Τα μπερδέματα της επιτροπής Pega στην Αθήνα, με την πολιτική εκμετάλλευση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της, φαίνεται ότι δεν είναι τίποτα μπροστά στα προβλήματά της με την Ισπανία, που δεν μπορεί καν να την επισκεφθεί.
Με βάση όσα περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το Politico, «η Ισπανία αποδεικνύεται η πλέον προβληματική χώρα σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη έρευνα των ευρωβουλευτών σχετικά με τη χρήση spyware, σε ολόκληρο το μπλοκ της ΕΕ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ισπανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της ΕΕ όπου η χρήση εργαλείων υποκλοπών από κυβερνήσεις έχει πυροδοτήσει θεσμική κρίση, καθώς θύματα υποκλοπών και παρακολούθησης έπεσαν τουλάχιστον 65 καταλανοί πολιτικοί και ακτιβιστές, καθώς επίσης ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και η υπουργός Αμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.
Τον περασμένο Μάιο, οι ισπανικές αρχές εντόπισαν το λογισμικό παρακολούθησης Pegasus (το ίδιο που λειτουργούσε στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον κατά το διάστημα 2016-2018, σύμφωνα με το Citizen Lab) στα κινητά τηλέφωνα του Σάντσεθ και της Ρόμπλες. H κυβέρνηση της Ισπανίας ανέφερε ότι το τηλέφωνο του πρωθυπουργού μολύνθηκε από το λογισμικό τον Μάιο του 2021 και καταγράφηκε τουλάχιστον μία διαρροή δεδομένων, χωρίς ωστόσο να λέει προς τα πού στρέφονται οι υποψίες.
Καθώς το σκάνδαλο κλιμακώθηκε, η κυβέρνηση της Μαδρίτης απέλυσε τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών της και ξεκίνησε έρευνα (όπως συνέβη και στην Ελλάδα). Κάπου εκεί, μετά τις επισκέψεις τους σε Ουγγαρία, Πολωνία, Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα, τα μέλη της ειδικής επιτροπής PEGA (που πήρε το όνομά της από το Pegasus) προσπάθησαν να επισκεφθούν την Ισπανία. Ματαίως. Ακόμη δεν έχουν καταφέρει να συντονιστούν μεταξύ τους για βρεθούν στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου.
«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολουθήσεων»
Ο λόγος είναι μάλλον πολιτικός. Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων και μέλος της επιτροπής PEGA Σάσκια Μπρίκμοντ ανέφερε ότι «η Ισπανία συνιστά το μεγαλύτερο σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ευρώπη, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη ισχυρή αντίδραση από την επιτροπή Pega».
Σύμφωνα με το Politico, «όσοι ασκούν κριτική στη στάση αυτή υποδεικνύουν ως υπεύθυνες τις δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας ότι εμποδίζουν τον έλεγχο. Από τη μια πλευρά, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) επέλεξε ως συντονιστή του στην επιτροπή τον Χουάν Ιγνάσιο Ζόιντο Αλβάρεζ, πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ισπανίας, την περίοδο που συνέβαιναν ορισμένα από τα καταγγελλόμενα με θύμα την καταλανική αντιπολίτευση. Από την άλλη, η κεντροαριστερή ευρωομάδα των Σοσιαλιστών περιλαμβάνει το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας».
Η Μπρίκμοντ των Πρασίνων κατηγόρησε τις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες της Ευρωβουλής ότι «αποτρέπουν ενεργά τον περαιτέρω έλεγχο για την Ισπανία και την Καταλονία»
Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Τζον Σκοτ-Ρέιλτον, ανώτερος ερευνητής στο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, στον Καναδά, διαχώρισε τη θέση του από την επιτροπή PEGA λέγοντας ότι προσκάλεσε ομιλητές σε ακρόαση οι οποίοι προωθούν θεωρίες συνωμοσίας. Μετά από αυτή την αντίδραση, η PEGA ακύρωσε τις προσκλήσεις για δύο αναλυτές από την Ισπανία.
Κάπως έτσι, με τα εσωτερικά καρφώματα σε εξέλιξη, η επιτροπή PEGA συνεχίζει το έργο της στις Βρυξέλλες, αλλά εξακολουθεί να βλέπει την Ισπανία με τα κιάλια.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News