1014
|

Γιατί η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε διαγραφή δεδομένων από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 16:43

Γιατί η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε διαγραφή δεδομένων από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2023, 16:43

Tην ώρα που η Corriere della Sera, αναφέρεται σε «πρόταση» των βελγικών αρχών προς την Εύα Καϊλή να δηλώσει ένοχη με αντάλλαγμα την αποφυλάκισή της, σύμφωνα με τουλάχιστον με όσα υποστηρίζουν οι συνήγοροί της,  το Politico εστιάζει στις κινήσεις  της αδελφής της, Μανταλένας Καϊλή, και την προσπάθειά της να διαγράψει διαδικτυακά ίχνη lobbying από το Μητρώο Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οπως σημειώνει στην αρχή του δημοσιεύματος το Politicο, η Εύα Καϊλή είχε τακτική παρουσία σε εκδηλώσεις με διοργανώτρια τη μικρότερη αδελφή της.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση MADE Group της Μανταλένας Καϊλή είχε αναπτύξει ένα δίκτυο έργων που ήταν στενά ευθυγραμμισμένα με το έργο της Εύας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαγωνίστηκε και κέρδισε διαγωνισμούς της ΕΕ, ενώ  έλαβε 105.172 ευρώ από πιλοτικό πρόγραμμα που είχε προωθήσει η Εύα Καϊλή στο ΕΚ.

Στις Βρυξέλλες, η Μανταλένα ήταν γνωστή ως εκτελεστική διευθύντρια της ELONtech, ενός «παρατηρητηρίου» τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιούνταν μερικές φορές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ομιλήτρια την Εύα Καϊλή.

Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Qatargate, στα τέλη του περασμένου έτους, η ELONtech προσπάθησε να περάσει απαρατήρητη, αφαιρώντας όλες τις αναφορές στο όνομα και των δύο αδελφών από τον ιστότοπό της και λέγοντας στους απλήρωτους συμβούλους της ότι ήταν «υποχρεωμένη να περιορίσει τη λειτουργία της», λόγω «απρόβλεπτων συνθηκών», σύμφωνα με ένα email με ημερομηνία 14ης Δεκεμβρίου 2022 που είδε το Politico.

Ιχνη των δραστηριοτήτων της ELONtech στις Βρυξέλλες, ωστόσο, διασώζονται στο LobbyFacts.eu, έναν ιστότοπο που διατηρεί δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ, το οποίο παρακολουθεί το lobbying και η Μανταλένα Καϊλή ζήτησε πρόσφατα από το LobbyFacts.eu να σβήσει όλα τα αρχεία που αναφέρονται στην ELONtech.

«Ζητώ με το παρόν τη διαγραφή των δεδομένων που βρέθηκαν με το όνομα ELONtech – Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Νέων Τεχνολογιών του Ευρωπαϊκού Δικαίου, του οποίου είμαι συνιδρύτρια», ανέφερε σε e-mail της την 30η Δεκεμβρίου προς το LobbyFacts.eu, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Politico. «Αυτά -υπογράμμιζε- έχουν εισαχθεί ψευδώς σε αυτή την πλατφόρμα, δεν είναι νομική οντότητα, ούτε λειτουργεί ως οργάνωση λόμπι».

Η Βίκυ Καν (Vicky Cann), μία από τις διαχειρίστριες του LobbyFacts.eu, επιβεβαίωσε στο Politico ότι η Καϊλή έστειλε πολλά emails, ζητώντας να αφαιρεθούν οι πληροφορίες της ELONtech.

Ολα τα δεδομένα, εξήγησε,  λαμβάνονται «από το Μητρώο Διαφάνειας της ΕΕ για τα λόμπι, οπότε όλες οι πληροφορίες που παρουσιάζονται θα έχουν προέλθει από εκεί και θα έχουν δηλωθεί από την ίδια την εταιρεία που τα καταχώρισε».

Πράγματι, η ELONtech εμφανίζεται σε αρχειοθετημένα δεδομένα από το Μητρώο Διαφάνειας, τα οποία δείχνουν ότι η «μη κυβερνητική οργάνωση» καταχωρήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Οπως λέει η Καν, η ELONtech φαινόταν ότι παρέμεινε στο μητρώο μέχρι τον Μάιο του 2022, προτού αφαιρεθεί.

Σε ένα email, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας είπε στο Politico ότι η ELONtech καταργήθηκε αυτόματα τον Μάιο του 2022, λόγω «αδυναμίας μεταφοράς και ενημέρωσης των δεδομένων της, σύμφωνα με τις απαιτήσεις [μιας] νέας διαθεσμικής συμφωνίας», η οποία εισήγαγε αυστηρότερους κανόνες δημοσιοποίησης.

