758
Ο Αλέν Ντελόν σε δημοπρασία έργων από τη συλλογή του στο Παρίσι, το 2007 | Julien Hekimian/Getty Images

Γιατί ο Αλέν Ντελόν πουλάει τα πανάκριβα έργα τέχνης της συλλογής του

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 16:23
Ο Αλέν Ντελόν σε δημοπρασία έργων από τη συλλογή του στο Παρίσι, το 2007
|Julien Hekimian/Getty Images

Γιατί ο Αλέν Ντελόν πουλάει τα πανάκριβα έργα τέχνης της συλλογής του

Protagon Team Protagon Team 13 Απριλίου 2023, 16:23

«Η ζωή δεν έχει πλέον να μου φέρει πολλά, γνωρίζω τα πάντα, βλέπω τα πάντα, αλλά πάνω απ’ όλα μισώ αυτή την εποχή, κυριολεκτικά ξερνάω με τον κόσμο μας» είχε πει μεταξύ άλλων ο Αλέν Ντελόν σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Paris Match το 1998. Σήμερα, στα 87 του χρόνια, ο ωραίος του γαλλικού σινεμά της δεκαετίας του ’60 «παίρνει διαζύγιο» από την τέχνη, βγάζοντας στο σφυρί τη μεγάλη συλλογή του έργων τέχνης, αξίας 4,55 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.

Με την εντυπωσιακή του εμφάνιση και την τάση του να συνάπτει σχέσεις με κορυφαίες σταρ της εποχής (όπως η Μαριάν Φέιθφουλ, η Νταλιντά και η Τζέιν Φόντα), ο Αλέν Ντελόν ήταν η επιτομή του γαλλικού στυλ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Το πάλαι ποτέ σύμβολο του σεξ έχει συμπρωταγωνιστήσει σε ταινίες με τις Μπριζίτ Μπαρντό, Τζέιν Φόντα, Μαριάν Φέιθφουλ, Κλάουντια Καρντινάλε, και είναι περισσότερο γνωστός για τους ρόλους του στις ταινίες «Η πισίνα», «Ο γατόπαρδος», «Ο Δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο». Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο Αλέν Ντελόν, ήταν άνθρωπος της τέχνης και δη της αναγεννησιακής.

Στον θρυλικό «Γατόπαρδο» με την Κλαούντια Καρντινάλε το 1963 (Twentieth Century Fox Film Company)

Με τα χρόνια, ο ηθοποιός συγκέντρωσε μια συλλογή με περισσότερα από 80 έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένου ενός πίνακα του μεγάλου ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Πάολο Βερονέζε. Τώρα κάνει θραύση στον κόσμο της τέχνης, καθώς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να βγάλει σε δημοπρασία ολόκληρη τη συλλογή του, η οποία εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 4,55 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και σχέδια, τα οποία θα εκτεθούν στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Χονγκ Κονγκ, στο Παρίσι και στη Γενεύη, πριν δημοπρατηθούν στο Παρίσι, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Μια ελαιογραφία του 1906 του Ραούλ Ντιφί αποτιμάται σε περίπου 797.000 ευρώ και ένα πορτρέτο του Ευγένιου Ντελακρουά από το 1825 εκτιμάται ότι αξίζει πάνω από 597.000 ευρώ. «Αγόρασα το πρώτο μου σχέδιο το 1964, στο Λονδίνο» είχε δηλώσει ο Ντελόν. «Με τα χρόνια, απέκτησα περισσότερα σχέδια, πορτρέτα και γλυπτά που με συγκινούσαν, μου μιλούσαν, ακόμη και περιστασιακά με παρηγορούσαν. Αυτά τα έργα με συντρόφευαν πολλά χρόνια και ήταν μέρος της ζωής μου».

Ο Αλέν Ντελόν συγκινημένος στο Φεστιβάλ των Καννών του 2019, όπου βραβεύτηκε για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο (REUTERS)

Ηδη από το 2007, ο Ντελόν είχε πουλήσει μια μεγάλη συλλογή από πίνακες ζωγραφικής που είχε στην κατοχή του, εξηγώντας ότι μισούσε την ιδέα των πωλήσεων που γίνονται μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη των αντικειμένων. «Αγόραζα έργα τέχνης ικανοποιώντας το πάθος μου, ποτέ ως επένδυση» είχε πει τότε. «Κάποιοι αγοράζουν αυτοκίνητα, κάποιοι ξοδεύουν τα χρήματά τους στον αγοραίο έρωτα. Εγώ προτιμώ τους πίνακες ζωγραφικής».

Το 2016, ο ηθοποιός είχε πουλήσει τις συλλογές του από όπλα, vintage κρασιά και σπάνια ρολόγια. Στο παρελθόν, τα φιλμ στα οποία πρωταγωνιστούσε γίνονταν τεράστιες επιτυχίες στη Γαλλία, αλλά τα περισσότερα δεν είχαν ανάλογη ανταπόκριση στον αγγλόφωνο κόσμο. Ο γοητευτικός ηθοποιός πέρασε αρκετά χρόνια στο Χόλιγουντ, όπου τα περιοδικά εξυμνούσαν την ομορφιά και τη γοητεία του, περιγράφοντάς τον συχνά ως «λατίνο εραστή». Αργότερα είχε εκφράσει την ανακούφισή του, που έχασε, με τα χρόνια, τη φρεσκάδα και την ομορφιά του, λέγοντας ότι «έτσι ένιωθα πιο ελεύθερος, προκειμένου να αφιερωθώ στις πνευματικές μου αναζητήσεις».

Με τη Ρόμι Σνάιντερ στην «Πισίνα», το 1969 (Seven Films)

Στο απόγειο της δόξας του, τον επέλεγαν για τον ρόλο του γόη, του σκληρού, του μάτσο άνδρα. Κάποια στιγμή τα όρια μεταξύ της προσωπικότητάς του στη μεγάλη οθόνη και της πραγματικής του ζωής φάνηκαν να θολώνουν. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του θρίλερ «Η πισίνα», το 1968, η σορός του φίλου και σωματοφύλακά του Στέφαν Μάρκοβιτς εντοπίστηκε σε αποσύνθεση από έναν ρακοσυλλέκτη, σε μια χωματερή. Οι υποψίες στράφηκαν στον Ντελόν και στον φίλο του Φρανσουά Μαρκαντονί, έναν γκάνγκστερ από την Κορσική. Ωστόσο, η έρευνα σταμάτησε λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

Ο θάνατος του άλλοτε σωματοφύλακά του παρέμεινε ένα άλυτο μυστήριο. Για την ιστορία, η γνωριμία του με τον Αλέν Ντελόν είχε γίνει στα τέλη του 1950, σε έναν υπαίθριο καυγά κατά τα γυρίσματα μίιας ταινίας. Ο ηθοποιός προσέλαβε τότε τον Μάρκοβιτς ως προσωπική του φρουρά και σταδιακά, μέσω του Ντελόν, ο σέρβος σωματοφύλακας απέκτησε πρόσβαση στους κοσμικούς κύκλους της Γαλλίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ηθοποιός είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων μηνών το 1969 στην Ιταλία για βιαιοπραγία εναντίον ενός φωτογράφου, ενώ στα 21 του χρόνια είχε παραμείνει επί 45 ημέρες σε στρατιωτική φυλακή για παράνομη οπλοκατοχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...