησης του ποδοσφαίρου.

Μάλιστα, η Μπόκα Τζούνιορς είχε επαναλάβει την ξεκάθαρη θέση της μέσω του Ρικέλμε, ο οποίος τότε εκτελούσε χρέη αντιπροέδρου της ομάδας. «Παραμένοντας πιστή στην καταγωγή της και προασπίζοντας σχεδόν 120 χρόνια ιστορίας, η Μπόκα Τζούνιορς επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα της ως μη κερδοσκοπική ένωση πολιτών και την υπόσχεση ότι ο σύλλογος θα ανήκει στους ανθρώπους του» είχε επισημάνει και για τα λόγια του αυτά οι οπαδοί της Μπόκα Τζούνιορς τον επιβράβευσαν προσφέροντάς του την προεδρία της αγαπημένης τους ομάδας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...