628
Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, η Εύα Καϊλή επιμένει στον όρο Belgiangate, αντί του Qatargate, εστιάζοντας στις ενέργειες των βελγικών αρχών | Shutterstock

Για νομική αντεπίθεση της Καϊλή κάνει λόγο το Politico

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 19:36
Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες, η Εύα Καϊλή επιμένει στον όρο Belgiangate, αντί του Qatargate, εστιάζοντας στις ενέργειες των βελγικών αρχών
|Shutterstock

Για νομική αντεπίθεση της Καϊλή κάνει λόγο το Politico

Protagon Team Protagon Team 14 Δεκεμβρίου 2023, 19:36

Η ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή κατηγορεί τους βέλγους εισαγγελείς για κακό χειρισμό της έρευνας για το Qatargate, μιλώντας ουσιαστικά για παράνομη σύλληψή της, καταθέσεις που ελήφθησαν υπό πίεση και κατόπιν συμφωνιών με την εισαγγελία, ενώ οι δικηγόροι της μιλούν για «βασανιστήρια» κατά την αστυνομική της κράτηση.

Αυτά σημειώνει σε αναλυτικό ρεπορτάζ το Politico, αναφερόμενο παράλληλα στις ενέργειες του Φραντσέσκο Τζόρτζι, που ήταν σύντροφος της Καϊλή όταν συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022.

O ιστότοπος στέκεται αρχικά στο γεγονός ότι η ελληνίδα ευρωβουλευτής αρνείται κάθε αδίκημα και υποστηρίζει ότι η υπεράσπιση του Κατάρ ήταν μέρος της εργασίας της ως εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

H Εύα Καϊλή, όπως έκανε και πρόσφατα μιλώντας στους Financial Times (εδώ), επιμένει ότι η έρευνα σχετικά με τις ενέργειές της παραβίασε την κοινοβουλευτική ασυλία την οποία απολαμβάνουν οι εν ενεργεία ευρωβουλευτές.

Παράλληλα οι δικηγόροι της έχουν υποστηρίξει ότι η κατάθεση που έδωσε ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου, Aντόνιο Παντσέρι, δόθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας με τους ανακριτές και ότι δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστη. Η Εύα Καϊλή επέμεινε στην αθωότητά της καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής της –επί δυόμισι μήνες– στη φυλακή, καθώς αρνήθηκε να κάνει κάποια συμφωνία με την εισαγγελία.

Η ίδια η ευρωβουλευτής ανέφερε στους FT ότι οι μέθοδοι που ακολούθησαν οι βελγικές αρχές ότι «ήταν πραγματικά σοκαριστικές», ενώ οι δικηγόροι της έχουν περιγράψει ως «βασανιστήρια» όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης.

Ο Τζόρτζι, που ήταν σύντροφος της Καϊλη όταν συνελήφθη πριν από ένα χρόνο, ισχυρίζεται τώρα πως όσα ανέφερε στις καταθέσεις του αποσπάστηκαν από τις αρχές υπό πίεση. «Ο,τι δήλωσε ή έγραψε ο Τζόρτζι κατά τη διάρκεια της κράτησής του συνέβη υπό ακραία πίεση και ανησυχία σχετικά με το γεγονός ότι η κόρη του είχε μείνει χωρίς τους γονείς της» δήλωσε ο δικηγόρος του Πιέρ Μονβίλ.

«Με την έρευνα να κατευθύνεται σε βραχώδες έδαφος, οι ευρωβουλευτές αντιμετωπίζουν την πραγματική προοπτική να οδηγηθούν στις εκλογές του επόμενου έτους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την υπόθεση διαφθοράς όχι μόνο ανεπίλυτη, αλλά και θορυβωδώς εκτροχιασμένη» σχολιάζει το Politico.

Το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας αναφέρει επίσης ότι η έρευνα για το Qatargate ξεκίνησε με την υποστήριξη των βελγικών μυστικών υπηρεσιών αλλά κατέληξε τώρα να βασίζεται σε μια χούφτα αστυνομικών που βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουθένωσης. Μόνο πέντε αστυνομικοί εργάζονται με πλήρη απασχόληση στην υπόθεση σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν την έρευνα σημειώνει το Politico.

Ο Μισέλ Κλεζ, ο ανακριτής που πρωτοστάτησε στην υπόθεση, παραιτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι λόγω ανησυχιών για σύγκρουση συμφερόντων. Ο ίδιος αρνείται κάθε αδίκημα. Ωστόσο σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera, ο Κλεζ αναγκάστηκε αποχωρήσει από την έρευνα όταν αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του ήταν συνεταίρος με τον γιο της της βελγίδας ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά. Ο γιος της Αρενά η οποία επίσης ενεπλάκη στο Qatargate αλλά με καθυστέρηση από τον Κλεζ, ονομάζεται Ούγκο Λεμέρ. Φέρεται να συνεργαζόταν με τον Παντσέρι ενώ ήταν ταυτόχρονα συνεταίρος με τον γιο του ανακριτή της όλης υπόθεσης, Μισέλ Κλεζ.

«Τον Σεπτέμβριο, οι δικηγόροι της Καϊλή έθεσαν υπό αμφισβήτηση ολόκληρη την έρευνα, αφού υποστήριξαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της θα πρέπει να θεωρηθούν μη αποδεκτά επειδή συγκεντρώθηκαν πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει για την άρση της ασυλίας που απολάμβανε ως βουλευτής» σημειώνει το Politico. Bελγικό εφετείο αναμένεται να αποφανθεί επί των ενστάσεων αυτών στα μέσα του επόμενου έτους, μεταθέτοντας έτσι οποιαδήποτε δίκη για το σκάνδαλο Qatergate στο μέλλον.

Ο χειρισμός αυτός, συνεχίζει η ιστοσελίδα, έδωσε στους δικηγόρους υπεράσπισης πρόσβαση στους φακέλους της έρευνας, παρέχοντάς τους πυρομαχικά με τα οποία θα χτυπήσουν την εισαγγελία αλλά και πληροφορίες που θα τους επιτρέψουν να προβλέψουν τις γραμμές επίθεσης. Παράλληλα, η Εύα Καϊλή υπέβαλε αίτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διευκρινίσει τους κανόνες σχετικά με την κοινοβουλευτική της ασυλία και ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επανεξετάσει τη μεταχείρισή της κατά τις ημέρες πριν και μετά τη σύλληψή της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...