368
Υποστηρικτής του Τραμπ με μάσκα του προέδρου των ΗΠΑ | REUTERS/Kyle Grillot

Ο Τραμπ αναρωτιέται «γιατί έγινε ο εμφύλιος»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 08:59
Υποστηρικτής του Τραμπ με μάσκα του προέδρου των ΗΠΑ
|REUTERS/Kyle Grillot

Ο Τραμπ αναρωτιέται «γιατί έγινε ο εμφύλιος»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαΐου 2017, 08:59

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από 150 χρόνια από το τέλος του εμφυλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά ξανά και ξανά έρχεται στο προσκήνιο.

Πότε οι Νότιοι που δεν ξεχνούν την ανταρσία τους, πότε οι εκδηλώσεις μνήμης με τις απαραίτητες αναπαραστάσεις με ενδυμασίες και όπλα εποχής, και τώρα πια και οι παρατηρήσεις του ίδιου του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατύπωσε τη γνώμη ότι ο εμφύλιος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν ο πρόεδρος Αντριου Τζάκσον παρέμενε στην εξουσία.

Αμέσως έδωσε εξηγήσεις: «Εννοώ ότι αν ήταν λίγο αργότερα δεν θα είχαμε τον Εμφύλιο. Ηταν πολύ σκληρός άνθρωπος αλλά με μεγάλη καρδιά και θύμωνε πραγματικά με αυτά που έβλεπε ότι γίνονταν σχετικά με τον Εμφύλιο. Ελεγε “δεν υπάρχει λόγος να γίνονται αυτά”».

Αναρωτήθηκε μάλιστα ρητορικά: «Ξέρετε, ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί έγινε ο Εμφύλιος. Γιατί δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε βρει;».

Η θεωρία του Τραμπ είναι προβληματική έσπευσαν αμέσως να υπενθυμίσουν ιστορικοί και μέσα ενημέρωσης.

Πρώτα πρώτα, ο Τζάκσον, που ήταν πρόεδρος από το 1829 ως το 1837, πέθανε 16 χρόνια πριν από το ξέσπασμα του εμφυλίου το 1861, κάτι που δεν φαίνεται να ανέφερε ο Τραμπ.

Επειτα, ο Τζάκσον ήταν και ο ίδιος ιδιοκτήτης σκλάβων, κάτι όχι παράνομο για την εποχή του, ενώ είχε οργανώσει και εκκαθαριστικές εκστρατείες κατά των Ινδιάνων.

Αργότερα τη Δευτέρα ο Τραμπ επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για όσα υποστήριξε και έγραψε στο Twitter ότι ναι μεν ο Τζάκσον πέθανε αρκετά χρόνια πριν τον Εμφύλιο, αλλά «τον είχε δει να έρχεται» και δεν θα είχε επιτρέψει να συμβεί.

Σχολιαστές υπέρ του προέδρου είχαν μια δική τους θεωρία για αυτήν την «δημιουργική προσέγγιση στην Ιστορία», όπως την χαρακτηρίζει ο Guardian

Υποστηριξαν ότι ο Τραμπ αναφερόταν σε μια απειλή απόσχισης που είχε καταστείλει ο Τζάκσον το 1830. Ωστόσο το περιστατικό δεν φαίνεται να συνδέεται με τον εμφύλιο που άρχισε τρεις δεκαετίες αργότερα, τα ακριβή αίτια του οποίου παραμένουν ως και σήμερα ένα από τα πιο γόνιμα πεδία ερευνών της αμερικανικής ιστοριογραφίας.

Οπως σημειώνει το BBC ο Τραμπ είχε και στο παρελθόν, κατά την προεκλογική εκστρατεία, παρομοιάσει τον εαυτό του με τον Τζάκσον, τον έβδομο κατά σειρά πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι είχε υποστεί μια «πολύ κακή εκστρατεία εναντίον του». Τον Μάρτιο επισκέφτηκε μάλιστα και τον τάφο του Τζακσον στο Νάσβιλ του Τενεσί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...