816
Οι δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2023 θα υποβάλλονται μέχρι τις 26 Ιουλίου | CreativeProtagon

Γιατί δυσφορούν οι λογιστές για τις φορολογικές δηλώσεις;

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 18 Μαΐου 2024, 17:00
Οι δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2023 θα υποβάλλονται μέχρι τις 26 Ιουλίου
|CreativeProtagon

Γιατί δυσφορούν οι λογιστές για τις φορολογικές δηλώσεις;

Ζώης Τσώλης Ζώης Τσώλης 18 Μαΐου 2024, 17:00

Τα ήρεμα νερά που επικρατούσαν στις σχέσεις του υπουργείου Οικονομικών με τον κλάδο των λογιστών και των φοροτεχνικών για επτά χρόνια (από το 2017, όταν δημιουργήθηκε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ταράχτηκαν.

Επί επτά ολόκληρα χρόνια ο κλάδος έβλεπε τις δουλειές του να ανεβαίνουν καθώς όλοι οι φορολογούμενοι υποχρεώθηκαν σταδιακά να πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους με την εφορία από απόσταση και ηλεκτρονικά.

Ακόμη και για μια απλή φορολογική δήλωση ο φορολογούμενος, αν δεν είχε τη γνώση και την άνεση να χειρίζεται κομπιούτερ, να μπαίνει στο myAADE, χρειαζόταν την υποστήριξη ενός μέλους της οικογένειας του που γνώριζε ή του λογιστή.

Εφέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η σταδιακή μετάβαση στην προ-συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από την ίδια την ΑΑΔΕ για μισθωτούς και συνταξιούχους, έδωσε τη δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενους να απαλλαγούν από την ανάγκη να πάνε σε λογιστή προκειμένου να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Μοναδική προϋπόθεση είναι να συμφωνούν (άρα και να αποδεχθούν) τα στοιχεία για τα εισοδήματα, την περιουσιακή τους κατάσταση και τις δαπάνες που είδαν στην προ-συμπληρωμένη δήλωση τους από την ΑΑΔΕ.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι -σίγουρα πάνω από ένα εκατομμύριο αν δεχθούμε ότι κάποιες χιλιάδες ή δεν εμπιστεύονται την ΑΑΔΕ ή έχουν δει κάποια λάθη στη δήλωση τους- δεν θα χρειαστεί να ζητήσουν τη βοήθεια του λογιστή.

Οπως λένε πηγές του υπουργείου Οικονομικών, αυτό σημαίνει απώλειες εσόδων για τον κλάδο πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ! Αντίστοιχα αυτό είναι το όφελος – το κέρδος (κατ΄ ελάχιστο 50 ευρώ που θα πήγαιναν στον φοροτεχνικό) για τον κάθε φορολογούμενο ο οποίος δεν θα χρειαστεί να αλλάξει τίποτε στη δήλωση του.

Οι συντεχνιακές γκρίνιες

Με αφορμή τις γκρίνιες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) σε ό,τι αφορά τις φετινές δηλώσεις για λάθη που υπάρχουν στις προ-συμπληρωμένες φόρμες, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, σήκωσε το γάντι και εξήγησε:

«Το σύστημα των προ-συμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε μικρότερο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος ποια είναι η διαφορά; Η υπογραφή. Δηλαδή πέρσι απαιτείτο ούτως ή άλλως η υπογραφή του φορολογούμενου. Τώρα εάν δεν υπάρξει υπογραφή μέσα στις προθεσμίες, θεωρείται ότι ο φορολογούμενος αποδέχτηκε. Όλο αυτό για τι γίνεται; Γίνεται εδώ και χρόνια και εξελίσσεται από φέτος περαιτέρω, για να περιοριστεί ο κόπος των φορολογουμένων, το τρέξιμο δεξιά και αριστερά για να συλλέγουν στοιχεία και τα έξοδα, τα οποία εισπράττουν με μορφή εσόδων οι λογιστές.

»Μου κάνει, λοιπόν, εντύπωση γιατί πέρσι δεν υπήρξαν τέτοιο είδους ανακοινώσεις ή πρόπερσι ή πάρα-πρόπερσι και υπάρχουν ειδικά φέτος. Μήπως αυτό σχετίζεται με το ότι δεν απαιτείται πια υπογραφή των φορολογουμένων και θεωρείται ότι η δήλωση είναι έγκυρη ως εκ τούτου είναι ένας επιπλέον λόγος για να μην προσφεύγουν οι φορολογούμενοι στους λογιστές; Μήπως;»

Και πιέσεις για παράταση προθεσμιών

Ο κ. Χατζηδάκης δεν κρύβει επίσης και την ενόχληση του για τις πιέσεις που ασκούν κάθε χρόνο οι φοροτεχνικοί για να δοθούν παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων, που είναι το τέλος Ιουλίου, από τις πρώτες κιόλας μέρες, τον Απρίλιο που άνοιξε το σύστημα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περί τις 500.000 δηλώσεις, από τα 6,5 εκατομμύρια που αναμένεται να υποβληθούν. Ο ρυθμός υποβολής βρίσκεται στο 7% και θεωρείται πολύ χαμηλός, σε σχέση με πέρυσι.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο και η Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, επικαλούνται σημαντικούς λόγους για τους οποίους δεν προχωρά ταχύτερα η διαδικασία. Εντοπίζουν λάθη στα στοιχεία που έχουν υποβάλει φορείς του Δημοσίου και τράπεζες -κάτι που εμποδίζει την οριστική υποβολή των δηλώσεων- ενώ υποστηρίζουν ότι τα λογισμικά δεν έχουν ακόμη προσαρμοστεί στις αλλαγές των εντύπων και της φορολογικής νομοθεσίας. Σύμφωνα με τους ίδιους τα βασικά λάθη είναι:

♦Παραλείψεις στα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων.
♦Καθυστερήσεις στην αποστολή των βεβαιώσεων αποδοχών από υπουργεία όπως το Αγροτικής Ανάπτυξης, υγειονομικές περιφέρειες και δήμους.
♦Ελλιπή στοιχεία για τόκους καταθέσεων και δανείων.
♦Λάθη στις παρακρατήσεις φόρου ελευθέρων επαγγελματιών και κενό στον κωδικό 727 για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Τέλος, σημειώνουν, ότι για όλους τους φορολογούμενους ο κωδικός 781 κατά την εκκαθάριση δεν καλύπτει τεκμήρια και υπάρχει λανθασμένος υπολογισμός εκκαθάρισης

Τι λέει η ΑΑΔΕ

Απαντώντας, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, διευκρίνισε με τη σειρά της τα εξής:

«Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από τους υπόχρεους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς (πιστωτικά ιδρύματα, δημόσιοι φορείς, εργοδότες κλπ.), οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται.

»Αντίστοιχα, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν – συμπληρώσουν άμεσα τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος.

»Εάν οι πολίτες ελέγξουν ότι τα στοιχεία είναι σωστά ή πλήρη, δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν δήλωση, καθώς αυτή θα οριστικοποιηθεί από την ΑΑΔΕ στις 2/7/2024. Επίσης, έχουν τη δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης χωρίς κυρώσεις μέχρι τις 26/7/2024».

Και καταλήγει η ΑΑΔΕ υπογραμμίζοντας πως «όλα τα παραπάνω είναι γνωστά στους φοροτεχνικούς. Μόνο συντεχνιακοί λόγοι και σκοπιμότητες μπορεί να οδήγησαν σε αντιδράσεις, προφανώς για τη δημιουργία εντυπώσεων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...