809
Τελικά που θα είναι το μέλλον του Εμπαπέ; Στο Παρίσι ή την Μαδρίτη; | REUTERS/Stephane Mahe

Γιατί ο Εμπαπέ δυσκολεύεται τόσο πολύ να αποφασίσει;

Sportscaster Sportscaster 10 Ιανουαρίου 2024, 15:19
Τελικά που θα είναι το μέλλον του Εμπαπέ; Στο Παρίσι ή την Μαδρίτη;
|REUTERS/Stephane Mahe

Γιατί ο Εμπαπέ δυσκολεύεται τόσο πολύ να αποφασίσει;

Sportscaster Sportscaster 10 Ιανουαρίου 2024, 15:19

Η πληροφορία του Footmercato, ότι ο Κιλιάν Εμπαπέ υπέγραψε προσύμφωνο για τη μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης μετά τις 30 Ιουνίου, αποδείχτηκε ανακριβής. Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με τα εγκυρότερα media της Ευρώπης, ότι ο ισπανικός σύλλογος (τον οποίο ο 25χρονος γάλλος σούπερ-σταρ υποστηρίζει από μικρό παιδί) του έχει προτείνει να τον κάνει τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του, όμως εκείνος δεν βιάζεται να πει το «ναι».

Ο Φλορεντίνο Πέρεθ πιέζει για μια απάντηση «εδώ και τώρα». Μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Θυμάται ότι ο Εμπαπέ τον ξεγέλασε δυο φορές στο παρελθόν, το 2017 και το 2022, αθετώντας τις προφορικές τους συμφωνίες, και δεν θέλει να πάθει τα ίδια. Αλλά ο παίκτης λέει στο περιβάλλον του, όπως έγραψαν οι Times, πως δεν θα αφήσει τη Ρεάλ να αποφασίσει για το μέλλον του. Είναι μια φράση που χρησιμοποιεί πολύ συχνά η μητέρα και ατζέντης του, Φαϊζά Λαμάρι. Τυπικά δεν μπορεί να τον εκπροσωπεί πλέον, τουλάχιστον μέχρι τον προσεχή Μάιο, με τους νέους κανονισμούς της FIFA για τους μάνατζερ, όμως δεν παύει να τον επηρεάζει. Θα κάνει ακριβώς ό,τι τον συμβουλεύσει.

Τι πρόβλημα έχει η κυρία Λαμάρι; Είναι άπληστη. Ολοι όσοι έχουν διαπραγματευθεί μαζί της κατά καιρούς, θα συμφωνήσουν σε αυτό. Για εκείνη, ο σκοπός -«για το παιδί μου θέλω το καλύτερο»- αγιάζει τα μέσα. Και τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, το παιχνίδι είναι στα χέρια της. Από την πρώτη μέρα του 2024 ο γιος της έχει το δικαίωμα να υπογράψει σε όποια ομάδα θελήσει, χωρίς κανέναν περιορισμό. Αποφάσισε, λοιπόν, να… τον βγάλει στον πλειστηριασμό.

«Ακόμη δεν έχω πάρει την απόφασή μου. Δεν ξέρω τι θέλω να κάνω. Αν ήξερα, γιατί να το καθυστερώ; Δεν θα είχε νόημα», δήλωσε ο Εμπαπέ σε εκπροσώπους των media αμέσως μετά τη νίκη της Παρί επί της Τουλούζ στο γαλλικό Σούπερ Καπ. Την προηγουμένη είχε συναντηθεί με τον εργοδότη του, Νασέρ Αλ-Κελαΐφι, και τον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει συμφωνήσει με κάποιον άλλο σύλλογο.

Η μητέρα του ζυγίζει τις επιλογές του, ξανά και ξανά, με τη (δικαιολογημένη) βεβαιότητα ότι ο γιος της είναι περιζήτητος. Αν δεν πάει στη Ρεάλ, θα μείνει στην Παρί. Αν δεν μείνει στην Παρί και δεν πάει στη Ρεάλ, θα πάει στη Λίβερπουλ. «Στον Εμπαπέ αρέσει πολύ αυτή η προοπτική», αποκάλυψε ο γάλλος δημοσιογράφος του BT Sport και του ESPN, Ζουλιέν Λοράν, ο οποίος διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον παίκτη. Αν δεν πάει ούτε στη Λίβερπουλ, τον θέλουν κι άλλες ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ, όπως αποκάλυψαν οι Times: η Αρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι. Οσο οι ενδιαφερόμενοι αυξάνονται, τόσο η διαπραγματευτική ισχύς της κυρίας Λαμάρι μεγαλώνει.

