630
Ο εκκεντρικός Ελον Μασκ έχει κατηγορηθεί συχνά, μάλλον αδίκως, ως υποχείριο του Κρεμλίνου | Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Γιατί ο Ελον Μασκ σκεφτόταν να «ρίξει» το Ιντερνετ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2023, 19:48
Ο εκκεντρικός Ελον Μασκ έχει κατηγορηθεί συχνά, μάλλον αδίκως, ως υποχείριο του Κρεμλίνου
|Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Γιατί ο Ελον Μασκ σκεφτόταν να «ρίξει» το Ιντερνετ στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 27 Αυγούστου 2023, 19:48

Η διαρροή της πληροφορίας είχε σοκάρει τον πλανήτη στα τέλη της περασμένης χρονιάς: 0 Ελον Μασκ σκεφτόταν σοβαρά την πιθανότητα να διακόψει την παροχή πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην Ουκρανία, μέσω του δορυφόρου του, Starlink. Σύντομα, ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας αναθεώρησε, αλλά το παρασκήνιο του περιστατικού έχει και… ρωσικές παραμέτρους.

Ο Ελον Μασκ σκέφτηκε να αποσύρει το δορυφορικό Διαδίκτυο του Starlink από την Ουκρανία επειδή φοβόταν ότι θα τον εκλάβουν ως πολεμοκάπηλο στη Ρωσία, δήλωσε πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph. Ο 52χρονος νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας εξέφρασε τις ανησυχίες του όταν οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν διακοπές δικτύου κοντά στην πρώτη γραμμή που τους χώριζε από τους ρώσους κατακτητές.

Ο Κόλιν Καλ, υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ για θέματα πολιτικής μέχρι τον περασμένο μήνα, ανέλαβε τη διαμεσολάβηση για να αποτρέψει τον Μασκ από το να απενεργοποιήσει εντελώς το σύστημα. «Αν το απενεργοποιήσετε, δεν τελειώνει ο πόλεμος» θυμάται ο Καλ να λέει στον επικεφαλής της SpaceX, μιλώντας σχετικά στο περιοδικό The New Yorker.

«Το συμπέρασμά μου ήταν ότι έδειχνε νευρικός που στη Ρωσία η εμπλοκή του Starlink θεωρούνταν όλο και περισσότερο ως εργαλείο της ουκρανικής πολεμικής προσπάθειας, και αναζητούσε έναν τρόπο να κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες» προσθέτει ο αμερικανός πρώην αξιωματούχος.

Την περυσινή χρονιά ο Μασκ είχε κατηγορηθεί για τη δημοσίευση –και υιοθέτηση– μιας φιλικής προς το Κρεμλίνο πρότασης ειρήνης, σύμφωνα με την οποία η Ουκρανία θα έπρεπε να αποδεχθεί τα δημοψηφίσματα που διοργανώνει η Ρωσία σε ουκρανικές περιοχές που κατέχει.

Οι διακοπές στην παροχή του Διαδικτύου έγιναν πιο έντονες στη Χερσόνα, στη Ζαπορίζια, στο Λουγκάνσκ και στο Ντονέτσκ. Οι τέσσερις ουκρανικές περιφέρειες, τμήματα των οποίων καταλήφθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, θεωρήθηκαν όλες ως μέρος της Ρωσίας μετά από δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν από αχυρανθρώπους του Κρεμλίνου.

Ο Μασκ είπε σε αξιωματούχους του Πενταγώνου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη χρήση του Starlink, ότι είχε προσωπικές συνομιλίες με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει το New Yorker. Τα δορυφορικά τερματικά που δωρήθηκαν από τη SpaceX του Μασκ, καθώς και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ιδιώτες χορηγούς, έχουν καταστεί ζωτικής σημασίας για τις ουκρανικές στρατιωτικές επικοινωνίες.

Ο «αστερισμός» των δορυφόρων που διαχειρίζεται η εταιρεία SpaceX χρησιμοποιείται για τον συντονισμό επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυροβολικό, για τη ζωντανή αναμετάδοση βίντεο από τα πεδία των μαχών και για τη συλλογή πληροφοριών, αναφέρει η Telegraph.

Ο Μασκ καυχήθηκε ότι μπορούσε να δει «όλον τον πόλεμο να εκτυλίσσεται» μέσω ενός χάρτη της δραστηριότητας του Starlink. Είπε στον Καλ ότι οι ζωντανές πληροφορίες τον είχαν κάνει να διστάσει σχετικά με το αν το δορυφορικό σύστημά του στο Διαδίκτυο χρησιμοποιούταν για ειρηνικά μέσα ή για τη διεξαγωγή του πολέμου. «Και τρία λεπτά αργότερα μου είπε: “Λοιπόν, είχα μια υπέροχη συζήτηση με τον Πούτιν”», αποκαλύπτει ο Καλ.

Ο επιχειρηματίας της τεχνολογίας διατηρεί μακροχρόνιες επιφυλάξεις σχετικά με τη χρήση του συστήματός του για επιθετικές δραστηριότητες. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε ότι είχε εξαναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει μια προγραμματισμένη ναυτική επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα, αρνούμενος την πρόσβαση στο δίκτυο Starlink γύρω από την κατεχόμενη Κριμαία.

Συνεργάτες του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να αμβλύνουν τις ανησυχίες του Μασκ, λέγοντάς του ότι το σύστημα αφορά «την άμυνα, την ανάπτυξη και την επιβίωση των δυνάμεών μας», ανέφερε μια πηγή στην Telegraph.

Ο Μασκ είχε επίσης επιβαρυνθεί με το κόστος της παροχής του συστήματος, το οποίο εκτιμήθηκε σε σχεδόν 400 εκατ. δολάρια (περισσότερα από 367 εκατ. ευρώ) για μια περίοδο 12 μηνών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN. Τον περασμένο Ιούνιο το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τη SpaceX για τη διατήρηση της χρήσης του συστήματος στην Ουκρανία, χωρίς να αποκαλύψει τους όρους της συμφωνίας.

Η συμφωνία, η οποία πιστεύεται ότι δίνει στην Ουκρανία απεριόριστη πρόσβαση στο δορυφορικό σύστημα, θεωρείται ως ένα βήμα προς την απομάκρυνση της δυνατότητας του Μασκ να έχει σημαντικό ρόλο στα πεδία των μαχών, καθώς η καλοκαιρινή αντεπίθεση του Κιέβου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...