Τα εμβόλια για τον κορονοϊό που παρασκευάζονται στην Κίνα πιθανόν να είναι διαθέσιμα στις αρχές Νοεμβρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη στέλεχος του του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Στην Κίνα σήμερα, τέσσερα εμβόλια για την Covid-19 βρίσκονται στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών (Φάση 3) και τα τρία από αυτά έχουν ήδη χορηγηθεί σε αρκετά μεγάλο αριθμό «εθελοντών», με τη νομική προστασία ενός προγράμματος εκτάκτου ανάγκης που είχε ξεκινήσει στη χώρα τον Ιούλιο.
Μιλώντας στην κινεζική κρατική τηλεόραση η Γκουϊσέν Γου, υπεύθυνη του (αντίστοιχου) ΚΕΕΛΠΝΟ σε θέματα βιοασφάλειας, δήλωσε ότι «όλα εξελίσσονται ομαλά, Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο εμβόλιο της Κίνας».
Αναφορικά με την επάρκεια του εμβολίου, ο διευθυντής του κινεζικού ΚΕΕΛΠΝΟ Γκάο Φου, εξήγησε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία, καθώς δεν θα χρειαστεί να κάνουν όλοι οι άνθρωποι το εμβόλιο, αλλά όσοι το χρειάζονται και μάλιστα κατά προτεραιότητα.
Τα υποψήφια κινεζικά εμβόλια παρουσιάζονται ιδιαίτερα ασφαλή και από τον Γκάο και από την Γκουϊσέν. Μάλιστα, όπως γράφει ο Guardian, και οι δυο τους δηλώνουν ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί με κάποιο πειραματικό εμβόλιο τον Απρίλιο και δεν είχαν καμία παρενέργεια.
Παραδοσιακά… εμβόλια!
Και ενώ τα κορυφαία υποψήφια εμβόλια της Δύσης χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής, ειδικοί από όλο τον κόσμο αρχίζουν να αναρωτιούνται αν τελικά είναι καλύτερη η στρατηγική της Κίνας, που επικεντρώνεται σε παλιές, κλασικές μεθόδους.
Τρία από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της Κίνας χρησιμοποιούν την τεχνολογία του απενεργοποιημένου ιού Sars-CoV-2, μέθοδος η οποία τελικά μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι η καλύτερη, εξηγεί στην Telegraph ο δρ Βάϊπουλ Τσαουντχάρι, υπεύθυνος τεχνικού τομέα στο κορυφαίο βιοϊατρικό think tank «Policy Cures Research».
O ίδιος εξηγεί ότι οι κινέζοι επιστήμονες έχουν κάνει κάτι πάρα πολύ απλό και παραδοσιακό, καθώς απενεργοποίησαν τον ιό και ταυτόχρονα διατήρησαν τα αντιγόνα του. «Αυτό δυνητικά θα δημιουργήσει στον οργανισμό ισχυρή άμυνα και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες», υποστηρίζει ο Τσαουντχάρι .
Παράλληλα, η Κίνα προσπάθησε να κόψει δρόμο στην παγκόσμια κούρσα για την ανάπτυξη του νέου εμβολίου, χρησιμοποιώντας τους δικούς της κανόνες και όχι συγκεκριμένα βήματα που ορίζουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες. Κάτι τέτοιο άλλωστε έκανε και η Ρωσία, ανακοινώνοντας ξαφνικά ένα εμβόλιο που υποστηρίζει ότι είναι έτοιμο για χρήση.
Εκπρόσωπος της Sinopharm, της δημόσιας κινεζικής εταιρείας που αναπτύσσει δύο από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια, δήλωσε ότι ήδη έχει εμβολιάσει εκατοντάδες χιλιάδες κινέζους πολίτες, παρόλο που οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 της εταιρείας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.
Oι δοκιμές αυτές επέτρεψαν στους επιστήμονες να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και να εντοπίσουν παρενέργειες, που ενδεχομένως να μην είχαν καταγραφεί σε δοκιμές φάσης 1 ή 2.
Παράλληλα, αντί να περιμένει τα αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές, η κινεζική κυβέρνηση ξεκίνησε να χορηγεί τα εμβόλια σε μεγαλύτερο μέρος του γενικού πληθυσμού, και άρχισε να επιτρέπει ή να επιβάλλει σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων τον εμβολιασμό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους (εδώ).
Κινέζοι πολίτες έλαβαν ένα από τα δύο υπό ανάπτυξη εμβόλια της Sinopharm, μέσω του προγράμματος έκτακτης ανάγκης που ξεκίνησε από την κινεζική κυβέρνηση στα τέλη Ιουλίου.
Βέβαια δεν έγινε κάτι παράνομο, καθώς η κινεζική νομοθεσία περί εμβολίων, χορηγεί νομίμως τέτοιου είδους άδεια στη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για την υγεία και η πανδημία του κορονοϊού ανήκει με βεβαιότητα σε αυτήν την κατηγορία.
Εκτός του επίσημου προγράμματος έκτακτης ανάγκης, ο κινεζικός στρατός στα τέλη Ιουνίου ενέκρινε τη χρήση υποψηφίου εμβολίου που δημιουργήθηκε από την CanSino Biologics για στρατιωτικό προσωπικό.
Παράλληλα, εργαζόμενοι κρατικών εταιρειών που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, είχαν επίσης τη δυνατότητα τον Ιούνιο να λάβουν ένα από τα δύο εμβόλια της Sinopharm.
Η Κίνα και η Ρωσία είναι οι μόνες χώρες που έχουν χορηγήσει προσωρινά εμβόλια, που δεν έχουν ακόμη θεωρηθεί ασφαλή και αποτελεσματικά μέσω των δοκιμών φάσης 3.
Εννέα εμβόλια σε Φάση 3
Από τα 211 εμβόλια που αναπτύσσονται παγκοσμίως, τα εννέα βρίσκονται σε δοκιμή Φάσης 3 και τέσσερα από αυτά προέρχονται από κινεζικές εταιρείες.
Οι παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων σε όλο τον κόσμο κάνουν αγώνα δρόμου για την παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον κορονοϊό, που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 940.000 ανθρώπους παγκοσμίως.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News