Καθώς τα θωρηκτά του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας παρήλαυναν στον ποταμό Νέβα στην Αγία Πετρούπολη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωνε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η Ρωσία εξακολουθεί να είναι μία υπερδύναμη, ικανή να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε πρόκληση: «Σήμερα ο ρωσικός στόλος διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να εγγυηθεί την προστασία της χώρας μας και των εθνικών μας συμφερόντων. Είμαστε ικανοί να εντοπίζουμε οποιονδήποτε εχθρό κάτω από το νερό, στην επιφάνεια ή στον αέρα και να του καταφέρουμε, εφόσον καταστεί αναγκαίο, πλήγμα που είναι αδύνατο να αποκρουστεί», σημείωσε ο ρώσος ηγέτης κατά την ομιλία του η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά.
Από την Αγία Πετρούπολη ο επικεφαλής του Κρεμλίνου απευθύνθηκε καταρχάς στη Δύση, έχοντας, ωστόσο, κατά νου κυρίως τους πολίτες της Ρωσίας, εξηγεί στο ρεπορτάζ του ο Φαμπρίτσιο Ντραγκοζέι της Corriere della Sera, υπενθυμίζοντας πως τον Σεπτέμβριο στη χώρα θα πραγματοποιηθούν βουλευτικές εκλογές και επιδίωξη του Πούτιν είναι να αναδειχθεί εκ νέου κυρίαρχο στη Δούμα το δικό του κυβερνών κόμμα, η Ενωμένη Ρωσία.
Οσον αφορά τις εντάσεις με τη Δύση, ο ιταλός δημοσιογράφος υπενθυμίζει πως τον προηγούμενο μήνα οι Βρετανοί (έχοντας πάρει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ σύμφωνα με τους Ρώσους) απέστειλαν πολεμικό τους πλοίο να πλεύσει στη Μαύρη Θάλασσα, σε ύδατα κοντά στην Κριμαία τα οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει χωρικά. Και ο ρωσικός στόλος έδειξε τα δόντια του, ρίχνοντας προειδοποιητικά πυρά, με το Λονδίνο, ωστόσο, να δηλώνει πως ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.
Οπότε με αφορμή την εορτή του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς επανέλαβε για πολλοστή φορά, εξαίροντας τη στρατιωτική ισχύ της πατρίδας του, πως είναι προτιμότερο για όλους να μην προκαλείται η Ρωσία. Στη συνέχεια ο συνταγματάρχης Αλεξάντρ Ντβορνίκοφ, επικεφαλής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, μιλώντας στη Σεβαστούπολη, τη σημαντική ρωσική βάση στην Κριμαία, υπογράμμισε πως «οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα επιτηρούνται διαρκώς και οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια θα πάρει σκληρή απάντηση».
Μέσω αυτής της επίδειξη ισχύος ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει επίσης να ενισχύσει την εικόνα του ισχυρού και άτεγκτου ηγέτη που προασπίζεται με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα, δηλαδή την εικόνα χάρη στην οποία εξασφαλίζει εδώ και πολλά χρόνια τη στήριξη των ρώσων πολιτών. Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος γνωρίζει πως αυτή η εικόνα δεν επαρκεί σε μία περίοδο κατά την οποία η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς τα έσοδα των πολιτών μειώνονται, οι τιμές αυξάνονται και η οικονομία ασθμαίνει. «Ο κίνδυνος η Ενωμένη Ρωσία να βρεθεί σε δύσκολη θέση είναι υπαρκτός, οπότε οι δομές της εξουσίας κινητοποιούνται σε όλα τα μέτωπα», γράφει ο Ντραγκοζέι.
Στο στόχαστρό τους βρίσκονται η αντιπολίτευση και οι ενημερωτικοί ιστότοποι που βάλλουν κατά της εξουσίας. Πονοκέφαλο στο Κρεμλίνο προκαλούν επίσης η διαφθορά καθώς απασχολεί ιδιαίτερα τη ρωσική κοινή γνώμη αλλά και οι αδέξιες πρωτοβουλίες των μυστικών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας του Αλεξέι Ναβάλνι το περασμένο Αύγουστο στη Σιβηρία και του Σεργκέι Σκριπάλ τον Μάρτιο του 2018 στη Βρετανία.
Για να φιμώσουν όλες τις αντίθετες φωνές, οι οποίες είναι πολλές, οι αρχές καταφεύγουν στους νόμους που τις επιτρέπουν να χαρακτηρίζουν κατά το δοκούν όλους όσους ενοχλούν «ξένους πράκτορες», κυρίως πολιτικές οργανώσεις και ΜΜΕ, όπως η διαδικτυακή εφημερίδα VTimes, το Radio Svoboda, το ρωσικό παρακλάδι του Radio Free Europe/ Radio Liberty, ενός αμερικανικού κρατικού φορέα που εδρεύει στην Πράγα, η Meduza, ένα από τα πιο δημοφιλή διαδικτυακά ΜΜΕ της Ρωσίας, το Proekt που ειδικεύεται στην ερευνητική δημοσιογραφία.
Τώρα στο στόχαστρο του καθεστώτος Πούτιν βρίσκονται οι δημοσιογράφοι της διαδικτυακής εφημερίδας The Insider που αποκάλυψαν πολλά από τα ατοπήματα των ημετέρων του προέδρου της Ρωσίας. Θεωρείται επίσης «ξένος πράκτορας» και αυτό σημαίνει πως ο εν λόγω χαρακτηρισμός θα πρέπει να συνοδεύει κάθε είδηση που κοινοποιεί.
Ομως ο διευθυντής του Insider, Ρομάν Ντομπροχότοφ ,δηλώνει πως δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα στη λειτουργία του Μέσου που βάλλει κατά του Πούτιν και της κυβέρνησής του. «Εμείς λειτουργούμε από το εξωτερικό, είμαστε εγγεγραμμένοι στη Λετονία και συμμορφωνόμαστε μόνον με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Οσον αφορά τον Αλεξέι Ναβάλνι, βρίσκεται στη φυλακή, το κόμμα του κηρύχθηκε παράνομο ενώ πρόσφατα χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική» και η οργάνωσή του κατά της διαφθοράς.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News