514
«Thumbs up» από τον Τζέφρι Πάιατ στο κόκπιτ του F16, στην Ανδραβίδα | Twitter/Geoffrey Pyatt @USAmbPyatt

Γιατί η πτήση του Πάιατ στον «Ηνίοχο» εξόργισε τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 12:50
«Thumbs up» από τον Τζέφρι Πάιατ στο κόκπιτ του F16, στην Ανδραβίδα
|Twitter/Geoffrey Pyatt @USAmbPyatt

Γιατί η πτήση του Πάιατ στον «Ηνίοχο» εξόργισε τον Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 21 Απριλίου 2021, 12:50

Δεν έφτανε η μεγάλη άσκηση «Ηνίοχος», με βάση την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα και τη συμμετοχή επτά χωρών, για την οποία οι Τούρκοι βέβαια γνώριζαν καλά ότι δεν θα ήταν μία απλή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Ηρθε και η πτήση του αμερικανού πρεσβευτή, Τζέφρι Πάιατ, με (αμερικανικό) F-16, και η «διαφήμισή της» στο Twitter από τον ίδιο για να τους εξοργίσει ακόμα περισσότερο.

Ο πεσβευτής δημοσιοποίησε την φωτογραφία του από το κόκπιτ στον επίσημο λογαριασμό της αμερικανικής πρεσβείας, υπογραμμίζοντας «τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ».

«Ευχαριστώ τη USAFE-AFAFRICA που μου έδειξε από ψηλά,  από το πιλοτήριο ενός F-16, εικόνες της Ελλάδας που κόβουν την αναπνοή. Με περηφάνεια συμμετέχουμε, με την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες  στην (άσκηση) “Ηνίοχος 2021”, η οποία αναδεικνύει τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την διευρυνόμενη συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, που φτάνει σε όλο και υψηλότερα επίπεδα», έγραψε ο πρεσβευτής.

Ο Τζέφρι Πάιατ πέταξε πάνω από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την Καλαμάτα και τη Μάνη.

Οπως γράφει το Economico, η τουρκική εφημερίδα Milliyet την αποκάλεσε «σκανδαλώδη πόζα μέσα από το πιλοτήριο, που κοινοποιήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό», ενώ χαρακτήρισε «φιλέλληνα» τον αμερικανό πρεσβευτή, εκφράζοντας την οργή της Αγκυρας.

Η εφημερίδα αποκάλεσε επίσης «προκλητική» αυτή την συμμαχική συνεργασία και έγραψε ότι μέσα από την άσκηση, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει την Τουρκία ως «στόχο».

Η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος», ήταν η έμπρακτη επιβεβαίωση του αναβαθμισμένου, στρατιωτικού και γεωπολιτικού, ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή, καθώς και της ενίσχυσης της στρατηγικής συμμαχίας της χώρας με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Εκτός από την πτήση του πρεσβευτή, τον Ταγίπ Ερντογάν ενόχλησαν ιδιαίτερα η ισχυρή και υψηλού συμβολισμού παρουσία των ΗΠΑ (με F-16, MQ-9, KC-135) και του Ισραήλ (με F-15 και F-16). Οπως επίσης, και η ένταξη στο επιχειρησιακό σκέλος της άσκησης της Μεγίστης και της Λήμνου, την αποστρατιωτικοποίηση των οποίων ζητεί η Αγκυρα. Κάτι για το οποίο είχε απαντήσει ο Νίκος Δένδιας στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην περίφημη συνέντευξη Τύπου στην Αγκυρα, λέγοντας: «Ο στρατός κοστίζει. Δεν θέλουμε να σπαταλούμε λεφτά για το τίποτα. Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».

Το μήνυμα προς την Τουρκία

Εάν σε όλα αυτά προστεθεί και το μήνυμα της θεαματικά ενισχυμένης επιχειρησιακής ικανότητας της Ελλάδας, γίνεται αντιληπτή η ένταση που προκαλείται στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Για αυτό έχει την δική της σημασία και η δήλωση που έκανε για τον «Ηνίοχο» ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Aμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος τονίζοντας: «Ο Ηνίοχος είναι μια από τις πιο ανταγωνιστικές και ρεαλιστικές ασκήσεις στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο διότι μέσω αυτής υπάρχει η δυνατότητα αύξησης της διαλειτουργικότητας, εντάσσοντας μεγάλο αριθμό διαφορετικών δυνάμεων».

Ακόμη πιο σαφής, δε, όπως σημειώνει το Economico, ήταν ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο οποίος τόνισε πως η άσκηση «ετοιμάζει τους νέους αεροπόρους για να αντεπεξέλθουν σ’ ένα εχθρικό περιβάλλον κι είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την αποφασιστικότητα, τη συνεργασία των συμμάχων-συμμετεχόντων κρατών για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...