252
H Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον παρακολούθησε μαζί με τον Τζο Μπάιντεν την διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γερουσία | REUTERS/Kevin Lamarque

Για πρώτη φορά Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 22:19
H Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον παρακολούθησε μαζί με τον Τζο Μπάιντεν την διαδικασία της ψηφοφορίας στη Γερουσία
|REUTERS/Kevin Lamarque

Για πρώτη φορά Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 7 Απριλίου 2022, 22:19

«Είναι μια μεγάλη στιγμή για την δικαστή Τζάκσον. Αλλά μια ακόμη μεγαλύτερη στιγμή για την Αμερική». Στα λόγια του επικεφαλής των Δημοκρατικών γερουσιαστών, Τσακ Σούμερ, αποτυπώνεται η ιστορικότητα ενός γεγονότος, πρωτοφανούς για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στα 200 χρόνια της ιστορίας του.

Η Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, μια φιλελεύθερη δικαστής του Εφετείου της Ουάσιγκτον, είναι και επίσημα η πρώτη Αφροαμερικανίδα στο κορυφαίο δικαιοδοτικό όργανο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο διορισμός της επικυρώθηκε από τη Γερουσία, έπειτα από μακρά διαδικασία ακροάσεων με ψήφους 53-47.

Εκτός από τις ψήφους του μπλοκ των Δημοκρατικών, η υποψηφιότητα της Τζάκσον αντιμετωπίστηκε θετικά και από τρεις μετριοπαθείς Ρεπουμπλικανούς, τους Μιτ Ρόμνεϊ από τη Γιούτα, Λίζα Μερκόφσκι από την Αλάσκα και Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, οι οποίοι αψήφησαν την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή του κόμματός τους απέναντι στην εκλεκτή του Τζο Μπάιντεν.

Η Τζάκσον θα αντικαταστήσει τον 83χρονο Στίβεν Μπρέιερ, το αρχαιότερο μέλος του φιλελεύθερου μπλοκ του σώματος. Ο Μπρέιερ, του οποίου η Τζάκσον ήταν βοηθός στις αρχές της νομικής της σταδιοδρομίας, δήλωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί το προσεχές καλοκαίρι. Στα 51 της χρόνια, η Τζάκσον είναι αρκετά νέα για να υπηρετήσει στο δικαστήριο για δεκαετίες. Η άνοδός της, ωστόσο, ελάχιστα θα επηρεάσει τις ισορροπίες στην ιδεολογική ζυγαριά του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί δικαστές.

Η Κάμαλα Χάρις, η πρώτη αφροαμερικανίδα που εξελέγη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, προήδρευσε της ψηφοφορίας στη Γερουσία, υπογραμμίζοντας με τον τρόπο αυτό τον ιστορικό χαρακτήρα της.

«Σήμερα, κάνουμε ένα τεράστιο, τολμηρό και σημαντικό βήμα στην πορεία προς την εκπλήρωση των ιδρυτικών υποσχέσεων της χώρας μας», σχολίασε ο Τσακ Σούμερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...