Ο Γιάννης Στουρνάρας γνώριζε ότι τα capital controls θα επέλθουν στη χώρα ως αποτέλεσμα λάθος χειρισμών στη διαπραγματευτική τακτική με τους δανειστές, ενώ είχε προειδοποιήσει για όλα αυτά την κυβέρνηση.
Αυτά δήλωσε μιλώντας στις «Ιστορίες», στη νέα τηλεοπτική εκπομπή που έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Τρίτης με παρουσιαστές τους Αλέξη Παπαχελά, Παύλο Τσίμα και Σία Κοσιώνη, από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ. Στην πρεμιέρα, οι «Ιστορίες» επικεντρώθηκαν σε τρία πρόσωπα: στον Γιάννη Στουρνάρα, στον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Ο Αλέξης Παπαχελάς συνάντησε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και συνομίλησαν για τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη, τα capital controls, τις προοπτικές της οικονομίας και τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και για το πολιτικό σκηνικό.
Στα πιο σημαντικά από όλα αυτά που ειπώθηκαν, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι ήξερε πως θα φτάσουμε ως χώρα στα capital controls, αφού έβλεπε σημαντικά λάθη τα οποία γίνονταν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. «Το έλεγα κάθε εβδομάδα» είπε χαρακτηριστικά, «γιατί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης δεν ήταν συμβατή με τον στόχο να μείνουμε στην Ευρωζώνη». Τόσο για τη λάθος διαπραγματευτική τακτική που ακολουθούσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το ότι θα φτάναμε στα capital controls, είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό επειδή, σύμφωνα με δήλωσή του, «είχα καθήκον να προειδοποιήσω». Λίγο πριν, χαρακτήρισε ως «ιστορικό ατύχημα» το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το 2014 και δεν έγινε τότε η ρύθμιση του χρέους. Σχετικά με τη συμφωνία της Siemens θύμισε ότι έχει περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία.
Αναφορικά με την επόμενη -χρονικά- εξέλιξη που συνέβη στη χώρα, την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος, είπε ότι το πληροφορήθηκε ενώ ήταν στο εξωτερικό, δια στόματος Γιάννη Δραγασάκη. Αυτό δεν αποτελεί μυστικό. Οι σχέσεις του διοικητή της ΤτΕ με τους υπολοίπους του ΣΥΡΙΖΑ, εκείνο το διάστημα, ήταν μάλλον τυπικές. Ο κ. Στουρνάρας είχε τακτική επαφή και μπορούσε να συνεννοηθεί καλά με τον κ. Δραγασάκη. Στην ίδια εκπομπή τόνισε, επίσης, ότι τώρα πλέον έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις του με την κυβέρνηση.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, ας μην ξεχνάμε πως οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Στουρνάρα δεν ήταν πάντα οι καλύτερες. Ισως, σε κάποια στιγμή, να έτειναν να εξελιχθούν και σε επικίνδυνες. Η τωρινή κυβέρνηση ποτέ δεν έχει κρύψει ότι θα προτιμούσε κάποιον «δικό της άνθρωπο» στην κρίσιμη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Είναι μόνο το ότι ο κ. Στουρνάρας, ως υπουργός Οικονομικών, υπήρξε -και για την Κουμουνδούρου- μνημονιακότερος του Μνημονίου; Όχι, βέβαια. Τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ποιος ξεχνά ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών έκανε την «ασπίδα» στο ελληνικό κοινοβούλιο για τις επιθέσεις που θα έπρεπε «κανονικά» να δεχτεί ο Αντώνης Σαμαράς – ο οποίος δεν εμφανιζόταν και πολύ συχνά στη Βουλή…
Με τον Γιάνη Βαρουφάκη η σχέση τους είναι ψυχρή, παρά το ότι κάποτε συνυπήρξαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ισως, δεν βοήθησαν σ’ αυτό και οι (επανειλημμένες) αναφορές, τόσο του κ. Βαρουφάκη, όσο και του κ. Τσίπρα στο «forget it Yannis». Είναι η μνημειώδης, πια, ατάκα που είχε διαμηνύσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον κ. Στουρνάρα -σχετικά με το μείζον ζήτημα του χρέους- ως επιχείρημα πως μόνο η παρούσα κυβέρνηση διαπραγματεύεται σοβαρά.
Γιατί, με τον Νίκο Παππά, ο διοικητής της ΤτΕ τα πήγαινε καλά; Θυμηθείτε όταν ο πρώτος είχε επιλέξει τη «Wall Street Journal» για να ψέξει τον κ. Στουρνάρα πως δεν είναι συνεργάσιμος σχετικά με τα θέματα διαφάνειας στα ΜΜΕ.
Αντίστοιχα, σε μια εκδήλωση για τον Ξενοφώντα Ζολώτα, ο κ. Στουρνάρας είχε προειδοποιήσει ότι η αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και οι πρόωρες εκλογές θα είχαν καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Η Κουμουνδούρου εκνευρίστηκε. Και, αμέσως μετά, ο κ. Τσίπρας, αφού εξέλαβε την προειδοποίηση Στουρνάρα ως ευθεία παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα της χώρας, συναντήθηκε με τον Γιώργο Προβόπουλο – εννοείται για να πικάρει τον κ. Στουρνάρα.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε και άλλη μια «ιστορία»: Δεν συμπληρώθηκε καν 24ωρο από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός είπε στη Βουλή ότι «ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος θα κριθεί από την ικανότητά του να διαχειριστεί την ασφαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος», όταν εμφανίστηκε ένα email – και μάλιστα, σε πρωτοσέλιδο φίλιας προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας. Αυτό, φέρεται να έφυγε από το γραφείο Επικοινωνίας της ΤτΕ, προς δημοσιογράφο. Το σημείωμα έδειχνε την ενημέρωση για τις εκροές καταθέσεων και το πλήγμα που έχει υποστεί η οικονομία μέσα σε 100 ημέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση μίλησε τότε για πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ, η Τράπεζα της Ελλάδος διέψευσε το δημοσίευμα – όλα «καλά»!
«Ποτέ δεν πίστεψα στο Grexit», δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ ο Γιάννης Στουρνάρας, και επισήμανε πως «το 2012 στρωθήκαμε στη δουλειά και ξεκίνησε μια ανοδική πορεία». «Θέλω να πω ότι φυσικά υπάρχει διέξοδος, υπήρχαν και τότε δύσκολες διαπραγματεύσεις», τόνισε. Στο ξεκίνημα της συνέντευξης, υπεραμύνθηκε του ΕΝΦΙΑ λέγοντας πως «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας έπρεπε να επιβληθεί, είναι προοδευτικός φόρος».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News