618
Φιαλίδιο με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech ή Comirnaty, όπως είναι η επίσημη ονομασία του | REUTERS/Kim Hong-Ji/

Γιατί είναι καλό νέο η μόνιμη άδεια στο Pfizer-BioNTech

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2021, 20:31
Φιαλίδιο με το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech ή Comirnaty, όπως είναι η επίσημη ονομασία του
|REUTERS/Kim Hong-Ji/

Γιατί είναι καλό νέο η μόνιμη άδεια στο Pfizer-BioNTech

Protagon Team Protagon Team 25 Αυγούστου 2021, 20:31

Τη Δευτέρα, η αμερικανική ρυθμιστική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), χορήγησε, όπως αναμενόταν, πλήρη άδεια για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech για άτομα άνω των 16 ετών.

Αυτή η εξέλιξη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για την προώθηση των εμβολιασμών, εκτιμά η αρθρογράφος της Washington Post, Λιάνα Γουέν, επισκέπτρια καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington που παραθέτει τους πέντε βασικούς λόγους:

  1. Πολλοί εργοδότες, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κρατικές υπηρεσίες περίμεναν την χορήγηση πλήρους άδειας για να κάνουν υποχρεωτικό το εμβόλιο για τους εργαζόμενους, μαθητές, φοιτητές κ.α. Ηδη, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι πλέον οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί για όλο το προσωπικό του, όπως και η United Airlines και πάρα πολλά πανεπιστήμια.
  2. Κάποιοι που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα, ανέφεραν ως αιτία την μη χορήγηση πλήρους άδειας. Παρόλο που περισσότερες από 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ και εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, οι αντιεμβολιστές έφεραν ως δικαιολογία ότι το εμβόλιο είναι «σε πειραματικό στάδιο» επειδή μέχρι τώρα είχε άδεια επείγουσας χρήσης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Kaiser Family Foundation, τρεις στους 10 ανεμβολίαστους θα έκαναν το εμβόλιο αν είχε πλήρη έγκριση.
  3.  Το νέο καθεστώς θα επιτρέψει στην Pfizer να διαφημίσει το εμβόλιο, κάτι στο οποίο οι φαρμακευτικές εταιρείες θεωρούνται πολύ ικανές, και το οποίο μπορεί να πείσει κόσμο που δεν το έχει κάνει. Οι φαρμακευτικές έχουν μεγάλη εμπειρία και μεγάλους προϋπολογισμούς για να προωθήσουν τα προϊόντα τους στους αγοραστές. Μόνο το 2019, η Pfizer ξόδεψε 1,9 δισ. δολάρια για τη διαφήμιση των προϊόντων της. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εμπειρία τους και τα χρήματα για διαφημίσεις θα βοηθήσουν στην προσπάθεια να αυξηθούν οι εμβολιασμοί.
  4. Οι γιατροί θα μπορούν να συνταγογραφήσουν ενισχυτικές δόσεις σε ασθενείς που δεν πληρούν τα κριτήρια των αρχών, κάτι που δεν επιτρεπόταν έως τώρα. Προς το παρόν, μόλις το 3% των Αμερικανών που είναι μετρίως ή σοβαρά ανοσοκατασταλμένοι, δικαιούνται τρίτης δόσης. Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, πιθανώς να δικαιούνται οι περισσότεροι Αμερικανοί μία τρίτη δόση, οκτώ μήνες μετά την πρώτη. Υπάρχουν όμως ασθενείς, που ίσως να μην θέλουν να περιμένουν τόσο πολύ, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για το πόσο σύντομα μειώνεται η δράση των εμβολίων. Για παράδειγμα, οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, ίσως να θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση νωρίτερα. Παρομοίως, όποιος έχει λάβει το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, θα μπορεί να κάνει μία δόση της Pfizer.
  5. Πλέον, το εμβόλιο για τον κορονοϊό μπαίνει στην ίδια κατηγορία με όλα τα άλλα εμβόλια τα οποία είναι μάλιστα υποχρεωτικά για τους μαθητές και στις 50 αμερικανικές πολιτείες. Αυτό ίσως είναι το πιο σημαντικό από όλα. Οι γιατροί μιλάνε στους ασθενείς τους συνέχεια για τα εμβόλια που πρέπει να κάνουν για το καλό τους και το καλό της κοινότητας, για ιλαρά, τέτανο, έρπη ζωστήρα κλπ. Πρέπει να υιοθετήσουμε την ίδια γλώσσα και για το εμβόλιο της Covid-19: όπως όλα τα άλλα εμβόλια, είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και σώζει ζωές.

Η Γουέν καταλήγει λέγοντας ότι η νέα έγκριση του εμβολίου πρέπει να αποτελέσει έναυσμα για την κυβέρνηση Μπάιντεν να κάνει περισσότερα, όπως για παράδειγμα, υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους επιβάτες αεροπλάνων και τρένων και για όσους εισέρχονται σε ομοσπονδιακά κτίρια και αεροδρόμια.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να πιέσουν τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα να δώσουν κίνητρα στους εργαζόμενους και πελάτες τους για να εμβολιαστούν, όπως και οι τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις.

Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία δικαιολογία για εργαζόμενους σε δομές υγείας, φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας και μικρά παιδιά για να μην εμβολιαστούν.

Ακόμα, περισσότεροι δήμοι και κοινότητες θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σαν Φρανσίσκο να ζητά απόδειξη εμβολιασμού για όσους θέλουν να πάνε σε εστιατόρια, γυμναστήρια και συναυλίες.

«Η πανδημία οργιάζει επειδή την αφήσαμε. Τώρα είναι η ώρα επιτέλους να σταματήσουμε την έξαρσή της», τονίζει η αρθρογράφος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...