Ηταν μέσα Ιουνίου, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το Ισραήλ και ο ανασχηματισμός περιγραφόταν σαν ένα ζήτημα ημερών, άντε μιας-δύο εβδομάδων. Το είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και το είχε επιβεβαιώσει με τον τρόπο του και ο Πρωθυπουργός, με εκείνη τη διαρροή συνομιλίας του με δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ όταν είχε κάνει λόγο για «διορθωτικές κινήσεις». Μετά όμως το θέμα πάγωσε, από τον ίδιο: το μείζον ζήτημα του ανοίγματος της χώρας μετά το lockdown δεν επέτρεπε αλλαγές.
Τώρα όμως το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει σημαντικά. Η συμφωνία των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης και των προϋπολογισμό της ΕΕ υπόσχεται μεν έναν ποταμό δισεκατομμυρίων που μπορεί να αναδιαμορφώσει τη χώρα, όμως παράλληλα απαιτεί ένα «επικαιροποιημένο» μοντέλο διακυβέρνησης, με νέα πρόσωπα και νέες δομές. Η δε ραγδαία αποκλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά επιτρέπει στο πρωθυπουργικό γραφείο να στρέψει το ενδιαφέρον στο εσωτερικό: το στοίχημα τώρα είναι η αναδιάταξη της οικονομίας, όχι μόνο εν όψει των παραδοσιακών εξαγγελιών της ΔΕΘ αλλά και με δεδομένο ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά (υστέρηση στα φορολογικά έσοδα, προβλέψεις για πρωτογενές έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ κλπ.)
Πολλοί παρατηρητές των τεκταινομένων στο Μέγαρο Μαξίμου, προεξόφλησαν ότι οι αποφάσεις του κ. Μητσοτάκη θα γίνονταν γνωστές πριν την 6η Αυγούστου, οπότε αναμένεται να αναχωρήσει για ολιγοήμερες διακοπές (με πρώτο προορισμό τη Χάλκη) και βέβαια αφού θα τελείωνε αισίως η νέα κρίση με την Τουρκία (δηλαδή με τη λήξη της επίμαχης Navtext στις 2 Αυγούστου)· έτσι ο ανασχηματισμός τοποθετήθηκε χρονικά για τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
Τώρα που το «Oruc Reis» ανέστειλε τις έρευνές του, εξέλειπε ο βασικός παράγοντας αστάθειας και ο ανασχηματισμός ήρθε, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ακόμα πιο κοντά, θέτοντας ακόμα και το προγραμματισμένο Υπουργικό της Παρασκευής εν αμφιβόλω.
Σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο να συνεχίσει να κινείται η κυβέρνηση επί μακρόν σε «νεκρό» πολιτικό χρόνο και το κυβερνητικό έργο να βυθίζεται σε μια αναπόφευκτη αυγουστιάτικη ραστώνη, είναι κάτι που δεν συμβαδίζει με την πρωθυπουργική ιδιοσυγκρασία του κ. Μητσοτάκη.
Οπως ανέφερε το kathimerini.gr, με δεδομένο πως την Παρασκευή έχει οριστεί υπουργικό συμβούλιο, τα σενάρια είναι δύο: είτε ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές τα επόμενα 24ωρα πριν ή μετά τη συνεδρίαση, και πάντως πριν από τις διακοπές του, είτε οι αλλαγές θα μεταφερθούν προς το τέλος του Αυγούστου με την επιστροφή από τη θερινή ανάπαυλα.
Τα στοιχεία του υπό διαμόρφωση νέου κυβερνητικού σχήματος είναι λίγο πολύ γνωστά. «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» είχαν γράψει: «νέες κυβερνητικές δομές με “ομάδες κρούσης”, αναπληρωτές υπουργούς, αναβαθμίσεις υφυπουργών ή και γενικών γραμματέων και περισσότερες γυναίκες, χωρίς να αποκλείονται απομακρύνσεις- καραμπόλες σε υπουργικούς θώκους περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το μενού του πρώτου ανασχηματισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Κατά τα φαινόμενα, ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για να είναι ο επικεφαλής της διαχείρισης του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Στο πλευρό του πιθανολογείται ότι θα αναβαθμιστεί ο σημερινός γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος. Ως προς τις αλλαγές σε επίπεδο υπουργών, τα προβλήματα στα υπουργεία Τουρισμού και Εργασίας είναι γνωστά, με τους Χάρη Θεοχάρη και Γιάννη Βρούτση να μην έχουν πολλές πιθανότητες να παραμένουν, ενώ αλλαγές αναμένονται και στο επικοινωνιακό επιτελείο, στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει τον Στέλιο Πέτσα να αναλαμβάνει «παραγωγικό» υπουργείο.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News