875
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση συντάξεων μετά από 12 χρόνια στις 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 08:12
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση συντάξεων μετά από 12 χρόνια στις 10 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Οι επόμενες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Protagon Team Protagon Team 13 Αυγούστου 2022, 08:12

Με τη φράση «διορθώνουμε και προχωράμε» περιγράφουν στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα μετά τις σοβαρές αναταράξεις και το βαρύ κλίμα που προκάλεσε η υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία κυριάρχησε στην πολιτικό τοπίο μετά τις 5 Αυγούστου (ημέρα των παραιτήσεων του γγ. του Πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ). Και διέκοψε έτσι μια σχετικά καλή περίοδο για την κυβέρνηση, κατά την οποία είχε καταφέρει να διαχειριστεί (καλά ή λιγότερο καλά) μια σειρά από «θερμά» μέτωπα του καλοκαιριού.

Ο Πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει τις λίγες ημέρες της ανάπαυλας του Δεκαπενταύγουστου για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του. Τρία είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν το κυβερνητικό επιτελείο. Κωδικοποιημένα: η υπόθεση των «νόμιμων επισυνδέσεων», όπως ονομάστηκαν, της ΕΥΠ, η οικονομία-ΔΕΘ και ο Ερντογάν.

Το πρώτο είναι οι παρακολουθήσεις και οι θεσμικές πρωτοβουλίες που θα ακολουθήσουν μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΥΠ και ενόψει της Εξεταστικής και της συζήτησης στη Βουλή που ανοίγει νωρίτερα, στις 22 Αυγούστου, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Από το Μαξίμου εξήγησαν ότι η τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) δεν περιέχει όλες τις αλλαγές που θέλει να κάνει ο Πρωθυπουργός στην ΕΥΠ. Η ΠΝΠ προβλέπει μεταξύ άλλων την επαναφορά του εφέτη εισαγγελέα (που έχει καταργηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2018) ως δεύτερου εισαγγελικού λειτουργού που θα εγκρίνει την άρση του απορρήτου για τις νόμιμες παρακολουθήσεις της μυστικής υπηρεσίας.  

Ωστόσο στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι θα ακολουθήσει εκτενής διάλογος το επόμενο διάστημα ώστε να γίνουν κι άλλες αλλαγές πάνω στις κατευθύνσεις που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός στη δήλωσή του για το επίμαχο θέμα. Στην κατεύθυνση του ανοίγματος της διερεύνησης του τι πήγε στραβά και του τι μπορεί να διορθωθεί που θα γίνει και μέσω της Εξεταστικής της Βουλής, υπάρχει η σκέψη να κληθούν -όχι στη λογική του συμψηφισμού, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές- ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ρουμπάτης, αλλά και ο προκάτοχός του επί κυβέρνησης ΝΔ – ΚΙΝΑΛ (και νωρίτερα και ΔΗΜΑΡ), Θεόδωρος Δραβίλλας, ώστε να μην έχουν οι κινήσεις τη λογική του διπόλου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. 

«Οι κεντρώοι είναι απαιτητικοί, δεν κοιτάνε προς ΣΥΡΙΖΑ»

Για τις εκτιμήσεις ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων πλήττει την ΝΔ στο λεγόμενο κεντρώο κοινό που στήριξε τον κ. Μητσοτάκη, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν ότι οι κεντρώοι έχουν όντως πολύ υψηλές απαιτήσεις από την κυβέρνηση, αλλά, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, θέλουν θεσμικές αλλαγές και δεν κοιτάνε για κάτι τέτοιο προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι αφορά δε το ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι κύκλοι συνεχίζουν τις βολές λέγοντας ότι η πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί στροφή προς τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Το δεύτερο κεφάλαιο που απασχολεί τον Πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του είναι η οικονομία και οι ανακοινώσεις που θα κάνει ο ίδιος στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. το Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου. Το «πακέτο οικονομία» θα αποτελέσει ένα από τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη και πέρα από τη «σούμα» των θετικών εξελίξεων, όπως η έξοδος από την Ενισχυμένη Εποπτεία και η υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούνιο (12,1%) στα επίπεδα προ του πρώτου μνημονίου (υπεγράφη τον Μάιο του 2010), θα αποκαλυφθεί και το πώς θα κατανείμει η κυβέρνηση το δημοσιονομικό περιθώριο των 2,2 ως 2,3 δισ. ευρώ από την υπεραπόδοση των εσόδων λόγω και του τουριστικού ρεκόρ. 

Αυξήσεις συντάξεων και μέτρα για την ακρίβεια στη ΔΕΘ

Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει ένας δεύτερος συμπληρωματικός προϋπολογισμός και ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ την πρώτη αύξηση των συντάξεων εδώ και 12 χρόνια που θα υλοποιηθεί από 1ης Ιανουαρίου 2023, μαζί με ένα νέο πακέτο στήριξης των πολιτών και ειδικότερα των πλέον ευάλωτων ομάδων. Παράλληλα, επισπεύδεται η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (από 713 ευρώ που είναι σήμερα) με τη διαδικασία να αρχίζει από το φθινόπωρο, ώστε η αύξηση να ισχύσει από τις αρχές του 2023. 

Στο πακέτο θα περιλαμβάνονται κατά τις πληροφορίες ενισχύσεις για τα καύσιμα και τα τιμολόγια του ρεύματος, μια ενδεχομένως αυξημένη επιδότηση θέρμανσης και ίσως ένα ακόμη έκτακτο μέτρο που θα μπορούσε να ονομαστεί επιταγή ακρίβειας με στόχο την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ο Πρωθυπουργός έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις από τα αρμόδια υπουργεία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.   

Διαρκής επαγρύπνηση για Ερντογάν που ενοχλεί πάλι τις ΗΠΑ

Το τρίτο μέτωπο, που περιγράφεται ως διαρκές, αφορά τις κινήσεις του τουρκικού γεωτρύπανου. H Ελλάδα παρακολουθεί στενά την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου Abdülhamid Han στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένει σε εγρήγορση. Για την ώρα κινείται πάνω σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και εκτός κυπριακής ΑΟΖ. 

Οπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, «παρά την ακραία επιθετική ρητορική της τουρκικής πλευράς οι προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα σε διπλωματικό επίπεδο, τόσο δημοσίως, όσο και παρασκηνιακά και από τις προσωπικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες, ενίσχυσαν τα επιχειρήματα της Ελλάδας παρουσιάζοντας παράλληλα τους κινδύνους που συνεπάγεται ο αναθεωρητισμός του Ερντογάν ειδικά σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο». 

Ενδιαφέρον ως προς αυτό το μέτωπο έχει και το άρθρο των Financial Times που αναφέρει ότι οι ΗΠΑ μελετούν ακόμη και το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία, μετά τη νέα προσέγγιση Πούτιν – Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου διευκολύνει την παράκαμψη των ευρωπαϊκών κυρώσεων για τη Ρωσία. 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...