465
Φωτογραφία αρχείου | INTIMEnews

Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Τα υψηλά κέρδη σε μία χρονιά δεν σημαίνουν ότι αισχροκερδούμε

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 13:11
Φωτογραφία αρχείου
|INTIMEnews

Γιάννης Βαρδινογιάννης (Motor Oil): Τα υψηλά κέρδη σε μία χρονιά δεν σημαίνουν ότι αισχροκερδούμε

Protagon Team Protagon Team 7 Ιουνίου 2023, 13:11

Για απρόσμενα κέρδη –και όχι υπερκέρδη– μίλησε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Motor Oil, Γιάννης Βαρδινογιάννης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας για το θέμα της έκτακτης φορολόγησης των ενεργειακών εταιρειών.

Οπως επεσήμανε ο κ. Βαρδινογιάννης, η υψηλή κερδοφορία δεν συνεπάγεται αισχροκέρδεια, με δεδομένο μάλιστα ότι η πλειονότητα (85%) των πωλήσεων του Ομίλου Motor Oil είναι από εξαγωγές και σε χώρες εκτός ΕΕ και τα κερδη μεταφέρονται στη Ελλάδα.

«Το σωστό είναι να μιλάμε για απρόσμενα κέρδη και όχι για υπερκέρδη. Η Motor Oil είχε 65% εξαγωγές εκ των οποίων το 80% εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα λεφτά αυτά τα φέραμε στην Ελλάδα», παρατήρησε, ενώ «το 2022 πληρώσαμε για φόρους και έκτακτη εισφορά 568 εκατ. ευρώ. Η υπόλοιπη κερδοφορία κατευθύνθηκε και κατευθύνεται προς επενδύσεις για όφελος της εταιρείας και της ελληνικής οικονομίας».

Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης είπε ότι δικαίως επιβλήθηκε η έκτακτη φορολογία καθώς η ίδια η εταιρεία είχε προτείνει στην κυβέρνηση την επιστροφή μέρους της κερδοφορίας.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση,  ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Motor Oil, Πέτρος Τζαννετάκης, τόνισε ότι «με ορίζοντα το 2030 προχωράμε στο μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο ενεργειακής μετάβασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποτυπώνει τις στρατηγικές μας προτεραιότητες. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην επίτευξη μιας ασφαλούς ενεργειακής τροφοδοσίας, την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, καθώς και βιώσιμες αποδόσεις για τους μετόχους».

Οσον αφορά την πράσινη μετάβαση και τις στρατηγικές συνεργασίες που συνάπτει ο Ομιλος, ο κ. Τζαννετάκης ανέφερε ότι η Motor Oil αναδιαμορφώνει το επιχειρηματικό της πλάνο αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και θέτοντας τα απαραίτητα θεμέλια για νέες μορφές ενέργειας μέσα από νέες εταιρείες και στρατηγικές επενδύσεις.

Πρόκειται -είπε- για ένα πλάνο που στοχεύει στη δημιουργία ενός μεγάλου εύρους προϊόντων αλλά και υπηρεσιών που επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση και καθιστούν τον Ομιλο μία ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη του Ομίλου μας, αποτελεί προτεραιότητα του επιχειρησιακού μας πλάνου και μοντέλου εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα –επεσήμανε– η επόμενη ημέρα του Ομίλου έχει μπει σε φάση στρατηγικού προγραμματισμού πολύ καιρό πριν υλοποιηθούν το πρώτο έργο ή ακόμα και η πρώτη επένδυση, και σήμερα βλέπουμε τους καρπούς της δουλειάς και της προετοιμασίας χρόνων».

Κλείνοντας, ο κ. Τζανεττάκης υπογράμμισε ότι η διαδρομή 50 ετών του Ομίλου Μotor Oil αποτελείται από σπουδαίους σταθμούς, συνεχή εξέλιξη στους κλάδους της Ενέργειας, προσαρμογή στις ανάγκες των καταναλωτών. Με την έννοια της σύμπνοιας βαθιά χαραγμένη στο DNA του Ομίλου, παρά τον παγκόσμιο πλέον χαρακτήρα και τις εξαγωγές σε πάνω από 70 χώρες, η Motor Oil συνεχίζει να λειτουργεί με τις αξίες της οικογενειακής επιχείρησης. Η έντονη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της, η συνέπεια, ο σεβασμός, το μέτρο, η συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, η ποιότητα και η αξιοπιστία χαρακτηρίζουν κάθε επιχειρηματικό πλάνο και στρατηγική κίνηση, κατέληξε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής CEO της Motor Oil.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος ύψους 1,6 ευρώ ανά μετοχή (ήδη έχει διανεμηθεί προμέρισμα 0,4 ευρώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...