295
Η Φραντσίσκα Γκίφαϊ στις πρώτες της δηλώσεις, στη σκιά του αγάλματος του Βίλι Μπραντ, στα κεντρικά του SPD | REUTERS/Hannibal Hanschke

Για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχος στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 10:35
Η Φραντσίσκα Γκίφαϊ στις πρώτες της δηλώσεις, στη σκιά του αγάλματος του Βίλι Μπραντ, στα κεντρικά του SPD
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Για πρώτη φορά γυναίκα δήμαρχος στο Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 10:35

Η γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται να αποκτήσει την πρώτη της γυναίκα δήμαρχο, τη Φραντσίσκα Γκίφαϊ, μετά τη νίκη των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, στο ομόσπονδο κρατίδιο του Βερολίνου, παράλληλα με τις γενικές εκλογές.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και η επικεφαλής υποψήφιά του, η Γκίφαϊ, εξασφάλισαν 21,4% των ψήφων στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν στο Βερολίνο, ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων.

Η 43χρονη πολιτικός, η οποία είχε διατελέσει υπουργός Οικογένειας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, θα πάρει τα ηνία από τον Μίχαελ Μούλερ στη δημαρχία της γερμανικής πρωτεύουσας, μετά την απόφαση που έλαβε αυτός να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα.

Έπειτα από μια μακρά εκλογική νύχτα, οι Σοσιαλδημοκράτες βγήκαν πρώτοι, ξεπερνώντας τους Πράσινους, οι οποίοι εξασφάλισαν 18,9%.

Οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ συγκέντρωσαν 18,1% στις περιφερειακές αυτές εκλογές και η Αριστερά 14,0%, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έλαβε 8,0% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες FDP 7,1%.

Ένας τρικομματικός συνασπισμός είναι η μόνη λύση που διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα, επομένως πιθανότατα το κρατίδιο του Βερολίνου θα συνεχίσει να κυβερνάται από συνασπισμό SPD-Πρασίνων-Αριστεράς.

Το Βερολίνο, η πόλη των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει κυβερνηθεί μόνον μία φορά από γυναίκα για σύντομη περίοδο. Από το 1947 ως το 1948, η Λουίζε Σρέντερ των Σοσιαλδημοκρατών ηγήθηκε των τοπικών αρχών ως προσωρινή δήμαρχος.

Η Γκίφαϊ, η οποία θεωρείτο κάποτε υποψήφια για να ηγηθεί του SPD σε εθνικό επίπεδο, είχε παραιτηθεί από υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης τον Μάιο, έπειτα από σκάνδαλο λογοκλοπής στο διδακτορικό της.

Αυτή η πρώην δημόσια υπάλληλος έχει ήδη γίνει γνωστή ως δήμαρχος στην γερμανική πρωτεύουσα από τότε που κατείχε το αξίωμα αυτό στη συνοικία Νόικελν του Βερολίνου. Υπουργός Οικογένειας διετέλεσε από το 2018 ως τον Μάιο, όταν παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου λογοκλοπής στο διδακτορικό της, το οποίο ανακλήθηκε από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τον Ιούνιο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News