703
O Μουκούντι στην νέα εμβληματική έδρα της ΑΕΚ. Η ομάδα έχει προοπτικές και φιλοδοξίες | ΙΝΤΙΜΕ/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Γιατί αυτή η Σούπερ Λιγκ θα είναι αλλιώτικη από τις άλλες

Sportscaster Sportscaster 19 Αυγούστου 2022, 14:50
O Μουκούντι στην νέα εμβληματική έδρα της ΑΕΚ. Η ομάδα έχει προοπτικές και φιλοδοξίες
|ΙΝΤΙΜΕ/ΒΗΧΟΣ ΝΙΚΟΣ

Γιατί αυτή η Σούπερ Λιγκ θα είναι αλλιώτικη από τις άλλες

Sportscaster Sportscaster 19 Αυγούστου 2022, 14:50

Μεταγραφή «αεροδρομίου» δεν είχαμε αυτό το καλοκαίρι. Χρόνος υπάρχει ακόμη, έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όμως εκτός από πολλά χρήματα αδυνατούμε να προσφέρουμε στα «μεγάλα ονόματα» και κίνητρο. Ευκαιρίες προσωπικής προβολής. ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και Αρης έμειναν, ήδη, εκτός Κυπέλλων Ευρώπης. Και ο Ολυμπιακός αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Λιγκ.

Οι αποτυχίες αυτές «ξενέρωσαν» τους οπαδούς. Θέαμα υψηλής ποιότητας, μόνον οι αθεράπευτα ρομαντικοί προσδοκούν από ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό. Τα «μπάνια του λαού» συνεχίζονται. Κι όμως, το ενδιαφέρον των φιλάθλων για τη νέα σεζόν της Σούπερ Λιγκ, που εφέτος αρχίζει ασυνήθιστα νωρίς, είναι μεγαλύτερο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν λόγοι που συμβαίνει αυτό.

Ο πρώτος είναι η πεποίθηση ότι ο Ολυμπιακός δεν θα τερματίσει, οπωσδήποτε, πρώτος. Κι αν όχι πρώτος, δεύτερος. Επίσης, ότι δεν θα είναι ο ΠΑΟΚ, ο μόνος αξιόμαχος αντίπαλός του. Πάει καιρός τώρα, που ο πρωταθλητής έχει δώσει δικαιώματα να τον αμφισβητούν. Με νέο προπονητή (Κάρλος Κορμπεράν) και επτά καινούργιους παίκτες μέχρι στιγμής (χωρίς να προσμετρώνται οι δανεικοί που επέστρεψαν στου Ρέντη), θα είναι μια ομάδα πολύ διαφορετική από εκείνη του Πέδρο Μαρτίνς. Καλύτερη; Χειρότερη; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Το ίδιο ισχύει και για τον ΠΑΟΚ. Το ολοκληρωτικό remake του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι άγνωστο τι θα αποδώσει. Αλλά, ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, όλες αυτές οι αλλαγές χρειάζονται υπομονή. Που ούτε στον Πειραιά, ούτε στη Θεσσαλονίκη περισσεύει.

Σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά «ποιοτικές» προσθήκες ποδοσφαιριστών που εξακολουθούν να πραγματοποιούν, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, οι «μνηστήρες» -θεωρητικά- γίνονται τέσσερις. Πέντε, μαζί με τον Αρη. Κατά γενική ομολογία, το ρόστερ του είναι το καλύτερο που είχε εδώ και δεκαετίες. Πέντε υποψήφιοι για τον τίτλο, με μεγαλύτερες ή μικρότερες πιθανότητες, είναι μεγάλο πράγμα. Ιδίως για μια λίγκα την οποία, από το 1926 που θεσμοθετήθηκε (ως Πανελλήνιο Πρωτάθλημα) μέχρι σήμερα, έχουν κατακτήσει έξι σύλλογοι, όλοι κι όλοι.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, εφέτος, θα κερδίσει ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ 2023-2024, και η ομάδα που θα τερματίσει δεύτερη στη Σούπερ Λιγκ. Ακόμη κι αν ο πρωταθλητής ξεχωρίσει από νωρίς, στις 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, τα πλέι-οφ που θα ακολουθήσουν, θα έχουν τεράστιο ενδιαφέρον. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τα πλέι-άουτ, καθώς καταργήθηκαν οι αγώνες – μπαράζ του 13ου με τον 2ο της Σούπερ Λιγκ 2, και θα υποβιβαστούν απευθείας οι δύο τελευταίες ομάδες της τελικής βαθμολογίας (η 13η και η 14η).

