560
To πρόγραμμα Copernicus όσον αφορά την Ελλάδα καταγράφει εικόνες και δεδομένα μόνο από πυρκαγιές και κάποιες πλημμύρες. Τον Αύγουστο του 2021 κατέγραψε αυτόν τον θερμικό χάρτη της Ελλάδας και της Δυτικής Τουρκίας | Copernicus

Γιατί η Γη φαίνεται κόκκινη από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 20:44
To πρόγραμμα Copernicus όσον αφορά την Ελλάδα καταγράφει εικόνες και δεδομένα μόνο από πυρκαγιές και κάποιες πλημμύρες. Τον Αύγουστο του 2021 κατέγραψε αυτόν τον θερμικό χάρτη της Ελλάδας και της Δυτικής Τουρκίας
|Copernicus

Γιατί η Γη φαίνεται κόκκινη από το Διάστημα

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2022, 20:44

Ούτε καν πηγαίνοντας στο Διάστημα, οι πληγές της Γης δεν εξαφανίζονται. «Πράγματι οι εικόνες ξηρασίας που βλέπουμε αυτές τις μέρες έχουν τεράστιο συναισθηματικό αντίκτυπο. Χάρη στους δορυφόρους μετράμε στη συνέχεια πολλές βιοφυσικές μεταβλητές του πλανήτη που μας προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες», σημείωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής, εδώ και μία τριετία, της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus, του προγράμματος γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οσον αφορά το πώς φαίνεται η ξηρασία από το διάστημα «η κατάσταση είναι δραματική, ειδικά στην κοιλάδα του Πάδου», είπε στην Ελενα Ντούζι της La Repubblica, αναφερθείς στην Ιταλία. Ωστόσο ο ιταλός επιστήμονας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «το κλίμα δεν γνωρίζει σύνορα. Η ξηρασία πλήττει επίσης τη Γαλλία, ένα σημαντικό κομμάτι της Ιβηρικής Χερσονήσου, τη Βόρεια Αδριατική και την Κεντρική Ευρώπη».

Η κοιλάδα του Πάδου μέσα σε ένα χρόνο έχασε το έντονο πράσινο χρώμα της. Προηγουμένως, όμως, ο ποταμός έχασε το νερό του…

Στην επιφάνεια της Γης βλέπουμε τα ποτάμια να στερεύουν. Από το Διάστημα, όμως, οι επιστήμονες μπορούν να δουν επίσης τι συμβαίνει στα βαθύτερα υδροφόρα στρώματα της Γης. «Οι δορυφόροι παρατηρούν πιο εύκολα τι συμβαίνει στην επιφάνεια, αλλά υπάρχουν τρόποι να μετράμε και τα υπόγεια ύδατα, μελετώντας τις ανωμαλίες του βαρυτικού πεδίου. Συχνά αυτό που συμβαίνει στο υπέδαφος συνδέεται με την κατάσταση στην επιφάνεια. Οταν λίμνες και ποτάμια στερεύουν αυξάνεται η εκροή από τα πηγάδια. Ετσι καταλήγουμε να εξαντλούμε πόρους που χρειάστηκαν δεκαετίες, αν όχι αιώνες, για να σχηματιστούν. Τα βαθιά υπόγεια ύδατα μπορούν να θεωρηθούν ως απολιθώματα. Η ανάκτησή τους, αφού εξαντληθούν, δεν είναι εύκολη», εξήγησε ο Κάρλο Μπουοντέμπο.

Πορτογαλία. Η συρρίκνωση του συγκεκριμένου υδροβιότοπου μέσα σε μια πενταετία είναι τρομακτική

Ερωτηθείς για τις εικόνες που τον συγκλόνισαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όσον αφορά την ξηρασία που πλήττει τη Γηραιά Ηπειρο είπε «στη Γη, οι βάρκες που ακουμπούσαν στην ξεραμένη άμμο των ποταμών. Από το Διάστημα, ένας χάρτης στον οποίο, με βάση δορυφορικά δεδομένα, αναπαράγεται η κατάσταση όσον αφορά την ξηρασία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με εντυπωσίασε η έκταση του φαινομένου, που επηρεάζει σχεδόν ολόκληρη την ήπειρο», είπε.

Ομως το ότι στερεύουν τα ποτάμια και οι λίμνες δεν οφείλεται μόνον στην κλιματική αλλαγή. «Εχουμε δύο καταστάσεις που αλληλοκαλύπτονται. Η κλιματική αλλαγή είναι σαν μια χρόνια ασθένεια. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και αυτό από μόνο του αρκεί για να ενταθεί η εξάτμιση των υδάτων. Αυτό το φαινόμενο θα το παρατηρούσαμε ακόμα κι αν οι βροχές παρέμεναν σταθερές. Επιπρόσθετα φέτος είχαμε απίστευτους καύσωνες, που άρχισαν ήδη από τον Μάιο. Αυτή θα ήταν οξεία φάση της νόσου», εξήγησε.

Μαρόκο. Η μείωση των αποθεμάτων νερού είναι ορατή με γυμνό μάτι…

Και δυστυχώς οι ειδικοί προειδοποιούν πως η συχνότητα, η διάρκεια και η ένταση των ξηρασιών θα συνεχίσουν να αυξάνονται εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, δίχως απαραίτητα να μειωθούν δραματικά οι βροχοπτώσεις. «Πρόκειται για ένα φαινόμενο που είναι επίσης σύμφωνο με ό,τι αναμένουμε από την κλιματική αλλαγή. Οι βροχοπτώσεις θα τείνουν να είναι όλο και πιο συγκεντρωμένες, με περιόδους ξηρασίας να εναλλάσσονται με ακραίες βροχοπτώσεις, με εκείνες τις σφοδρές καταιγίδες κατά οποίες πέφτουν δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιοστά την ημέρα. Τέτοιες ποσότητες νερού, όταν συναντούν εδάφη που έχουν σκληρύνει από την ξηρασία, δεν καταφέρνουν να εισδύσουν στο υπέδαφος, ρέουν στην επιφάνεια, προκαλούν πλημμύρες και δεν συμβάλλουν στην αποκατάσταση των υδροφόρων στρωμάτων», σημείωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...