Ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους βγήκε να κατονομάσει Ελλαδα και Ισπανία για την άρνησή τους να δώσουν στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα αεράμυνας, μεταφέροντας μάλιστα την απογοήτευση και την απορία του Βερολίνου για τη στάση τους αυτή. Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη, όμως, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής.
«Δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Ερωτηθήκαμε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός, προς απάντηση και των γραφίδων που έσπευσαν να κατηγορήσουν την κυβέρνηση για το αντίθετο.
Στην άρνηση της Αθήνας να δώσει στον ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι συστοιχία Patriot ή τους ρωσικούς S-300 που έχει στην Κρήτη, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφάλειας και αμυνας, δεδομένου ότι έχει πάντα απέναντί της των εξ ανατολών κίνδυνο, δηλ. την Τουρκία, αναφέρεται το Politico.
Παρά την έκκληση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για νέα στρατιωτική βοήθεια από τη Δύση και δη για συστήματα αεράμυνας, ώστε να είναι σε θέση να προστατέψει το Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, καθώς και κρίσιμες υποδομές της χώρας, από τις ρωσικές επιθέσεις, η βοήθεια δεν θα έρθει ούτε από την Ισπανία ούτε από την Ελλάδα, τονίζεται στο σχετικό δημοσίευμα, όπου γίνεται αναφορά και στη συνεργασία, μέσω τηλεδιάσκεψης, που θα έχουν 50 χώρες στο πλαίσιο των συνομιλιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ (το λεγόμενο Ukraine Defense Contact Group / UDCG) για τον συντονισμό της περαιτέρω στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Στην πρώτη γραμμή των πιέσεων ώστε να δοθεί στρατιωτική βοήθεια στη Κίεβο από το απόθεμα άλλων χωρών βρίσκεται η Γερμανία, που ήδη έχει δεσμευθεί για την αποστολή τριών δικών της συστοιχιών Patriot.
Εντείνοντας περαιτέρω την πίεση, ο γερμανός υπουργός Αμυνας τόνισε ότι πλέον «αναμένει τις εν λόγω χώρες να ανταποκριθούν», δηλώνοντας παράλληλα ότι αδυνατεί να καταλάβει την άρνηση της Ελλάδας και της Ισπανίας.
Ωστόσο, αν στην περίπτωση της Ισπανίας θα μπορούσε –ίσως– να ήταν δικαιολογημένη η απογοήτευση του υπουργού Αμυνας της Γερμανίας, είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να βάζει την Ελλάδα στους «απρόθυμους» να ενισχύσουν την ουκρανική Αμυνα…
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot. Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε. Να το εξηγήσω και λίγο πιο αναλυτικά: η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως με αμυντικό υλικό. Εχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα. Εχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία» ξεκαθάρισε προς πάσα κατεύθυνση ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε η Σία Κοσιώνη στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το βράδυ της Πέμπτης.
Την ίδια απάντηση έδωσε την Παρασκευή και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας, στη Θεσσαλονίκη.
«Τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού ενημερώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Δεν θα μεταφερθούν Patriot, δεν θα μεταφερθούν S-300, η χώρα δεν πρόκειται να στερηθεί αυτά που είναι απαραίτητα για την Αμυνά της και την προστασία των καίριων συμφερόντων της πατρίδας μας», επανέλαβε ο κ. Δένδιας.
Σε αντίθεση, πάντως, με τους Patriot και τους S-300, η Αθήνα –διά στόματος και του ίδιου του υπουργού Εθνικής Αμυνας– λέει «ναι» στο αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης για τη μεταφορά συστοιχίας κινητών αντιαεροπορικών συστημάτων μικρού βεληνεκούς CROTALE της Πολεμικής Αεροπορίας, για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Αυτό άλλωστε υπαγορεύουν και οι υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της υπογραφείσας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας.
«Αν η Γαλλία διατυπώσει εγγράφως το προφορικό αίτημα για την παροχή CROTALE για την προστασία του Παρισιού, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η χώρα μας θα συναινέσει. Αλίμονο αν εμείς, η χώρα που έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με τη Γαλλική Δημοκρατία, δεν βοηθήσουμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που εκπροσωπούν ό,τι το ελληνικό στον κόσμο αυτόν» παρατήρησε ο κ. Δένδιας, με δεδομένο μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει επάρκεια σε τέτοια συστήματα.
Το γαλλικής κατασκευής σύστημα CROTALE εντάχθηκε στην Πολεμική Αεροπορία το 2003. Το σύστημα είναι τοποθετημένο σε ρυμουλκούμενο όχημα και διαθέτει ραντάρ έρευνας εμβέλειας 20 χλμ., radar/flir εγκλωβισμού με εμβέλεια 20 χλμ. και εκτοξευτή με δύο φορείς των τεσσάρων βλημάτων έκαστος, με μέγιστο ύψος εμπλοκής 6 χλμ. – ιδανικό δηλαδή για τον σκοπό που το χρειάζονται οι Γάλλοι στους Αγώνες του Παρισιού.
Χαρακτηριστικά Crotale NG/GR
Κατασκευάστρια Εταιρεία: THALES
Συγκροτήματα:
Παλμικό Doppler ραντάρ έρευνας στόχων
Παλμικό Doppler ραντάρ εγκλωβισμού στόχων
Θερμική κάμερα εγκλωβισμού στόχων
Κάλυψη: 360°
Μέγιστη εμβέλεια: 20 χλμ.
Βλήμα: VT-1
Ταχύτητα: 3,5 Mach
Επιτάχυνση: 35 g
Εμβέλεια: 11 χλμ.
Μέγιστο ύψος εμπλοκής: 6 χλμ.
Επάνδρωση: 2 άτομα
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News