Η καταχώριση του LobbyFacts.eu για την ELONtech έχει περισσότερες πληροφορίες από το αρχείο του μητρώου σχετικά με τα θέματα για τα οποία ενδιαφερόταν η οντότητα. Κάτω από την ετικέτα «Main EU files targeted», το LobbyFacts.eu δείχνει ότι η ELONtech παρείχε «Contribution to EU Blockchain Observatory» («Συμβολή στο Παρατηρητήριο Blockchain της ΕΕ»), χωρίς καμία συγκεκριμένη πληροφορία σχετικά με το ποια θα μπορούσε να ήταν αυτή η συνεισφορά.

Το EU Blockchain Observatory and Forum είναι έναχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή think tank. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2018 ως πιλοτικό έργο και συχνά παρουσίαζε την Εύα Καϊλή στις εκδηλώσεις του. Το 2021, η Καϊλή εξασφάλισε περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση 525.000 ευρώ  για τη συνέχιση του έργου μέσω τροποποίησης της διαδικασίας προϋπολογισμού της ΕΕ.

Από το 2020, το blockchain think tank διοικείται από μια κοινοπραξία επτά εταίρων, τρεις εκ των οποίων είναι ελληνικοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου ενός -του ερευνητικού ινστιτούτου CERTH- που πραγματοποίησε κοινή εκδήλωση με την ELONtech το 2019. Εκπρόσωποι τόσο του Blockchain Observatory όσο και της Επιτροπής αρνήθηκαν ότι η ELONtech παρείχε οποιαδήποτε «συνεισφορά» στο think tank.

Σε e-mail του προς το Politico, ο δικηγόρος των αδελφών Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ανέφερε επίσης ότι «η ELONtech δεν είχε καμία ανάμειξη με την ανάπτυξη του Παρατηρητηρίου Blockchain της ΕΕ ή συνεισφορά σε κανένα σημείο»,

Η ELONtech, υποστήριξε, «δεν είχε νομική οντότητα», «δεν έλαβε ποτέ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» και «δεν είχε καμία σχέση με υπηρεσίες lobbying».

«Και εμείς δεν γνωρίζουμε γιατί η ELONtech εμφανίστηκε ψευδώς σε αυτό το μητρώο χωρίς καμία αιτιολόγηση», είπε ο δικηγόρος, προσθέτοντας ότι είχε επικοινωνήσει με το Μητρώο Διαφάνειας για το θέμα και περιμένει απάντηση.

Το δημοσίευμα πάντως αναφέρει ότι η καταχώρηση του Μητρώου Διαφάνειας για την ELONtech περιέχει τη σωστή διεύθυνση και τον σωστό αριθμό τηλεφώνου του προσωπικού -αν και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν από τον ιστότοπο της ELONtech.

Ο κ. Δημητρακόπουλος δεν απάντησε αμέσως σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιος μπορεί να δημιούργησε την καταχώριση χωρίς να το γνωρίζει η Μανταλένα Καϊλή. Κατά τη στιγμή της δημοσίευσης, η Γραμματεία του Μητρώου Διαφάνειας δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Politico σχετικά με την πιθανότητα η ELONtech να είχε προστεθεί στο μητρώο από κάποιον εκτός του οργανισμού.

H πρόταση και το αντάλλαγμα

Στην Ιταλία, επικαλούμενη τον κ. Δημητρακόπουλο, η  Corriere della Sera  αναφέρεται σε πρόταση αποφυλάκισης της Εύας Καϊλή, υπό τον όρο όμως να δηλώσει ένοχη για το Qatargate.

Aπό την πρώτη στιγμή, γράφει η ιταλική εφημερίδα,  «της είχαν προτείνει να δηλώσει ένοχη για το σκάνδαλο προκειμένου να αποφυλακιστεί και έτσι να μπορέσει επιτέλους να ξαναβρεί την κόρη της» και συνεχίζει παραθέτοντας τις σχετικές δηλώσεις του συνηγόρου της:

«Παρ’ όλο όμως που η απομάκρυνση από το παιδί της είναι το μεγαλύτερο ψυχολογικό βασανιστήριο, δεν δέχτηκε να ομολογήσει κάτι που δεν έκανε […] γιατί δεν θέλει η κόρη της να κληρονομήσει το στίγμα μιας μητέρας που ήταν διεφθαρμένη πολιτικός, γιατί αυτό δεν είναι αλήθεια».

«Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό της, η Εύα Καϊλή έδωσε μάχη στην αίθουσα του Συμβουλίου, λέγοντας ξεκάθαρα λόγια με αξιοπρέπεια και παρέχοντας συγκεκριμένα επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη, χωρίς να προσπαθεί να συγκινήσει κανέναν, αλλά μόνο να τους πείσει για την αθωότητά της», συμπληρώνει ο κ. Δηματρακόπουλος που συμφωνα με την Corriere είναι έτοιμος να ανεβάσει τη νομική μάχη ψηλότερα:

«Την επόμενη εβδομάδα θα προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Όταν κάποιος συλλαμβάνεται, προστατεύεται αμέσως από το νόμο. Αναρωτιέμαι αν αυτό συνέβαινε και στις Βρυξέλλες;».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...