519
18 Ιανουαρίου: ο Πούτιν, ολοζώντανος, καταθέτει άνθη στο μνημείο για τη λύση της πολιορκίας του (πρώην) Λένινγκραντ, σε πάρκο της Αγίας Πετρούπολης | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Γιατί «δεν ήξερε» ο Ζελένσκι ότι ο Πούτιν είναι ζωντανός

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 07:01
18 Ιανουαρίου: ο Πούτιν, ολοζώντανος, καταθέτει άνθη στο μνημείο για τη λύση της πολιορκίας του (πρώην) Λένινγκραντ, σε πάρκο της Αγίας Πετρούπολης
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Γιατί «δεν ήξερε» ο Ζελένσκι ότι ο Πούτιν είναι ζωντανός

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2023, 07:01

Με δεδομένα δύο πράγματα, πρώτον, ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εφέτος ακύρωσε τις εποχικές εμφανίσεις του και, δεύτερον, ότι υπάρχουν φήμες που τον θέλουν σοβαρά ασθενούντα, η Corriere della Sera ασχολήθηκε με την πρόσφατη δήλωση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι που αμφισβήτησε ακόμη και την ίδια την… ύπαρξη του Πούτιν.

Την περασμένη Πέμπτη ο Ζελένσκι είπε ότι «δεν γνωρίζει αν ο Πούτιν είναι ζωντανός», έτσι οι Ιταλοί καταπιάστηκαν με την αποκρυπτογράφηση του συγκεκριμένου μηνύματος που εξέπεμψε το Κίεβο. Διάνθισαν, δε, το κείμενό τους με προβολή των αντιαεροπορικών οχυρώσεων στη Μόσχα και σε ένα χωριό κοντά στην ντάτσα του Πούτιν.

Βέβαια, αν ο Πούτιν δεν ζει, όπως υπαινίσσεται ο Ζελένσκι, η οχύρωση του χωριού δίπλα στο Νόβο Ογκάριοβο, όπου βρίσκεται η ντάτσα του, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του, ουδόλως τον αφορά… Πάντως η Corriere θεώρησε όλες τις παραπάνω οχυρώσεις σημάδια «των αναπόφευκτων ουκρανικών επιθέσεων με όλο και ισχυρότερα drones». Συνεπώς «όλ’ αυτά σημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται πραγματικά ασφαλής πια».

Κατά το ρεπορτάζ, ο Πούτιν έχει ακυρώσει πάρα πολλές από τις συνηθισμένες του δημόσιες εμφανίσεις, όπως είναι λόγου χάρη η συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους, η δεξίωση στο Κρεμλίνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, κ.ά. Οι φήμες, όπως είπαμε, μιλούν για επιδείνωση της υγείας του. Ετσι ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στη διάσημη απουσία.

Το έκανε στο Νταβός, μιλώντας από βίντεο: «Δεν μπορώ να καταλάβω αν είναι αυτός που εμφανίζεται περιστασιακά στα βίντεο, αν είναι ζωντανός και αν είναι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις». Η Corriere παραδέχθηκε ότι «ελλείψει στοιχείων, αυτό είναι απλώς προπαγάνδα», μάλιστα έγραψε ότι ο Πούτιν «έχει ήδη κάνει αρκετές εμφανίσεις το 2023» και με τις κάμερες παρούσες, να καταγράφουν.

«Στις 13 Ιανουαρίου επισκέφτηκε την Ουφά, πρωτεύουσα της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν, για να αποχαιρετήσει τον εκλιπόντα πρώην πρόεδρό της Μπουρτάζα Ραχίμοφ. Εκεί ο Πούτιν άφησε μερικά άνθη στο φέρετρο, απέτισε φόρο τιμής και αποχώρησε. Την ίδια ημέρα συνομίλησε με δημοσιογράφο του καναλιού Rossiya και την περασμένη Τετάρτη βρέθηκε στην Αγία Πετρούπολη για να γιορτάσει την 80ή επέτειο από τη λύση της πολιορκίας του Λένινγκραντ.

»Και πάλι, εναπόθεσε άνθη σε δύο ιστορικά μνημεία, εντελώς μόνος του. Ακολούθησαν συναντήσεις του με βετεράνους της πολιορκίας, από κάποια απόσταση βέβαια, και κατόπιν παρέστη σε εργοστάσιο Υλικού Πολέμου όπου συνάντησε κάποιους εργάτες, ιστάμενος περίπου δέκα μέτρα μακριά τους». Ωστόσο ο Πούτιν δεν έκανε τη βουτιά των (παλαιοημερολογίτικων) ρωσικών Θεοφανείων.

«Από το 2016 και μετά έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες και βίντεο με τον Πούτιν στα Θεοφάνεια, εκτός από τα Θεοφάνεια του 2022, όταν η εκδήλωση ακυρώθηκε επισήμως λόγω κορονοϊού. Εφέτος δεν μάθαμε τίποτε. Ετσι ο συνδυασμός των λόγων του Ζελένσκι και η αποτυχία του Πούτιν να βουτήξει στο παγωμένο νερό δημιούργησαν εικασίες».

Κλείνοντας, οι Ιταλοί μνημόνευσαν δηλώσεις «του κορυφαίου πουτινολόγου» Στάνισλαβ Μπελκόφκι στο Μέσο Novaya Gazeta: «Ο πολιτικός επιστήμονας προέτρεψε να μη ληφθούν κατά λέξιν όσα δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήθελε να είναι ειρωνικός, υπαινισσόμενος τον απομονωτισμό του Πούτιν. Με λίγα λόγια, ήταν ένας υπαινιγμός για έναν άνθρωπο που ζει κλεισμένος στον δικό του κόσμο. Και, φθάνοντας εδώ, σε αυτό το τελευταίο σημείο, η συζήτηση ήδη έγινε λίγο σοβαρότερη», κατέληξε το ρεπορτάζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...