Το σοκ από την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ για την κοινή γνώμη είναι δεδομένο: πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά και έφηβοι, σε μια στιγμή ξενοιασιάς και διασκέδασης. Είναι και το μέγεθος της επίθεσης που επιτείνει την ζοφερή εικόνα, καθώς πρόκειται η πλέον αιματηρή από αυτήν του Λονδίνου του 2005.
Αλλά, την ίδια στιγμή, και οι Αρχές ασφαλείας πρέπει να ξεπεράσουν την δική τους δυσάρεστη έκπληξη και να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο αναζητούν άτομα που είναι πιθανόν να να φτάσουν στο σημείο να κατασκευάσουν και να τοποθετήσουν μία βόμβα.
Μια τέτοια επίθεση, σημειώνει το BBC, απαιτεί σχεδιασμό, άρα και μια υποστηρικτική ομάδα, και άτομα με γνώση συναρμολόγησης του εκρηκτικού μηχανισμού. Ωστόσο, η πείρα και ο σχεδιασμός πρέπει να συνδυάζονται στο πρόσωπο του δράστη με την αποφασιστικότητα να φέρει σε πέρας το σχέδιο ως το τέλος.
Το ότι στην επίθεση στο Μάντσεστερ συνέπεσαν και τα τρία, είναι αυτό που μοιάζει να ανησυχεί τις βρετανικές αρχές.
Ως τώρα οι συλληφθέντες για υποθέσεις τρομοκρατίας, επίδοξοι ή όχι, «απλώς δεν ήταν τα άτομα που θα μπορούσαν να κάνουν μια επίθεση».
Με βρετανική ευθύτητα, ο Ντόμινικ Κασιάνι που υπογράφει το άρθρο, λέει ότι για αυτά τα άτομα «για να είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ ανόητα και πολλοί ανοργάνωτα για να κάνουν τις φαντασιώσεις τους πραγματικότητα ή συλλαμβάνονται γιατί δεν ξέρουν να καλύψουν τα ίχνη τους».
Ο σχεδιασμός για την τοποθέτηση της βόμβας είναι αρκετά δύσκολος και αυτό τους αποθαρρύνει από τα πρώτα του στάδια.
Η συλλογή πληροφοριών για την κατασκευή της βόμβας δεν είναι εύκολη υπόθεση· κάποιες οδηγίες που κυκλοφορούν δεν είναι και ό,τι πιο αξιόπιστο. Η αγορά υλικών μπορεί να εγείρει υποψίες, όπως και τα ηλεκτρονικά ίχνη που μπορεί να αφήσουν οι επικοινωνίες σε άλλους για βοήθεια. Η ίδια η κατασκευή μπορεί να σκοτώσει πρόωρα τον δράστη ή να του αφήσει σημάδια και δεν είναι μόνο από τα εκρηκτικά.
Για αυτό και στρέφονται σε επιθέσεις με μαχαίρι ή με αυτοκίνητα πάνω στο πλήθος, αυτές όμως είναι και πρακτικά αδύνατο να αποφευχθούν.
Τα ερωτήματα, ωστόσο, παραμένουν: πώς έφτασε στο σημείο να πραγματοποιήσει την επίθεση ο Σαλμάν Αμπέντι; Πώς έφτιαξε τη βόμβα που σκότωσε 22 άτομα και τραυμάτισε σχεδόν 60;
Είτε ήταν αυτοδίδακτος είτε είχε βοήθεια, τα ίχνη και τα ευρήματα δείχνουν προς την κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ-Κάιντα και των παρακλαδιών της που έχουν πείρα -και δυστυχώς την έχουν δείξει- στην κατασκευή τέτοιων φονικών όπλων.
Πάντα βέβαια -και αυτό ανησυχεί ακόμη περισσότερο τις βρετανικές Αρχές- υπάρχει η περίπτωση να υπάρχει ασύλληπτος κάποιος «τεχνίτης» που συναρμολογεί για άλλους τις βόμβες και παραμένει ως σήμερα παντελώς άγνωστος.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News