Η επιστροφή της ΑΕΚ στην ιστορική της έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια, έπειτα από 19 χρόνια «ξεριζωμού», είναι ακόμη ένα στοιχείο που κάνει το εφετινό πρωτάθλημα να ξεχωρίζει. Η ΑΕΚ αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο «μυστήριο» της νέας σεζόν. Η ομάδα που θα εγκαινιάσει την «Αγιά – Σοφιά», θα έχει νέο προπονητή, νέο τεχνικό διευθυντή, νέα αγωνιστική φιλοσοφία και αρκετούς νέους παίκτες.

Τα «φρέσκα» πρόσωπα δεν θα λείψουν. Μετακινήσεις έγιναν υπερβολικά πολλές, σχεδόν σε όλες τις ομάδες. Το… ρεκόρ ανήκει στον ΠΑΣ Γιάννινα, την ευχάριστη έκπληξη της περασμένης περιόδου. Εχασε εννέα βασικούς ποδοσφαιριστές του, και χτίζει από την αρχή, με νέο προπονητή. Ριζικά άλλαξε και το ρόστερ του Λεβαδειακού. Αναμενόμενο. Επειτα από τρεις σεζόν στη Β’ Κατηγορία, επέστρεψε στη Σούπερ Λιγκ (στη θέση του Απόλλωνα Σμύρνης), όπου οι απαιτήσεις είναι εντελώς διαφορετικές.

Πάνω από τους μισούς ποδοσφαιριστές, από αυτούς που θα αγωνιστούν στη Σούπερ Λιγκ 2022-2023, είναι ξένοι. Η περίπτωση του ΠΑΟΚ είναι χαρακτηριστική της τάσης που επικρατεί. Από τις 10 μεταγραφές που έχει ολοκληρώσει, ήδη, μόνο μια -του Γιάννη Κάργα- αφορά ντόπιο. Σε όρους ενδεκάδων, οι Ελληνες θα είναι δυσεύρετοι. Η… ξενομανία των συλλόγων μας αντικατοπτρίζεται και στους προπονητές. Οι «Big-5», και συνολικά 8 στους 14, εμπιστεύθηκαν αλλοδαπούς.

Η αποκέντρωση παραμένει άγνωστη λέξη για τη Σούπερ Λιγκ. Οι μισές από τις 14 ομάδες κατοικοεδρεύουν στην Αττική (ΑΕΚ, Ατρόμητος, Ιωνικός, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός), ή τη Θεσσαλονίκη (Αρης, ΠΑΟΚ).

Θα είναι ένα πρωτάθλημα πολύ διαφορετικό, και σε ό,τι αφορά το καλεντάρι του. Για πρώτη φορά θα υπάρξει διακοπή ενός μηνός, λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο Κατάρ. Ο πρώτος γύρος θα ολοκληρωθεί στις 13 Νοεμβρίου, και η δράση θα επαναρχίσει στις 21 Δεκεμβρίου.

Τις τηλεοπτικές μεταδόσεις των αγώνων της Σούπερ Λιγκ 2022-2023 θα τις μοιραστούν δυο συνδρομητικές πλατφόρμες. Στην Cosmote TV θα παρακολουθούμε τις εντός έδρας αναμετρήσεις των ΑΕΚ, Βόλου, Ιωνικού, Λαμίας, Ολυμπιακού, ΟΦΗ, Παναθηναϊκού και Παναιτωλικού. Στα κανάλια NOVASPORTS, των Αρη, Αστέρα Τρίπολης, Ατρόμητου, Λεβαδειακού, ΠΑΟΚ και ΠΑΣ Γιάννινα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...