Ο Πέρεθ τον θέλει στη Ρεάλ από την εποχή που ο Εμπαπέ ήταν ακόμη τινέιτζερ. Τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για τον ισπανικό σύλλογο, όμως δεν θέλει να διαταράξει τις μισθολογικές ισορροπίες στην ομάδα. Κυρίως, να μη δυσαρεστήσει τον Τζουντ Μπέλιγχαμ, που αυτή την εποχή… καλπάζει. Διαπιστώνοντας ότι μπορεί να τον χάσει, πάλι, μπορεί να ανεβάσει την προσφορά του.

Η Παρί θα συζητήσει μαζί του, όμως δεν θα πιέσει καταστάσεις, όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Εχει, ήδη, κάνει τα πλάνα της για την περίπτωση που ο Εμπαπέ αποχωρήσει, αποφασισμένη να εμπιστευθεί το μέλλον της σε νεαρά ταλέντα. Οπως οι δυο βραζιλιάνοι διεθνείς, που «έκλεισε» προ ημερών: ο 20χρονος αμυντικός, Λούκας Μπεράλντο, και ο τινέιτζερ μέσος, Γκαμπριέλ Μοσκάρντο. Θα ήθελε να κρατήσει τον Γάλλο στο ρόστερ της, όμως αυτή τη φορά δεν θα υποκύψει στους εκβιασμούς του. Κάθε χρόνος συνεργασίας τους, της κοστίζει συνολικά 200 εκατ. ευρώ. Τη σεζόν 2022-2023 αυτό το ποσό αντιστοιχούσε στο 1/4 των εσόδων της.

Με τη Λίβερπουλ είχαν συζητήσει και το 2022, προτού ο Εμπαπέ επεκτείνει το συμβόλαιό του με την Παρί. Ο Κλοπ θα τον ήθελε πολύ στο «Ανφιλντ». Ακόμη περισσότερο, αν ο Μοχάμεντ Σαλάχ δελεαστεί από το χρυσάφι που του προσφέρει η Αλ-Ιτιχάντ για να παίξει στη Σαουδική Αραβία.

Στην εξίσωση έχει μπει και το «μπόνους αφοσίωσης» των 80 εκατ. ευρώ, που ο Εμπαπέ έχει συμφωνήσει να μην εισπράξει, εφόσον αποχωρήσει τώρα από την Παρί. Είναι πολλά τα λεφτά. Οπότε, η πρόταση (μια από τις πολλές) που του έχει κάνει ο γαλλικός σύλλογος, ίσως να τον συμφέρει. Του προτείνει να δεχθεί την επέκταση του συμβολαίου του έως το 2025, με ταυτόχρονη συμφωνία ότι θα παραχωρηθεί αυτό το καλοκαίρι (του 2024) έναντι εννιαψήφιου ποσού. Ετσι θα βγουν κερδισμένες και οι δυο πλευρές, σε βάρος της ομάδας που θα θελήσει να τον αποκτήσει.

Η κυρία Λαμάρι πρέπει να σκεφτεί και τα έσοδα από τις χορηγίες. Ως παίκτης της Παρί ο γιος της είχε αρκετούς «πελάτες» (Nike, Hublot, Louis Vuitton, Oakley, Electronic Arts, Panini κ.ά), όμως, σύμφωνα με το Forbes, το 2023 εισέπραξε από σπόνσορες μόλις 18 εκατ. ευρώ. Πολύ λιγότερα σε σύγκριση με άλλους κορυφαίους παίκτες. Σε ένα πιο προβεβλημένο πρωτάθλημα, όπως το ισπανικό ή το γαλλικό, θα μπορούσε να κερδίσει από τις εξωαγωνιστικές του δραστηριότητες πολύ περισσότερα.

Δύσκολη απόφαση. Αλλά η Equipe επιμένει ότι μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου -τη φάση των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ- ο Εμπαπέ θα έχει κάνει την επιλογή του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...