631
Σκίτσο από τη δίκη: ο Τραμπ ανάμεσα στους δικηγόρους του ορκίζεται να πει την αλήθεια | REUTERS/Jane Rosenberg

Για τρίτη φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης και… «not guilty» ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 23:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/08/2023, 10:30
Σκίτσο από τη δίκη: ο Τραμπ ανάμεσα στους δικηγόρους του ορκίζεται να πει την αλήθεια
|REUTERS/Jane Rosenberg

Για τρίτη φορά ενώπιον της Δικαιοσύνης και… «not guilty» ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 3 Αυγούστου 2023, 23:21
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 04/08/2023, 10:30

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε την Πέμπτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον μετά τις νέες κατηγορίες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του προ δύο ημερών, σχετικά με την απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών του 2020.

Ο Τραμπ έφθασε στην αμερικανική πρωτεύουσα γύρω στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) έχοντας ταξιδέψει από το Νιου Τζέρσεϊ με ιδιωτικό αεροπλάνο.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ πέρασε από τις απαραίτητες διαδικασίες του αστυνομικού και του δικαστικού πρωτοκόλου και έπειτα δήλωσε αθώος, «not guilty», ενώπιον της ομοσπονδιακής δικαστή Μοζίλα Ουπαντιάι, για τα τέσσερα αδικήματα που τον βαρύνουν, σχετικά με τα τρομακτικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021, όταν αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου του 2020, προκαλώντας τον όχλο των φανατικών οπαδών του να εισβάλει στο Καπιτώλιο.

Η δικαστής ενημέρωσε με λεπτομέρειες τις κατηγορίες που βαρύνουν τον Τραμπ, αλλά και τις ανώτατες ποινές στις οποίες ενδέχεται να καταδικαστεί. «Μπορώ να διαβεβαιώσω όλο τον κόσμο ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία και θα διεξαχθεί δίκαιη δίκη», τόνισε η Ουπαντιάι.

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ, η πολύμηνη έρευνα του οποίου οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών, βρισκόταν επίσης στη δικαστική αίθουσα.

Οπως ανέφερε το CNN, ο Τραμπ ήταν σίγουρο ότι θα αφεθεί ελεύθερος, επιτρέποντάς του να επανέλθει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς επιδιώκει να διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο το 2024. Ο μόνος περιοριστικός όρος ήταν να μην επικοινωνήσει με κάποιον σχετικό με τα γεγονότα για τα οποία εμπλέκεται.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε σύντομα, στις 28 Αυγούστου, δείχνει ότι η βασική του επιδίωξη, να μην διεξάγει εκστρατεία εν μέσω δίκης, δύσκολα θα πραγματοποιηθεί. Ο Τραμπ θα βρεθεί ξανά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, πέντε μόλις ημέρες μετά το πρώτο debate των υποψηφίων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών –μια τηλεμαχία στην οποία ο ίδιος έχει πει ότι δεν θα λάβει μέρος. Σύμφωνα με το CNN, αυτή η δίκη –για συνωμοσία κατά των ΗΠΑ– θα προχωρήσει πιο γρήγορα από την άλλη που αφορά την παράνομη κατοχή απόρρητων εγγράφων, τα οποια είχε πάρει στην οικία του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο.

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για την Αμερική», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ. «Πρόκειται για δίωξη εναντίον ενός πολιτικού αντιπάλου. Αυτό δεν θα έπρεπε να συμβεί ποτέ στην Αμερική», τόνισε ο Τραμπ προτού επιβιβαστεί στο ιδιωτικό του αεροσκάφος για να επιστρέψει στο Νιού Τζέρσεϊ.

Περισσότερες από έξι υπηρεσίες διατήρησης της τάξης, ανάμεσά τους και η Μυστική Υπηρεσία, είχαν κινητοποιηθεί χθες, ενώ οδοφράγματα είχαν στηθεί έξω από το κτίριο του δικαστηρίου όπως και το Καπιτώλιο. Περισσότερες από 24 ώρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας, κάμερες και βαν αμερικανικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης βρίσκονταν στο σημείο.

Η ποινική υπόθεση για την οποία κατέθεσε την Πέμπτη ο Τραμπ είναι η τρίτη εναντίον μέσα σε λίγους μήνες, αλλά η πρώτη που προσπαθεί να τον καταστήσει ποινικά υπεύθυνο για τις προσπάθειές του να γαντζωθεί στην εξουσία τις εβδομάδες που μεσολάβησαν μεταξύ της ήττας του στις εκλογές και της επίθεσης στο Καπιτώλιο. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν έκανε τίποτα μεμπτό και έχει κατηγορήσει τον Τζακ Σμιθ ότι προσπαθεί να μειώσει τις πιθανότητές του να επανέλεθει στην προεδρία της χώρας.

Παρά τις δικαστικές του περιπέτειες ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις για το χρίσμα έναντι του άλλου δημοφιλούς υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων Ρον ΝτεΣάντις.

Νωρίτερα, ο Τραμπ έκανε και μια νέα ανάρτηση στο Truth Social, τονίζοντας:

«Κοιτάξτε, δεν φταίω εγώ που ο πολιτικός μου αντίπαλος στο Δημοκρατικό Κόμμα, ο ανέντιμος Τζο Μπάιντεν, είπε στον εισαγγελέα του να κατηγορήσει τον κορυφαίο (με διαφορά!) υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών και πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, εμένα, για όσα περισσότερα εγκλήματα μπορεί να επινοήσει, ώστε να αναγκαστεί να δαπανήσει χρόνο και χρήμα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Οι Δημοκρατικοί δεν θέλουν να βρεθούν απέναντί μου, αλλιώς δεν θα έκαναν αυτή την πρωτοφανή εργαλειοποίηση της “Δικαιοσύνης”. Αλλά σύντομα, το 2024, θα έρθει η σειρά μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...